Op speciaal verzoek, vandaag een specialiteit uit de Algarve. De typische smaken uit de regio samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruik. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig, dus snijd geen hele grote punten! Maar zeker een aanrader.
Voor de verandering eens geen mierzoete Portugese taart!
Ingrediënten
voor de bodem
250 gram gedroogde vijgen
1/2 rol bolachas maria (maria kaakjes)
1 hand amandelen
2 eetlepels boter (gesmolten)
voor de vulling
100 gram suiker
3 eieren
75 gram ongezouten boter
125 gram witte chocolade
50 gram carob poeder
25 gram bloem
Bereiding
Bodem
Snijd de vijgen in vieren en gooi het harde stukje aan de onderkant weg. Doe ze vervolgens samen met de amandelen en de koekjes in de keukenmachine en hak fijn tot je een dikke pasta hebt. Voeg dan de gesmolten boter toe en kneed het er met je handen doorheen. Vet een taartvorm in en druk het deeg in de vorm. Zorg dat het overal (ongeveer) even dik is.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vulling
Begin met het scheiden van de eieren. Klop de eidooiers met de suiker los. Smelt ondertussen de boter en de witte chocolade au bain marie. Laat het mengsel iets afkoelen (zodat je ei niet stolt) en roer het eigeel er voorzichtig door. Meng de carob met de bloem. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het chocolade mengsel. Blijf goed roeren. Klop de eiwitten stijf en vouw deze als laatste rustig door de vulling. Stort de vulling op de bodem en strijk glad. Bak zo’n 10 minuten op 180 graden. Je kunt de taart eventueel garneren met een dun laagje amandelspijs (doen, lekker!).
Bom apetite!
PS: in Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba om dit gerecht te maken. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Alfarroba taart 40 min gebakken op 180 gr.
en hij is helemaal goed gelukt en Mmmmmm super lekker!
Wat een goed recept! Dankjewel!
Voor herhaling vatbaar ( heb gelukkig nog een paar zakjes Alfarroba poeder)
Graag gedaan! Fijne kerst 🙂
They serve a fabulous one at Vai e Volta in Olhão. Even when I am full from all the fish I always have space for a slice!
Lijkt mij heerlijk!maar ik ga hem wel zoeken in de Algarve. A.s. maandag ga ik weer eens daar naartoe , heerlijk vooruitzicht.
Ps jullie artikels zijn top!
Lees wel de recepten (behalve vis), maar ben niet meer zo kokerig!
Inderdaad een héérlijk vooruitzicht! Het is zalig weer op het moment. ☀
Ik zou hem zeker een keer proberen, het is eens wat anders dan de normale mierzoete taartjes daar! Geniet ervan alvast.
Heb deze taart gemaakt omdat hij me zo lekker leek. Alleen de baktijd klopt volgens mij niet. Ik heb hem gebakken op 180 graden, eerst 10 min, vervolgens 7,5 erbij en nog eens 7,5 erbij af laten koelen en de volgende morgen nog eens 5 minuten, dus een half uur bij elkaar. Nog is de vulling wel erg zacht, verder ben ik een fan van jullie blog
Hoi,
Ik had al mijn twijfels qua baktijd… Dit recept kwam spontaan tussendoor, op verzoek. Het recept was moeilijk aan te komen, maar ik heb het uiteindelijk toch weten te bemachtigen via Portugal. Vandaar ook dat ik het nog niet zelf uitgeprobeerd had… Goed om te weten dat het inderdaad wat aan de (erg) korte kant is, bedankt!
This recipe is just a translation of the recipe on the site asreceitasdeportugal.
I got it via the Algarve tourism board, so that is possible. I am not a food blogger, so I don’t create recipes but share authentic portuguese ones.