Tips voor een hete zomer in Lissabon

In de hete maand augustus trekken veel inwoners van Lissabon de stad uit, op zoek naar verkoeling. Maar toeristen trekken zich vaak weinig aan van de hitte en boeken gewoon hun stedentrip naar de Portugese hoofdstad. Ben jij één van hen? Geen nood! Er zijn genoeg dingen te doen om het hoofd koel te houden!

Ice ice baby

In de Bairro Alto kan je heerlijke fruit ijsjes op een stokje kopen bij Paletaria. Zonder kleur- en smaakstoffen, maar vol met vers fruit. Je vindt ze op de Rua Luz Soriano. Liever geen waterijs, maar roomijs? Dan moet je bij Santini zijn, de bekendste ijssalon van Portugal. Ze hebben een vestiging in de Rua do Carmo in Chiado en in de foodcourt van de Mercado da Ribeira.

Ga ondergrond

Onder de grond kun je ontsnappen aan de zonnestralen. Bezoek bijvoorbeeld het Reservatório da Mãe de Água, een reservoir waar vroeger het water werd opgeslagen dat door het aquaduct Águas Livres werd opgevangen. Je kan het bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag (ze sluiten tijdens lunchtijd). Een andere ondergrondse optie is het bekijken van de tegelkunst in de metrostations van Lissabon. Meer daarover lees je hier.

Metro Lissabon

Onder de bomen

Lissabon heeft een aantal parken waar je onder de bomen heerlijk kunt schuilen voor de zon. Kies bijvoorbeeld voor de Jardim do Príncipe Real, met de enorme Portugese cipres in het midden. De lage, lange takken bieden een groot schaduwdek en er staan volop bankjes. Drink een ijskoud drankje bij de roze kiosk Quiosque do Refresco. Iedere zaterdagochtend is hier een leuke markt met biologische producten én kan je opnieuw ondergrond voor een bezoek aan het Reservatório da Patriarcal.

Zwembad met een view

Lissabon heeft een aantal hotels met zwembaden die een fantastisch uitzicht over de stad bieden. Je hoeft niet per se een hotelgast te zijn om hier een dagje te mogen poedelen. Ze maken meestal deel uit van een spa, maar je kan ook een toegangsbewijs kopen zonder dat je behandelingen ondergaat. Houd je van de Taag en het zicht op de 25 Aprilbrug? Kies dan voor het Altis Belém. In het Epic Sana ligt het buitenzwembad op de tiende verdieping, dus ook daar is het uitzicht geweldig.

Musea met airco

Als je de hitte echt zat bent kan je natuurlijk ook gewoon in een ruimte met airconditioning gaan zitten. Leuk als je daar dan ook nog iets kan zien, dus waarom niet een museum! Houd je van moderne kunst dan is het gratis Museu Berardo een leuke en koele keuze. Het is bovendien een prachtig gebouw. Een ander goede keuze is het Museu Calouste Gulbenkian, met een zeer uiteenlopende kunstcollectie.

Meer tips nodig voor jouw stedentrip naar Lissabon? Kijk dan ook eens hier.