Top 5 Enchidos

Ik maak elke maand een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Na verschillende gerechten dit keer de charcuterie (enchidos) in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen in elke categorie! De laatste in deze serie.

Dit keer een aantal Portugese worstsoorten. Want dat de Portugezen dol zijn op (alle delen van) het varken, moge duidelijk zijn!

Chouriço

Dat deze bovenaan staat is geen toeval. Het is een echte smaakmaker in de Portugese keuken! Er wordt mee gekookt, hij wordt zo gegeten of ze maken er lekkere broodjes mee. Tegenwoordig zie je ook chouriços met wijn, bier of knoflook erin. De lekkerste koop je uiteraard op de markt of bij de slager, maar ook in de supermarkt kun je prima terecht. Het grillen van een chouriço op een assador is in Portugal (en bij ons thuis) de normaalste zaak van de wereld! Lekkere chouriço en zo’n brandertje zijn onder andere hier te koop in Nederland!

Salpicão

Salpicão is een traditionele gerookte worst uit Portugal. Ook deze worstsoort is gemaakt van varkensvlees (het rugstuk), gemarineerd met zout, rode of witte wijn, knoflook, paprikapoeder en laurier. Nadat het is gekruid, laat men het vlees acht dagen rusten om de smaken goed in te laten trekken. Je eet het, net als de paio, in plakjes. Lekker als snack bij bijvoorbeeld een biertje of op lekker (Portugees) brood met wat goede olijfolie. Ook hiervoor geldt dat je de lekkerste op de markt of bij de slager koopt.

Paio de Lombo

Een heel ander soort worst is de paio. Hij wordt gemaakt van de varkenslende. In vergelijking met de overige soorten in dit rijtje een magere soort. Deze veel dikkere worst wordt veelal gegeten als broodbeleg, je koopt hem dan ook vaak gesneden. Deze worst heeft meer weg van een gedroogde rauwe ham (qua uiterlijk van het vlees). Ook lekker op een borrelplankje. De paio is niet hetzelfde als de paia. Die laatste is een gerookte worst die in de Alentejo wordt gemaakt (ook lekker!).

Farinheira

De farinheira wordt gemaakt met bloem, zoals de naam al aangeeft (farinha betekent bloem), peper, paprika, wijn en varkensvet. Hij onderscheidt zich door de enige worst te zijn waarvan de darm niet helemaal gevuld is. De uitharding gebeurt door roken. Als je deze worst bakt knapt hij op een gegeven moment open en barst de vulling eruit. Dan is hij klaar om te eten. Ook zie je hem vaak terug in traditionele gerechten zoals feijoada of cozido à portuguesa. Eentje voor de liefhebber.

Alheira

Alheira wordt meestal gemaakt met gevogelte, maar oorspronkelijk was de basis nooit met varkensvlees. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een lekkere smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten, hoewel er heel af en toe ook exemplaren zonder knoflook zijn. Je kan de worst koud eten, grillen of roosteren en natuurlijk gebruiken in gerechten. De smaak gaat goed samen met verschillende groenten.

Zie je enchidos gemaakt van porco preto (zwarte varken)? Ga dan altijd voor die! Je betaalt vaak iets meer, maar je krijgt er zoveel meer smaak voor terug. Hier lees je meer over de verschillende soorten charcuterie in Portugal.

Heb je de vorige opsommingen gemist? Hier lees je ze allemaal nog eens terug!