Top 5 Kaas

Daar is dan eindelijk mijn favoriete opsomming: kaas! Ik maak elke maand een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Dit keer de Portugese kazen in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat en/of je moet proberen in elke categorie!

Uiteraard zijn er vele heerlijke kaasjes te koop in Portugal. En deze vijf zijn dan ook maar het topje van de ijsberg. Maar ga je naar Portugal? Probeer dan zeker deze kazen (plus een hele hoop andere)!

Queijo Serra da Estrela

Dit is de allerbekendste Portugese kaas. Gil Vicente schreef er in de Middeleeuwen al over. Een halfzachte, boterachtige schapenkaas met een sterke smaak. Gemaakt van de melk van de schapensoorten Bordaleira Serra da Estrela of Churra Mondegueira. Deze heerlijke kaas wordt nog steeds met de hand gemaakt en is traditioneel gebonden in stof. Serra da Estrela kaas wordt traditioneel gegeten als aperitief of dessert en past goed bij regionale wijnen uit de Dão en broa de milho (maisbrood).

Queijo de Azeitão

Dit fijne kaasje afkomstig uit de stad Azeitão, in de gemeente Setúbal, werd in 2014 uitgeroepen tot één van de 50 beste gastronomische producten ter wereld. Het is een klein schapenkaasje met een zachte gele korst en een lekkere sterke smaak. Zacht en smeerbaar. Het kan worden gegeten als voorgerecht, als tussendoortje of zelfs als dessert, vergezeld van een rode wijn uit de regio. Men snijdt de kaas eerst doormidden en vervolgens in kleine, bijna smeerbare plakjes, die dan geserveerd worden.

Queijo Fresco

Ongerijpte kaas die er een beetje uitziet als een witte pudding. Het lijkt qua structuur een beetje op kwark/ricotta en wordt bijvoorbeeld bij het ontbijt gebruikt om op een broodje te smeren. Beetje zout en/of peper erover strooien (de kaas heeft van zichzelf weinig smaak) en smullen maar! Ook vind je het terug in salades, zoals de Italianen bijvoorbeeld mozzarella gebruiken. Je kunt bij deze variant kiezen tussen koeien-, geiten-, of schapenmelk. Het wordt verpakt in plastic kuipjes en je vindt ze in het koelvak in de supermarkt. Deze kaasjes zijn beperkt houdbaar.

Queijo de Nisa

Lichtgele semi-harde schapenkaas gemaakt van de melk van de Merina Branca schapen. Deze rauwmelkse kaas heeft een pittige, licht zure smaak, die hem zeer geschikt maakt als hapje voor bij de wijn. Om deze reden werd de Nisa kaas door het Amerikaanse wijntijdschrift “Wine Spectator” uitgeroepen tot één van de 100 beste kazen ter wereld. De productie van dit kaasje is beperkt tot slechts enkele tientallen lokale, door familie gerunde melkveebedrijven.

Queijo de São Jorge

Azoriaanse kaas, die sinds de 16e eeuw nog altijd op traditionele wijze wordt bereid. Harde, donkergele kaas gemaakt van koeienmelk met sterke geur en smaak. Met DOP keurmerk. São Jorge-kaas wordt nog steeds gemaakt van rauwe melk afkomstig van vrij grazend eilandvee en de vorm, grootte en stevige textuur van de kazen zijn al 200 jaar consistent. Het heeft een totaal andere smaak dan andere kazen; een zuiver karakter, een beetje pittig en een sterk aroma.

Voor volgende maand staan de zoetigheden op de planning!