Top 5 Petiscos

Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Na verschillende gerechten dit keer de hapjes (petiscos) in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen in elke categorie! Dit keer een aantal Portugese ’tapas’, genaamd petiscos!

Heerlijk om te bestellen als je ergens zit te genieten op een terrasje. Kleine porties die makkelijk te delen zijn. Glaasje wijn erbij en je kunt op deze manier verschillende gerechtjes proberen. Geen hele maaltijd, maar toch wat te snacken. Of bestel meerdere verschillende petiscos en maak er op die manier wel een volwaardige maaltijd van. Hoe dan ook heerlijk!

Salada de Polvo

Dit is Portugese inktvissalade. Heerlijk fris en ideaal om als kleine portie lekker weg te prikken in het zonnetje. Perfect bij een glaasje witte of groene wijn. Altijd huisgemaakt en dus nooit taai, maar heerlijk malse stukje octopus. Je zult het ook vaak op de kaart zien staan bij de voorgerechten.

Pica Pau

Ook dit is een typische Portugese petisco. Lekker om van te snacken aan de bar. Stukje vlees in een smakelijke saus. Als je geluk hebt afgemaakt met wat Portugese groentes in zuur (mistura de pickles). Meestal geserveerd met een satéprikker en een lekker stuk brood om te dippen. Het wordt zowel met varkens- als met rundvlees gemaakt.

Cenouras à Algarvia

Vaak wordt dit gerechtje geserveerd als onderdeel van een couvert of kun je het bestellen als petisco (Portugese tapas). Eentje die vooral in de Algarve veel voorkomt, zoals de naam al doet vermoeden waarschijnlijk. De wortelen spelen echt de hoofdrol in dit recept. Hartstikke gezond en lekker! Ook dit prik je zo weg.

Choco Frito

Op een terrasje, in de zon, glaasje vinho verde erbij en het plaatje is compleet! Oorspronkelijk is het een petisco, maar je ziet het soms ook als maaltijd op de kaart staan. Deze gefrituurde sepia (choco) is onlosmakelijk verbonden met de stad Setúbal. Beetje citroen en/of knoflook mayonaise erbij, smullen!

Peixinhos da Horta

Echt een typische petisco. Het kan gemaakt worden met allerlei soorten groente, maar de sperzieboon is de meest voorkomende variant. Wat smaakt er nou niet beter in een luchtig, knapperig jasje?! Vrij vertaald betekent het zoiets als vegetarische visjes/visjes uit de moestuin. Waarom denk je misschien? Deze petisco lijkt een beetje op kleine visjes (peixinhos).

Volgende maand verkennen we de heerlijke kazen die Portugal rijk is! Mijn favoriete onderdeel.