Torre dos Clérigos

Soms doe je van die dingen waarvan je je afvraagt waarom je er in hemelsnaam aan bent begonnen. Zo’n moment had ik tijdens het beklimmen van één van Porto’s grootste trekpleisters, de Torre dos Clérigos. Zwetend en zwoegend (vleugje drama) beklom ik de trap waar geen einde aan leek te komen, maar eenmaal boven was direct duidelijk waarom ik dit moest doen. Het uitzicht. Het fenomenale uitzicht.

De Torre dos Clérigos steekt hoog boven Porto uit en is net als de Dom Luís I brug een soort visitekaartje van Porto. Het is de meest karakteristieke toren van Porto, met name omdat de toren vanaf bijna iedere plaats in het historische centrum te zien is. Handig dus om als oriëntatiepunt te gebruiken wanneer je ergens door de smalle straatjes dwaalt. De mooiste aanblik op de Torre dos Clérigos heb je als je in Vila Nova da Gaia aan de Douro staat en naar Porto kijkt, waar de toren trots boven de stad uitsteekt.

Igreja dos Clérigos

De geschiedenis

De Torre dos Clérigos is onderdeel van de kerk Igreja dos Clérigos. De bouw ervan werd in 1754 begonnen en in 1763, onder leiding van de in Porto wonende Italiaanse architect Niccolò Nasoni, afgerond. De kerk werd gebouwd voor de Irmandade dos Clérigos, een broederschap die erop was gericht om geestelijken (clérigos) in nood bij te staan. Aanvankelijk was Nasoni van plan om twee klokkentorens aan de kerk toe te voegen, maar het werd er uiteindelijk slechts één. Maar wat voor één. In die tijd was dit hoogste gebouw van heel Portugal.

Torre dos clérigos

De toren

De Torre dos Clérigos heeft zes verdiepingen en is 75 meter hoog. Hij is opgetrokken uit graniet en marmer in barokke stijl. Dat zie je aan de heiligenbeelden, de cordonlijsten en de ornamenten. Je kunt de top bereiken door middel van het beklimmen van een wenteltrap met 240 stappen. Eenmaal boven heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de oranje daken van Porto. Ga je aan het einde van de middag omhoog, zo net voor zonsondergang, dan zie je een bijzondere gloed over de stad. Het kan wat fris zijn boven, dus houdt daar rekening mee.

Igreja dos clérigos

Een bezoek aan de toren

Kaartjes kosten drie euro en geven toegang tot de kerk, de exposities in de kerk en de toren. Wij hadden wat pech tijdens ons bezoek. Naast een extreem humeurige dame achter de balie zaten we ook net achter een schooluitje. Dat betekende dat we iets langer moesten wachten om naar boven te mogen gaan. De wenteltrap is smal, dus er worden bij drukte slechts een aantal personen tegelijk doorgelaten. Voordeel is wel dat je eenmaal boven aangekomen rustig kan rondlopen en kijken.

Torre dos Clérigos

Ben je in het bezit van een PortoCard, dan krijg je (overdag) 50% korting. De kaartjes voor een avondbezoek kosten vijf euro. Elke dag om 12 uur is er in de kerk een orgelconcert(je). Houdt de website in de gaten voor meer informatie hierover of andere evenementen/exposities.

Openingstijden:

Dagelijks van 09:00-19:00 uur
Uitzonderingen:
24 december 09:00-14:00 uur
25 december 11:00-19:00 uur
31 december 09:00-14:00 uur
01 januari 11:00-19:00 uur

Speciale openingstijden:
26, 27, 28, 29, 30 december van 19:00-23:00 uur
2, 3, 8, 9 januari van 19:00-23:00 uur

Mis: Elke zondag om 21:30 uur in het kerkgedeelte. Plus een extra dienst op 25 december en 01 januari (ook om 21:30).

Rua de S. Filipe de Nery, Porto