Torre da Igreja do Castelo

Zelf de klokken laten luiden van de Torre da Igreja do Castelo (de São Jorge) in Lissabon? Kan dat dan?! De volksbuurt Bairro do Castelo is het geografische hart van Lissabon. Van hieruit ontstond de rest van de stad toen ze groeide en zich uitbreidde. Het is hier waar het ‘oude’ en originele Lissabon nog terug is te vinden is. Je voelt het en hoort het als je door de straten richting het kasteel wandelt.

Het kasteel van São Jorge staat hier imposant op de top met de vlag van Portugal. Het is het meest toeristische stukje van Bairro do Castelo. Maar dit stukje herbergt een verborgen parel. Hier staat de hoogste toren in het oude Lissabon, de kerk van Santa Cruz do Castelo de São Jorge. De tempel, waarvan de deuren meer dan 30 jaar(!) gesloten zijn geweest, verborg veel geheimen, zoals het standbeeld van São Jorge en beelden bewerkt met echt goud. Door de zijdeur betreed ik de vijftig treden naar de toren en kom terecht in de klokkentoren die nu ook open is voor publiek. Ik kijk uit op een adembenemend uitzicht van meer dan achthonderd jaar geschiedenis en geniet van het prachtige landschap boven Lissabon en de rivier de Taag. En natuurlijk kan ik het niet laten de 18e-eeuwse klokken eventjes te laten luiden!

Tijdens mijn wandeltocht door de volksbuurt krijg ik foto’s te zien van hoe de Bairro er decennia geleden uitzag en wat er wordt gedaan om deze buurt in haar originele vorm te restaureren. Ik raak in gesprek met de vrolijke Senhor Luis, de eigenaar van de 135-jaar oude drogisterij die van vader op zoon is overgegaan. Hij vertelt mij gepassioneerd dat zijn drogisterij huist in het allereerste gebouw van deze buurt en historische waarde heeft. Hij houdt zich al jaren staande: van de commercialisering van de wijk tot aan de naweeën van de pandemie. Sommige buren mengen zich in het gesprek en vertellen geanimeerd over de cultuur in deze kleine wijk en de onderlinge vriendschappen. Het voelt alsof ik ben uitgenodigd bij een warme familie voor een straatfeestje. Het doet me verlangen naar meer. Het is effect wat deze stad en dit land al jaren op mij heeft.

De standaard entreekaartjes kosten €2,50, maar er zijn ook combi-tickets te koop. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 10:00-13:00 en van 14:00-19:00 uur
Gesloten op dinsdag

* Largo de Santa Cruz do Castelo 15, Lisboa 


Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal en woont in Amsterdam. Ze is business consultant en communicatiestrateeg. Ze adviseert bedrijven over hun bedrijfsstrategie, positionering en communicatie. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze nog niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en/of Lissabon. Meer weten? Neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.