Torta de maracujá

Als er een ding is wat voor mij onlosmakelijk met Madeira verbonden is, dan is dat de maracuja (gele passievrucht). Je ziet deze vrucht op elke markt en in allerlei gerechten en dranken. Denk aan frisdrank met passievrucht smaak, poncha met maracuja, taarten, toetjes, gebakjes en zelfs als saus bij de vis. Nou is het niet mijn favoriete vrucht, maar in sommige bereidingen (hhhmmm, poncha) toch wel erg lekker. Vandaag geef ik jullie een recept voor een heerlijke maracuja taart.

Op verzoek van een van onze lezers, vandaag een cheesecake met maracuja. Het eerste in een reeks, er zullen vast nog vele maracuja recepten volgen. Heb je zelf nog een lekker (Portugees) recept met deze gele passievrucht of is er een recept wat je graag voorbij zou willen zien komen omdat het je terugbrengt naar Madeira, laat het ons weten?!

Ingrediënten

250 gram biscuitjes (of andere koekjes die je lekker vindt als bodem)
125 gram ongezouten zachte boter
500 gram roomkaas
155 gram basterdsuiker
2 theelepels citroenrasp
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels bloem
5 eieren
125 ml room
1 eetlepel maizena
80 ml water
170 gram maracuja pulp
55 gram suiker (voor de topping)

Bereiding

Haal als eerste de bodem uit je springvorm (20cm) en bekleed de gehele vorm (incl. bodem) met bakpapier. Daarna doe je de bodem terug op zijn plek. Doe de koekjes in de keukenmachine of sla ze fijn met een deegroller. Voeg hier de boter aan toe en meng goed. Lepel het mengsel in de springvorm en verdeel over de bodem en zijkanten. Dit gaat het makkelijkst met een lepel. Druk voorzichtig aan. Bedek de vorm met plastic folie en zet hem een half uurtje in de koelkast om weer op te stijven.

Verwarm je oven voor op 160 graden. Meng in een grote beslagkom de roomkaas, suiker en citroenrasp tot een egaal geheel. Voeg dan de bloem en het citroensap toe en meng alles goed. Dan gaat er één voor één een eitje bij, na elk ei mix je het glad. Als laatste voeg je de room toe, ook na deze toevoeging wordt er weer gemixt.

Giet je roomkaas mengsel op de koekjesbodem en plaats de springvorm op een bakplaat. Bak hem voor ongeveer 1 uur en 10 minuten (afhankelijk van je oven) totdat het midden stevig aanvoelt. Draai de oven uit en laat de cheesecake in de oven staan, met de deur op een kiertje. Laat hem hier een uur of twee staan om rustig af te koelen (dit voorkomt barsten). Zet hem daarna een nachtje in de koelkast om volledig tot rust te komen.

Dan voor de maracuja topping. Meng in een klein steelpannetje je water met de maizena. Voeg de maracuja en suiker toe en breng op een middelhoog vuurtje, al roerende, aan de kook. Zodra het kookt laat je het een minuut of 3 doorkoken, of totdat het genoeg verdikt is. Giet in een schaaltje en laat afkoelen. Zodra het voldoende is afgekoeld giet je het voorzichtig over de cheesecake en zet je hem terug in de koelkast.

Dit is een neutrale cheesecake met maracuja topping. Wil je liever meer passievruchtsmaak, voeg dan extra maracuja toe aan het roomkaas mengsel. Wil je het allemaal wat luchtiger maken, gebruik dan light roomkaas en geen volvette room. Verder gaat passievrucht goed samen met chocolade, dus je zou een bodem van chocolade koekjes kunnen overwegen. Kun je niet aan verse passievrucht komen? Een toko heeft het vruchtvlees vaak ook in blik!

Bom apetite!