Vanaf vorige week zijn er twee nieuwe trams te bewonderen in Lissabon. Gered van de ‘schroothoop’, gerenoveerd en bekleed met kurk zijn ze begonnen aan hun nieuwe loopbaan. Verwacht wordt natuurlijk dat dit een toeristisch succesverhaal gaat worden. Ze geven een nieuw soort kleur aan de stad en promoten tegelijkertijd een nationaal product, kurk.
De trams zullen de Castle Tram Tour gaan rijden, vertrekkende vanaf Praça da Figueira en met eindbestemming Castelo de São Jorge, met onderweg een aantal symbolische herkeningspunten van de stad (Sé de Lisboa, o Largo de Santa Luzia, o Largo das Portas do Sol, o Mosteiro de São Vicente de Fora e o Largo da Graça). Kaartjes kosten €10 en zijn de gehele dag geldig.
Het project, genaamd “Eletri’Cork” wordt geassocieerd met de kunstinstallatie “28 Pleasures”, een elektrische tram van kurk op ware grootte, ontworpen door de kunstenaar Nuno Vasa. De voorzitter van Lissabon Vervoer vond dat de elektrische trammetjes de laatste tijd weinig nut hadden, ze zijn hoofdzakelijk voor het toerisme. Het is een andere manier om de stad te verkennen, om de stad aan toeristen te laten zien. Dat is wel erg kort door de bocht vinden wij. Het doet zoveel meer voor de stad dan alleen toeristen vervoeren. Ten eerste gebruiken de inwoners van de stad ze om mee naar hun werk te gaan. Ze helpen mee om de charme van Lissabon in stand te houden. Het draagt bij aan een interessant straatbeeld. Het geeft kleur aan het leven. En verder is het een stuk authentieker dan een standaard bus of metro. En zo zijn er vast nog veel meer dingen te bedenken!
De bewuste trams, aan het einde van hun latijn, zijn volledig gerenoveerd en twee van de zeven hebben nu een interieur van kurk. Een investering van zo’n 30 a 40 duizend euro per tram.
De metro en bus nemen de vervoersfunctie van de trams steeds meer over en grote delen van het tramnet werden in de loop van de jaren opgedoekt. Zo waren er in 1988 nog 14 lijnen in bedrijf, in 1991 waren het er nog tien, en in 1998 nog maar vijf. In grote delen van de stad zijn de verlaten tramsporen nog in het wegdek aanwezig. Het toeristische belang van de tram nam gelukkig toe, waardoor sluiting van het gehele net niet meer aan de orde is. Daar komt bij dat de trams vaak door zulke smalle straten rijden, dat een andere optie niet mogelijk is. Het probleem is niet zozeer om de laatste trams te houden, maar meer om ze te onderhouden. De onderhoudskosten voor een ruim 100 jaar oud vervoersmiddel zijn nu eenmaal hoger dan voor iets splinter nieuws. Hierdoor zijn ze moeilijker in omloop te houden. De meeste steden hebben ze dan ook afgeschaft (helaas). Dus Lissabon, hou een stukje historie in leven en laat er nog meer volgen!
Heel goed en leuk en informatief gr Willem