Recept: Trouxinhas de Bacalhau

Trouxinhas zijn vrij vertaald een soort bundeltjes. In dit geval kleine bladerdeeg of filodeeg pakketjes gevuld met bacalhau. Uiteraard leent dit recept zich uitstekend voor variaties qua vulling. Kijk dus wat jij lekker vindt en experimenteer er op los. Denk bijvoorbeeld aan paprika, tomaat of andere groente variaties om je Trouxinhas de Bacalhau mee te vullen.

Je kunt voor dit recept prima bacalhau desfiado gebruiken, die hoeft geen nacht te weken van tevoren. Zet de bacalhau dan gewoon, zodra je gaat beginnen aan het recept, in een kom water.

Ingrediënten

bladerdeeg of filodeeg
300 gram bacalhau desfiado
200 ml melk
groene kool
1 ui
2 teentjes knoflook
zwarte olijven
verse peterselie
olijfolie
zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik om het jezelf makkelijk te maken eventueel een muffinvorm. Zo niet, bedek dan simpelweg een bakplaat met bakpapier en vorm hierop je bundeltjes.

Zet een pan water met een groente bouillonblokje op en breng aan de kook. Verwijder de harde stengels uit de koolbladeren en was ze vervolgens goed. Blancheer de koolbladeren kort zodra het water kookt. Schep ze vervolgens uit het water, laat goed uitlekken en leg ze op een bord om wat af te koelen.

Breng de melk in een steelpannetje rustig aan de kook. Zodra de melk kookt gaat de bacalhau desfiado erbij. Kook nu op laag vuur zo’n vijf minuten. Schep dan de vis uit de melk op een bord.

Snipper de ui en pers de tenen knoflook. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui glazig. Zodra de ui glazig begint te worden kan de knoflook erbij. Roer even goed door en gaar rustig mee. Snijd in de tussentijd je koolbladeren in dunne reepjes en wat olijven in plakjes of kleine stukjes.

Voeg de kool en olijven toe aan het uimengsel in de pan en schep alles even om. Proef even en breng op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en (indien nodig) wat zout. Bak het mengsel nu op laag vuur in een minuut of 10 droog. Voeg op het laatst wat fijngesneden peterselie naar smaak toe en roer er door.

Vet een muffinvorm in en leg hierin of een vierkantje bladerdeeg of een drietal laagjes filodeeg (met olijfolie ertussen). Schep een lepel bacalhaumengsel in elk pakketje en sluit de bovenkant af door de puntjes bij elkaar te knijpen. In het geval van filodeeg krijg je echt een soort bundeltje, met bladerdeeg meer een pakketje.

Bestrijk het filodeeg met wat olijfolie of het bladerdeeg met een losgeklopt eitje en bak de trouxinhas de bacalhau op 180 graden goudbruin en gaar. Hoe lang ze precies in de oven moeten is afhankelijk van het feit of je blader- of filodeeg gebruikt en verschilt per oven.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de (Surinaamse) toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat meer zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.