Tutti Frutti

Vandaag gaan we het hebben over wat maakt nou dat Portugal is wat het is: een mooi gastvrij land. En ik heb een speciaal verzoek aan de lezers. Jullie kunnen onderwerpen aandragen waar ik over zou kunnen schrijven.

Wat leeft er bij jullie over Portugal? Over Nederlander en Portugees zijn? Of als Nederlander naar Portugal verhuizen, emigreren, uitwijken, landen, noem maar op? Ik hoor meer en meer mensen die naar Portugal verhuizen. Wat is het dan wat jullie zo aantrekt in Portugal? (ja naast het weer/klimaat, lekker eten en vriendelijke mensen…). In het volgend blog maak ik een verzameling van de reacties en geef daar mijn commentaar op.

Laten we een beetje interactief zijn, de schrijver en de lezer.

Om te beginnen ga ik jullie trakteren op wat er bij mij opkomt als ik aan Portugal denk, sorry ik denk gelijk aan het eten………

Bica-espresso/ pastel de nata-geen vertaling/ bacalhau-stokvis/ galao-koffie verkeerd/ torradas-geroosterd brood/ vinho verde/ eten, heel veel ‘comer’/ strand-praia, sol-zon, mar-zee/ polvo-octopus-inktvis/ festa-feest/ warm soms te heet/ amanha-morgen, het komt morgen wel/ pao com chourico –in oven gebakken broodje met chourico/ broa de milho-maisbrood/ frango piri-piri, spreekt voor zich/ oleanders en palmbomen/ zeebriesje/ melancia-watermeloen/moe maar voldaan van het strand thuis komen/ flaneren…

Maar ook:

Inderdaad morgen is ook goed-mentaliteit/ duurt heel lang voor je antwoord heb op je email –van bedrijven- als je die al krijgt/  ingewikkeld doen is ook belangrijk/ euh je gaat eerst rechts en dan links en dan rechtdoor, of was het andersom? Nou ja zoiets…of bij de derde steen van links ga je naar rechts en bij het tweede paaltje links ga je rechtdoor..?? heb je wel eens de weg gevraagd aan een Portugees?/ veranderen, wie wil nou veranderen alias ‘we moeten wel’ in een veranderende tijd en cultuur bijv. oude vrouwtjes-oma’s in zwarte kleding met een mobiel, ik blijf het leuk vinden/ pois e…. ja het is zo (en dus is het zo, punt)….

Maar ik ben ook erg benieuwd naar wat jullie zo bijzonder vinden aan Portugal, bijvoorbeeld:

Wat is jullie lievelingseten in Portugal?

Wat is jullie Portugese lievelingsmuziek of zangers/bands?

Wat heeft jullie hart aan Portugal doen verliezen?

Zijn er romances in Portugal begonnen –en toen? (ben niet nieuwsgierig hoor)

Lukt het een beetje met de taal te leren? Moeilijk of makkelijk?

Zijn er gelijkenissen tussen Nederland en Portugal?

Waar genieten jullie van in Portugal?

Waarom zou je naar Portugal willen verhuizen?

Wat vind je goedkoop of duur in Portugal?

Wat is jullie favoriete streek in Portugal en waarom?

Ik zal hier alvast zelf antwoord geven.

Mijn lievelingseten is er niet een helaas maar meerdere, kan niet eens beginnen met op te noemen……maar Arroz Doce is er eentje van (laat ik maar gelijk met het toetje beginnen). Vinho verde ook altijd lekker, rose ook goed ach rode wijn bij de maaltijd toe maar.  Veel mensen houden van cerveja/ imperial met of zonder tremocos (lupines).

Lievelingsmuziek, is divers, van fado tot licht rock, in andere blog heb ik er al een paar genoemd.

Portugal blijft een heerlijk land dat heel veel te bieden heeft, je moet wel een beetje leren om je niet op te winden en met hun ritme/flow mee te gaan en als je dat kunt, je dat kunt, is het helemaal prima. Ik merk dat ik minimaal een week nodig heb op vakantie om bij te komen van het stressvolle ritme in Nederland. Dan heb ik de Portuguese flow te pakken en als ik eindelijk goed en wel helemaal in mijn Zen ben, moet ik alweer terug naar Nederland. Dan houd ik dat gevoel een tijdje vast maar voor ik er erg in heb, zit ik weer in de stress van het alledaagse. En natuurlijk vakantie is niet representatief voor de stress van het dagelijkse bestaan, daarom heet het ook een ‘onderbreking’. En toch kiezen veel mensen om in die rustigere flow van Portugal te leven en niet alleen maar voor vakantie.

Romances, ik ken veel intermix relaties, dus alles is mogelijk. Het gaat om de liefde en die is grenzeloos! Als je elkaar vindt, dan vindt je elkaar waar dan ook. Het hart vindt wat het moet vinden, wie het moet zijn ongeacht de plek op de wereld.

Buiten de deur eten is in Portugal nog steeds goedkoper dan in Nederland. Voor een gezelschap van 4 personen betaal je daar bijna net zoveel als hier voor 2 personen. Dit is ongeveer een gemiddelde want het hangt van de plek af waar je bent. In het binnenland uit eten gaan is goedkoper dan aan de kust, of bij de grote plaatsen zoals Lissabon, Porto, Faro/Portimao.

Ik verdeel Portugal in 3 categorieen, het Noorden, Midden en Zuiden. Het Noorden is groener en ruiger. Het Midden is ook groen maar glooiender. Het Zuiden/Algarve is meer beroemd om de stranden, rotsformaties en een warmere zeewater temperatuur (Golf van Gibraltar/Middelandse Zee). In plaats van de soms ijskoud aanvoelende kust aan de Atlantische Oceaan.

Het Noorden is vanaf Porto tot aan grens van Portugal met Spanje bij Tui/Galicie-Spanje of Guarda. Het Midden is ergens vanaf Coimbra tot Alentejo, Lissabon/ Setubal valt hieronder. De grens van dit gebied met Spanje ligt bij Badajoz. Het Zuiden is ongeveer van Alentejo tot en met Algarve van Sagres tot Vila Real de Santo Antonio (de zuiderlijke grens met Spanje) vanuit dit plaatsje ga je met de pont naar Ayemonte/Spanje een overtocht van 20 minuten ongeveer. Deze verdeling is schematisch en is niet precies maar ongeveer…

Lieve mensen, wat doet jullie hart kloppen voor Portugal?

Ate a proxima……..tot de volgende keer

x.Edite


De in Portugal geboren Edite dos Santos, woont sinds haar derde jaar in Nederland. Ze werkt hier als voetreflexologe en natuurgeneeskundige. Ze gelooft in een holistische aanpak van klachten en in evenwicht tussen body, mind and soul. Verhalen vertellen en verhalen schrijven doet ze graag. Haar motto is: mooie woorden zijn er om gedeeld te worden.