Typische Gerechten: Algarve

Elk land heeft van die gerechten die je direct met dat land associeert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Italië of Griekenland en welke heerlijkheden er spontaan bij je opkomen. Maar die gerechten komen vaak ook nog uit een specifieke regio in het desbetreffende land. Dus heb ik voor Portugal eens een aantal typische gerechten ingedeeld per regio. Want wat komt er nou eigenlijk precies waar vandaan?!

We trapten af in het noorden en zakken elke week een regio naar beneden. Een handige leidraad voor wat je (en waar) echt eens moet eten! Natuurlijk is er meer dan de gerechten die ik op een rijtje heb gezet, maar dit leek me een mooi aantal. Als je de vorige regio’s hebt gevolgd, zul je zien dat er deze week een aantal verrassingen tussen staan!

Cataplana

De meest typische van allemaal! In een cataplana worden allerlei gerechten bereid. Het meest voorkomende is een gerecht met vis, schaal- en schelpdieren, maar gerechten met kip, vlees en/of groente kunnen ook. Soms worden er aardappelen meegekookt in de pan. Hoewel de cataplana oorspronkelijk uit de Algarve komt, vind je ook in restaurants elders in het land dit gerecht op de menukaart. Wil je zelf aan de slag? Koop dan de eerstvolgende keer als je in Portugal bent een exemplaar. Op Saudades de Portugal vind je hier verschillende recepten.

Xerém Algarvio

Ook dit is typisch een gerecht uit de Algarve. Oorspronkelijk werd maïsmeel verkregen door het met de hand malen van de granen met behulp van een Romeinse molensteen. En uit deze slecht gemalen mais is het gerecht Xerém (ook wel Xarém) ontstaan. Er zijn veel verschillende recepten, afhankelijk van de regio. De basis is echter altijd maismeel. Het gerecht was een van de finalisten van de 7 wereldwonderen van de gastronomie in Portugal (7 Maravilhas da Gastronomia portuguesa).

Frango piri-piri

Er was eens… een heel klein dorpje in Portugal waar ze overheerlijke kip klaar konden maken. Op een dag werd dit ook buiten het dorp ontdekt en en groeide het gerecht uit tot een favoriet onder de Portugezen. Nu kun je overal in Portugal en zelfs daar buiten genieten van deze frango piri piri. In een restaurant of als lekker makkelijke take away! Maar de hoofdstad van de kippetjes ligt nog altijd in de Algarve: Guia.

Carne de Porco à Alentejana

Een heel bekend gerecht dat je in heel Portugal op de kaart ziet staan. Zoals de naam doet vermoeden zou je denken dat het oorsronkelijk uit de Alentejo komt. Niets is minder waar, we mogen de Algarve hier dankbaar voor zijn! Varkensvlees met schelpjes, misschien niet voor iedereen een logische combinatie, maar oh zo lekker. Het is een beetje de Portugese Surf & Turf.

Cenouras à Algarvia

Ook dit is een typische gerechtje uit de Algarve. Vaak wordt het geserveerd als onderdeel van een couvert of kun je het bestellen als petisco (Portugese tapas). De wortelen spelen echt de hoofdrol in dit recept. Het is geen hele maaltijd, maar meer een hapje. Lekker met wat olijven en andere hapjes op tafel. Zelf maken doe je zo!

Sopa de Cação

Oftewel hondshaai soep. Je zou het de boerenkeuken kunnen noemen. Ook dit was voedsel van de arbeiders uit de Alentejo en is nog steeds erg populair in deze regio. Maar wederom komt dit gerecht oorspronkelijk niet uit die regio, maar uit de Algarve. Deze zoutwatervis was overvloedig aanwezig en goedkoop, waardoor het een ware opmars maakte.

Doces de amêndoa

Loop je bij een typische Portugese pastelaria naar binnen, dan liggen deze zoete, kleurrijke creaties vaak uitgestald. De eerste reactie zal waarschijnlijk zijn: dat lijkt net marsepein. En inderdaad, het is ook marsepein. Het wordt in Portugal het hele jaar door gegeten en niet zoals bij ons voornamelijk rond sinterklaas. Oorspronkelijk dus uit het zuiden des lands waar je nog veel meer zoetigheden vindt die als basis de amandel hebben.

Folar (de Olhão)

Dit zoete brood met kaneel zie je eigenlijk in de gehele Algarve. Bij de meeste wat grotere supermarkten kun je ze wel kopen. Maar het allerlekkerste zijn ze natuurlijk vers van de bakker in Olhão. Het doet qua smaak een beetje denken aan ons suikerbrood, maar dan met kaneel. Het bestaat uit een soort laagjes met zoete kaneel swirls er tussen door.

Carapaus Alimados

Als er iets veel wordt gegeten in de Algarve dan is het wel vis. In alle soorten en maten, zeevruchten of schaal- en schelpdieren. De carapau (horsmakreel) smaakt heerlijk op de barbecue of als peixe frito. Maar ook rauw kun je er verschillende kanten mee op. Dit is een echte favoriet onder de Algarvios en zo gemaakt. Heerlijk met dit zomerse weer!

Polvo Seco

Wederom een typisch gerecht met zijn oorsprong in de Algarve. Men vangt een inktvis en hangt hem dan ongeveer een week in de zon. Als hij goed uitgedroogd is gooien ze hem op de barbecue. Een gerecht wat je vroeger vooral veel op festivals en festas tegenkwam, vaak verkocht door een oud (vissers-)mannetje met een grill. De Portugezen (vooral de vissers) zweren erbij, helemaal met een lekker koud biertje erbij.

Volgende keer verkennen we de gastronomische geneugten van Madeira