Typische Gerechten: Azoren

Elk land heeft van die gerechten die je direct met dat land associeert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Italië of Griekenland en welke heerlijkheden er spontaan bij je opkomen. Maar die gerechten komen vaak ook nog uit een specifieke regio in het desbetreffende land. Dus heb ik voor Portugal eens een aantal typische gerechten ingedeeld per regio. Want wat komt er nou eigenlijk precies waar vandaan?!

We trapten af in het noorden en zakken elke keer een regio naar beneden. Een handige leidraad voor wat je (en waar) echt eens moet eten! Natuurlijk is er meer dan de gerechten die ik op een rijtje heb gezet, maar dit leek me een mooi aantal. Als je de overige regio’s hebt gevolgd, zul je zien dat er elke week wel weer een aantal verrassingen tussen staan! Deze week de laatste in de serie.

Molho Vilão

Typische saus uit de keuken van de Azoren. Meestal geserveerd met vis (die natuurlijk overvloedig aanwezig is rondom de eilanden). Daarnaast meestal geserveerd met gekookte aardappelen. De saus wordt gemaakt met knoflook, peterselie, gemalen peper, azijn en witte peper. Vroeger werd het beschouwd als “voedsel van de armen”. Gemakkelijk te vinden op alle eilanden van de archipel.

Caçoila

Het gerecht dankt zijn naam aan de zwarte pot van klei, een “caçoila”, waarin het gekookt wordt. Deze traditionele (eenpans-) maaltijd wordt vaak gemaakt met varkensvlees of rundvlees. En dan vooral tijdens een “matança” of winterslachting van varkens of runderen. Dit recept komt oorspronkelijk van het eiland Pico.

Sopa do Espírito Santo

Een eenvoudige, maar heerlijke, soep op basis van een sterke runderbouillon. Meestal geserveerd met een plak brood en wat vlees er in. Deze soep staat ook wel bekend als Sopas de Império en wordt traditioneel gegeten tijdens de Festas do Espírito Santo. Hoe langer de bouillon opstaat om te trekken, hoe lekkerder hij wordt. Het recept voor deze soep verschilt van eiland tot eiland, maar de basis is altijd een bouillon van rundvlees met brood.

Alcatra

Ook dit is een soort stoofpot, afkomstig van het eiland Terceira. Deze stoofpot wordt gekookt in grote ongeglazuurde rode kleipotten. De potten worden gekruid en worden dan ook (bij elk gebruik) donkerder en donkerder. De eenvoudige kruiden, gecombineerd met uien, spek en wijn, maken dit gerecht zo smakelijk. “Alcatra” is het Arabische woord voor “stuk”, geen verrassing dan ook dat het wordt gemaakt met verschillende stukken rundvlees (in stukjes).

Polvo Guisado

De octopus stoofpot is een van die gerechten uit de traditionele keuken van de Azoren die op vrijwel alle eilanden op dezelfde manier wordt bereid. Het is een gerecht dat prominent aanwezig is tijdens de Kerstdagen op de Azoren. Het kan zowel als hoofdgerecht, met van aardappelen of witte rijst, of als tussendoortje gegeten worden. Heerlijke malse inktvis, gestoofd in rode, geurende wijn en altijd met een beetje pit (chilipeper).

Capão

De basis van dit gerecht is een kleine gecastreerde haan, wat schijnbaar de toename van vet bevordert, waardoor het vlees eerder mals is met een veel betere smaak en textuur. Gevulde Capão is een traditioneel gerecht uit het Noordoosten en wordt meestal vergezeld van in blokjes gesneden aardappelen (gebakken in het vet van de kip) of aardappelpuree. Hoewel dit typische gerecht uit Terras do Priolo niet standaard verkrijgbaar is in alle restaurants in de regio, is het soms wel mogelijk om het van tevoren aan te vragen..

Bolo Lêvedo

Afkomstig uit Furnas, zijn deze (zoete) broodjes een onontkoombare basis geworden van de lokale gastronomie. Het zijn kleine, iets zoete, lichte en cilindrisch gevormde broden met een poreuze en licht geroosterde korst. Ze worden gebakken in een koekenpan of op een metalen plaat bestoven met bloem. Ze worden steeds meer geserveerd in restaurants. Dit product is in de running om het collectieve merk van oorsprong “Artesanato dos Açores” verkrijgen, dat de oorsprong van de producten en hun kwaliteit certificeert.

Fofas

Iets zoets mocht natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Deze typische zoetigheid, met een schattige naam, uit het dorp Povoação, verdient ongetwijfeld een bezoek aan het eiland Faial, alleen al om ze te proeven. Het is een zoet, van dun deeg gemaakt, éclair-achtig gebakje, gevuld met vanillecrème en met een vlecht van chocolade om de bovenkant te versieren. Oorspronkelijk werden ze gegeten rond carnaval.