Typische Gerechten: Lisboa

Elk land heeft van die gerechten die je direct met dat land associeert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Italië of Griekenland en welke heerlijkheden er spontaan bij je opkomen. Maar die gerechten komen vaak ook nog uit een specifieke regio in het desbetreffende land. Dus heb ik voor Portugal eens een aantal typische gerechten ingedeeld per regio. Want wat komt er nou eigenlijk precies waar vandaan?!

We trapten af in het noorden en zakken elke week een regio naar beneden. Een handige leidraad voor wat je (en waar) echt eens moet eten! Natuurlijk is er meer dan de tien die ik op een rijtje heb gezet, maar tien leek me een mooi aantal. Als je de vorige twee regio’s hebt gevolgd, zul je zien dat er deze week hele andere gerechten de boventoon voeren. De gerechten worden wat lichter en vis speelt een grotere rol.

Amêijoas à Bulhão Pato

Hier mag is deze regio dus voor bedanken! Zo ontzettend lekker deze schelpjes. Er wordt beweerd dat de naam van het gerecht een eerbetoon is aan de Portugese dichter Raimundo António de Bulhão Pato. Het zijn venusschelpen met een aantal simpele toevoegingen zoals olijfolie, knoflook, koriander, zout, peper, citroen en witte wijn. Ook dit is een van de  7 Maravilhas da Gastronomia portuguesa (wereldwonderen van de Portugese gastronomie).

Pastéis de Nata

De bekendste van allemaal. De eerste Pastéis de Belém werden al in 1837 verkocht in de wijk Belém, wat in die tijd nog ver buiten de stad Lissabon lag. De Pastéis de Belém groeiden uit tot een van de populairste lekkernijen van Portugal. Pastéis de Belém koop je dus alleen op die plek in Lissabon. Ergens anders heten ze pastéis de nata. Deze zal niemand hebben verrast qua herkomst.

Bacalhau à Brás

Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende gerechten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Dit is een van de populairste bacalhau recepten tegenwoordig. Simpele ingrediënten maken samen een smakelijk bordje vol. Naast de klipvis komen er eieren, uien, aardappelfrietjes (hele dunne), olijven en een beetje verse peterselie aan te pas. Zelf eens maken doe je zo!

Favas à Portuguesa

Tuinboontje op zijn Portugees, met vele soorten worst en vlees (enchidos). Het beste van Portugal op je bord. Een gerecht dat veelal in de wintermaanden wordt gegeten, stevige kost dus. Ze worden ook wel een Favas com chouriço genoemd. Van regio tot regio kan het recept verschillend zijn, maar de basis is altijd vergelijkbaar. Alles wordt bereid in één en dezelfde pan, waardoor de smaken mooi samenkomen. Ook eens maken? Hier vind je het recept.

Peixinhos da Horta

Een vegetarisch traditioneel gerecht, die komen we niet al te vaak tegen in de Portugese keuken. Dit van oorsprong Portugese gerecht werd in de zestiende eeuw in Japan geïntroduceerd door jezuïtische missionarissen, waar het uiteindelijk werd ontwikkeld tot tempura. Meestal worden er sperziebonen voor gebruikt, maar je komt het ook tegen met andere groentes. Lekker om als petisco of voorgerecht te eten.

Iscas (de Cebolada)

Dit traditionele gerecht draait geheel om lever. Dit kan varkens-, runder- of kalfslever zijn. Het wordt eerste gemarineerd in witte wijn en wat azijn, met gehakte knoflook, laurier, zout en peper. Na het bakken wordt het geserveerd met veel gebakken uien. Typisch zo’n gerecht dat je vaak terug ziet op een menu do dia. 

Sardinha Assada

De welbekende sardine! De Festas de Lisboa in juni draaien geheel om dit heerlijke visje, dus niet zo gek dat het oorspronkelijk uit deze regio komt. Simpel gegrild op de barbecue gewoon het allerlekkerste! Als je in een willekeurige plaats in Portugal door de smalle straatjes loopt komt de geur je rond lunchtijd vaak tegemoet, heerlijk!

Bolo-rei

Bolo Rei is een traditioneel Portugees brood dat meestal wordt gegeten rond de kerst en dan ongeveer tot en met Dia de Reis (“Dag van de Koningen”) op 6 januari. Vandaar ook de naam, koningsbrood. Het recept werd afgeleid van het Franse Gâteau des Rois, dat in de 19de eeuw zijn weg vond naar Portugal. Het brood is rond met een groot gat in het midden, zodat het lijkt op een kroon bedekt met gekristalliseerd en gedroogd fruit. Hij werd voor het eerst verkocht bij Confeitaria Nacional in Lissabon in 1869.

Pataniscas de Bacalhau

En nog een traditioneel bacalhau gerecht dat in deze regio is ontstaan. Pataniscas kunnen als snack (petico), voorgerecht of hoofdgerecht gegeten worden. Als hoofdgerecht worden ze vaak geserveerd met rode bonenrijst. Iets wat je in vele tasca’s op de kaart zult zien staan. Een soort hartige klipvis pannekoekjes (fritters) die je soms ook per stuk in een pastelaria tegenkomt. Maar de oorsprong ligt in de regio Estremadura.

Broas Castelares

Ook dit is er een die voornamelijk in december wordt gegeten. Een typische kerst zoetigheid. Een beetje zoals wij speculaas rondom Sinterklaas hebben. Er wordt gezegd dat deze specialiteit een creatie was van de broers Castelar, eigenaren van Confeitaria Francesa, die was gevestigd Baixa de Lisboa. De basis van deze koekjes is zoete aardappel en je ziet ze tegenwoordig door heel het land, onder andere in de supermarkten.

Volgende keer verkennen we de gastronomische geneugten van de Alentejo.