Typische Gerechten: Norte

Elk land heeft van die gerechten die je direct met dat land associeert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Italië of Griekenland en welke heerlijkheden er spontaan bij je opkomen. Maar die gerechten komen vaak ook nog uit een specifieke regio in het desbetreffende land. Dus heb ik voor Portugal eens een aantal typische gerechten ingedeeld per regio. Want wat komt er nou eigenlijk precies waar vandaan?!

We trappen af in het noorden en zakken elke week een regio naar beneden. Een handige leidraad voor wat je (en waar) echt eens moet eten! Natuurlijk is er meer dan de tien die ik op een rijtje heb gezet, maar tien leek me een mooi aantal. Het noorden staat garant voor stevige kost.

Tripas à Moda do Porto

Een van de meest traditionele gerechten uit de Portugese keuken, uit de stad Porto om precies te zijn. De basis van dit gerecht bestaat uit pens. Iets dat we in Nederland nog maar weinig eten. Een specialiteit die volgens de legende teruggaat tot de periode van de Portugese ontdekkingen. Dit gerecht was een van de finalisten van de 7 wonderen van de gastronomie in Portugal. En dat is natuurlijk niet voor niets… De inwoners van Porto hebben ook de bijnaam “tripeiros”, hier lees je waarom!

Broa de Milho

Het (mais)brood van het noorden. Natuurlijk zie je het ook veelvuldig in de rest van het land en dat geldt voor meer gerechten in dit lijstje. Maar nergens eten ze het zoveel als in de regio waar de oorsprong ligt. Het staat hier net even wat vaker op tafel en wordt in meerdere gerechten gebruikt. Wil je het zelfs eens bakken? Hier vind je het recept.

Papas de Sarrabulho

Sarrabulho is een traditioneel stoofvleesgerecht uit de Minho regio, in het noorden van Portugal. Varkensvlees wordt in kleine stukjes gesneden, gekruid en gemarineerd in komijn en rode wijn om vervolgens gekookt te worden in bloed. Het kan worden geserveerd als soep of als bijgerecht bij bijvoorbeeld de Rojões à moda do Minho.

Feijoada à Transmontana

Nog zo’n klassieker! Het wordt van oudsher ’s morgens vroeg klaargemaakt om vervolgens te worden opgewarmd voor het serveren. Deze versie uit de Candedo regio was de basis voor alle andere feijoada’s, inclusief die uit Brazilië. Het bestaat uit bonen, varkensoor, varkenssnuit en varkenspoot, verschillende soorten worsten (eerst gekookt daarna gebakken), tomaten, kool, wortels en andere kruiden. Het wordt meestal gegeten met rijst.

Lampreia à Moda do Minho

De prikken, lampreien of negenogen zijn een familie van kaakloze vissen. Dit gerecht vindt ook zijn oorsprong in het noorden van Portugal, het is een zeer gewaardeerde delicatesse in de Minho regio. Het liefst gebruiken ze prikken vol eitjes. Ben je in de buurt? Februari, maart en april zijn de uitgelezen maanden om dit gerecht te proberen! Zie je bordjes bij restaurants met ‘há Lampreia” dan zit je goed.

Caldo Verde

Ik denk de bekendste in dit rijtje, je kunt dit door heel het land overal eten. Het is een stevige kool/aardappelsoep. Wederom iets om de Minho regio voor te bedanken, en meer concreet Valença. Natuurlijk zijn er kleine variaties op het oorspronkelijke recept, maar die zijn minimaal. Makkelijk klaar te maken en vullend, of het nou winter of zomer is. Hier vind je het recept.

Cabrito Assado

Mijn persoonlijke favoriet uit het noorden, jonge geitenbout uit de oven. Je vindt dit typische gerecht uit de Beira Alta in de meeste restaurants in de Douro-regio. Traditioneel vergezeld door geroosterde aardappelen en rijst uit de oven. Mocht je aan het vlees kunnen komen, dan hier het recept om het eens thuis te maken.

Rojões à moda do Minho

Een soort stevige combinatie van varkensvlees (van de poot), varkenslever, bloed, pens en kastanjes. Vaak geserveerd met eerder genoemde Sarrabulho. Voor de echte liefhebber van de lokale traditionele keuken! Dit eet je het lekkerste bij moeders en oma’s thuis of in een kleine taberna in een dorpje.

Cozido à Portuguesa

Ook dit is een traditioneel Portugees gerecht, met zijn oorsprong in het noorden des lands. Het gerecht wordt beschouwd als onderdeel van het Portugese erfgoed, daarnaast is het een van de nationale gerechten van het land. De bereiding verschilt per regio, maar je vindt het gerecht tegenwoordig in heel Portugal. Meestal zit er zowel kip, varken en rundvlees in, plus nog chouriço en bloedworst. De worst is essentieel, want die zorgt voor de unieke smaak. Ook de kool is onmisbaar. In sommige restaurants kun je (in de wintermaanden) elke zondag terecht voor een huisgemaakte Cozido à Portuguesa. Hier zit het dan ook vaak stampvol.

Alheira de Mirandela

Hoewel alheiras typisch verbonden zijn met de stad Mirandela, zijn de regio’s Beira Alta en Trás-os-Montes ook beroemd om hun worsten. Dit is dus een soort Portugese worst, maar dan gemaakt zonder varkensvlees. Meestal wordt er kalf, eend, kip, kwartel of konijn, plus brood gebruikt. Het woord alheira is afgeleid van alho (knoflook). Echter bevatten niet alle hedendaagse varianten knoflook, al is het nog steeds een veelgebruikt ingrediënt.

Volgende keer verkennen we de gastronomische geneugten van Centro de Portugal.