Pasgeleden kwam er al eens een filmpje voorbij over deze prachtige vallei. Hartstikke mooi natuurlijk, maar eigenlijk moet je het gewoon met eigen ogen zien! Ik was er afgelopen jaar (klinkt langer geleden dan het was) en bracht onder andere een bezoek aan het Museu da Fundação do Côa en de Prehistorische rotskunst in de vallei zelf. Een aangename verrassing.
Het is een super zonnige dag als we richting Vila Nova de Foz Coa rijden. Genietend van het landschap komen we allereerst aan bij het museum. Zijn we wel goed? Het oogt niet bepaald alsof we bij een museum aan komen rijden. We zien maar een klein stukje van een gebouw en de parkeerplaats is leeg. En toch zijn we op de juiste plek. Eerst maar even op de muren klimmen voor een foto van het geweldige uitzicht! Onder onze voeten blijkt het museum te liggen, half verscholen.
Om het museum, dat zich bevindt op één van de hellingen van de samenvloeiing van de rivieren de Douro en de Côa, te bereiken dalen we een grote trap af diep de berg in (of zo voelt het in elk geval). Beneden aangekomen lijkt het alsof je je tussen de rotsen bevindt. Het enige daglicht sijpelt naar binnen door spleten in de constructie. En laat dat nou net het hele idee van het gebouw zijn! Het is een strak gebouw met openingen en doorgangen geïnspireerd door rotsen en rotsspleten. Onze gids (een lichtelijk overenthousiaste archeoloog) staat ons binnen op te wachten voor een rondleiding met uitleg.
De opzet van het museum is strak en minimalistisch. Niets leid je af van de kunst aan de muren en in de ruimtes. Het is er donker en rustig. Naast ons gezelschap komen we maar twee andere koppels tegen. In dit museum vind je uitleg over de rotskunst gevonden in de Côa vallei. Er zijn replica’s te bekijken en natuurlijk wordt er uitgelegd wat je ziet en hoe dit (waarschijnlijk) zo heeft kunnen ontstaan. Millennia lang werden de rotsen die langs de rivier liggen bedekt met duizenden gravures, als nalatenschap van onze voorouders. Zo zijn er alleen tekeningen van bepaalde dieren te vinden. En die dieren zie je niet allemaal op elke locatie terug. Ook zijn sommige tekeningen overlappend en zitten andere weer anders in elkaar. Voor een leek, zonder uitleg, zie je vooral veel lijnen en herken je af en toe een hoofd of ander lichaamsdeel. Met wat uitleg en verduidelijking gaat er een wereld voor je open. Dus wil je de rotskunst in de vallei bezoeken, breng dan ook zeker vooraf een bezoek aan dit museum!
Na ons museumbezoek vervolgen wij onze weg, om later op de avond een bezoek te brengen aan het echte werk. De rit ernaartoe is alleen al de moeite waard. In een 4×4 hobbelen we door de rimboe. Onderweg komen we allerlei wilde dieren tegen, waaronder een vos. Het wordt steeds leuker. Je rijdt ergens in the middle of nowhere, in het donker, al hobbelend over een onverharde weg slingerend naar beneden. Waar gaan we in vredesnaam naar toe?! Naar de laatste zeventien kilometer van de waterloop van de Côa, behorende tot het eerste archeologische park van Portugal (op 2 december 1998 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO).
Eenmaal beneden aangekomen staat er een eenzame slagboom op ons te wachten. Op dat moment lijkt dit geheel misplaatst zo midden in de nachtelijke natuur. Hij moet dan ook handmatig geopend worden. We parkeren ergens onder een boom en stappen uit. Stilte… Een stralende sterrenhemel, zoals ik al lang niet meer heb gezien, en heel in de verte een klein lichtje tussen de bomen. Wat een prachtplek! We staren eerst een paar minuten sprakeloos naar boven voor we in beweging komen.
Dan volgen we de ene zaklamp die ons de weg wijst. We hebben geluk dat het zo’n heldere nacht is en alle sterren de hemel voor ons verlichten. We komen steeds dichter bij het lichtje en het blijkt van de hut van de nachtwaker te zijn. Even melden dat we er zijn en de weg wordt vervolgd, richting de rotsen. Nou vraag je je misschien af wat wij hier in het duister van de nacht doen?! Overdag staat de zon vol op de rotsen waardoor de tekeningen maar moeilijk te zien zijn. Bezoek je de site echter ’s avonds of ’s nachts dan kan men met een zaklamp de richting van de lichtinval op de tekeningen reguleren. Hierdoor zijn ze vele malen beter zichtbaar. Als archeologen de site bezoeken doe zij dat ook in het donker. We bekijken verschillende tekeningen op verschillende plekken.
Tegen de tijd dat wij weer vertrekken, het is toch al een uur of elf ondertussen, arriveert net het volgende groepje. Zo’n speciale plek, met maar zo weinig bezoekers. Ben je in de buurt dan is dit zeker een aanrader! Doe het wel met een gids (reserveren verplicht), want op eigen houtje ga je het niet vinden… Wij bezochten de rotskunst vanuit Casa Cisterna in Castelo Rodrigo.
Meer lezen? Neem dan eens een kijkje op de website van het museum!
Openingstijden museum:
Dagelijks van 09:00 tot 17:30 uur. Maandag gesloten. Ook gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
Een standaard entree kaartje kost €6. Er gelden diverse kortingen. Wil je ook de rotstekeningen in de vallei bezoeken, dat kan vanaf €15. Check de website voor alle mogelijkheden.
* Rua do Museu, 5150-620 Vila Nova de Foz Côa
Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.