Vanaf het Dakterras: Herfst

Ook al zijn de temperaturen nét iets anders dan in Nederland, ook hier kennen wij het herfstgevoel. Na ongeveer 12 jaar wonen in Zuid-Europa weten wij nog steeds niet precies wanneer de herfst dresscode begint, maar Portugezen hebben een soort van geheime onderlinge afspraak. Ergens in oktober gebeurt het meestal. Zie je de ene dag nog iedereen rondlopen in rokjes en korte broeken, een dag later is men gehesen in dikke panty’s of lange broeken.

Wij hopen nog altijd dat dit gecommuniceerd wordt door een systeem van geheime handdrukken en ingewikkelde combinaties van knipogen, maar logischer is dat de TV hierin een grote rol speelt. Ons hart gaat uit naar alle bruine benen die verstopt zitten onder alle dikke panty’s. Wij lopen zelf zo lang mogelijk op slippers en in korte broek en pas wanneer we het echt koud krijgen en klappertanden gaan we over op onze ‘winterkleding’.

De herfst kondigt zich niet alleen aan met een kledingwissel. Er verandert ook iets in het licht, de nachten worden weer vochtiger en onze katten zoeken ons huis weer op voor dutjes overdag op de bank. De tuin wordt zienderogen groener en de regio schakelt over op een rustiger tempo. Ook stoppen de bootjes met oversteken naar de eilanden voor de kust en maken de zomertoeristen plaats voor de overwinteraars.

Vanaf het Dakterras: Herfst | Saudades de Portugal

Zodra we voor het eerst ’s avonds de kachel aanmaken is er echt een ander jaargetijde aangebroken, we halen overdag hout, maken de kachel schoon en leggen alles klaar om ons huisje later op de dag warm te stoken. Het is een jaargetijde waarin ik meer tijd heb om uitgebreid te koken en op mijn gemak over de markt te slenteren en dan te gaan bedenken wat voor lekkers ik hiermee ga maken. Er is meer tijd voor een praatje hier en daar en lekker samen met de marktvrouwen kletsen over de kou en regen, ook al hadden we het nog geen twee maanden geleden over de hitte en de droogte.. Ook heb ik tijd voor een goed boek bij die fijne kachel en maken we overdag graag wandelingen waarbij we ons dan verbazen over hoe groen de natuur weer is geworden na alle droogte van de afgelopen zomer.

Na een seizoen vol leuk werk voor ons B&B is het nu weer tijd voor een ander tempo, waarbij dit jaar natuurlijk extra aandacht uitgaat naar ons nieuwe project: Sempre Agosto! Ons keramiek ligt inmiddels in verschillende winkels hier in de regio. Om de Algarve lokaal zoveel mogelijk te ondersteunen zijn wij nog niet verkrijgbaar in een webshop, jullie zijn dus van harte welkom om het oosten van de Algarve te komen verkennen en mooi aardewerk mee naar huis te nemen!

Als je een volgende keer in het oosten van de Algarve bent en je hebt interesse? Kijk dan op de website van Sempre Agosto waar de verkoop punten zijn. Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!