Vanaf het Dakterras: Ongegeneerd

We wonen al best een poosje in Portugal en er is nog steeds iets grappigs wat wij niet helemaal kunnen rijmen met hoe wij de Portugezen zien. De gemiddelde Portugees is namelijk heel hoffelijk, bescheiden en zich ook wel bewust van hoe bijvoorbeeld de buren over hen denken. Het Portugese volk is netjes en veegt zijn straatje altijd goed schoon. Maar, wat gebeurt er tot onze verbazing buiten de deur? Dan ‘mogen’ een aantal dingen gewoon en kan je opeens je gang gaan zonder na te denken over wat anderen van je zullen denken. Zullen we twee kleine voorbeelden geven? Daar gaan we!

Als je hier in het zuiden met de auto onderweg bent, dan kun je genieten van prachtige uitzichten op boomgaarden, kustlijnen en …plassende mannen! Het is een beetje onderdeel van het lokale natuurschoon. Er lijkt buiten het eigen huis geen gêne te zijn en de Portugese man denkt niet lang na over wat de buren van hem zullen denken. Ongegeneerd parkeren zij de auto aan de kant van de straat en stappen uit. En het is niet alsof zij een boom of beschut hoekje opzoeken, nee hoor, gewoon pal naast de auto. Ze zwaaien nog net niet als je langs komt rijden!

Maar, niet alleen mannen vertonen af en toe dit ongegeneerde gedrag. Ook de vrouwen kunnen er af en toe wat van. Dit najaar ben ik al vroeg verkouden geworden. Het heerst flink in de Algarve en na een poosje liep ik net als iedereen te hoesten en te snotteren. Overal werd geadverteerd met keelpastilles en hoestdrank van de apotheek, dus sloot ik mij aan in de rij met hoestende en proestende mensen. Je hebt genoeg tijd om mensen te bestuderen, want in Portugal gaan ouderen en zwangeren altijd voor in de rij, een beetje geduld is dus handig.

Ik vermaakte me ondertussen met het bekijken van alle andere producten die niet achter de toonbank zijn opgesteld en ik stond in de buurt van een bankje waar een oudere dame op zat. Bij haar zat duidelijk iets dwars want ze tilde opeens ongegeneerd haar ene bil op en liet een flinke wind! Echt een knaller zullen we maar zeggen. Zonder blikken of blozen liet ze haar bil weer zakken en ze keek duidelijk opgelucht. Niemand keek op of om en ook al moest ik van binnen erg hard lachen, ik heb me toch kunnen inhouden. En inderdaad, wat maakt het ook eigenlijk allemaal uit? Ik was toch verkouden en rook überhaupt niets, lang leve mijn verkoudheid en de geweldige en af en toe schaamteloze Portugezen!

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!