Vanaf het Dakterras: Rooksignalen

Iedereen die in Portugal woont kan je ronduit vertellen over al het moois wat dit land te bieden heeft. Iets waar je minder over hoort is het jaarlijks terugkerende fenomeen van de bosbranden. Als het maandenlang niet regent is één vonkje of sigarettenpeukje voldoende om een bermbrand te starten die vervolgens snel kan uitbreiden.

Elk buurtschap is alert in de zomermaanden. Iedereen kijkt naar de lucht als er een brandlucht te ruiken is en als het nodig is, dan waarschuw je snel de buren. De laatste keer dat het echt raak was in de buurt van ons B&B was in 2012. Uiteindelijk bleef die grote brand redelijk ver bij ons vandaan, maar het was genoeg om je even de stuipen op het lijf te jagen.

De laatste jaren is helaas het westen van de Algarve al vaker slachtoffer van de zomerse branden. Ook dit jaar woedde er vorige week een ontzettend grote brand in de heuvels bij Monchique. In totaal is meer dan 27.000 hectare verbrand. Vanaf ons dakterras zagen wij de brandlucht onze kant opkomen. Je weet dat het zo’n 60 kilometer verderop is, maar het blijft indrukwekkend als zo’n hoeveelheid rook jouw kant op komt drijven. En opeens hoorden wij op het nieuws dat het zelfs in de buurt van de stad Silves kwam..

Rookwolken

Toen wij dit hoorden schrokken wij. ‘Dat lijkt wel bij Claire en Sander van Eco-Lodge Brejeira in de buurt!’ Snel hebben wij contact gezocht met Claire en ze reageerde gelukkig snel met het nieuws dat ze al veilig buiten de brandhaard waren. Maar het trieste nieuws is dat de prachtige Eco-Lodge binnen korte tijd in as was gelegd.

De branden lijken soms ver zo weg, maar dit bracht het weer even heel erg dichtbij. Je probeert je voor te stellen hoe het is om alles wat je hebt opgebouwd in vlammen te zien opgaan, maar het is eigenlijk niet voor te stellen. We waren er een paar dagen stil van.

Inmiddels zijn Claire en Sander met hun kinderen Ayla en Ravi weer terug op hun land en zijn ze begonnen aan de enorme taken die voor hen liggen. Claire zal hier waarschijnlijk zelf komende maandag over schrijven, maar wij wilden jullie alvast de website meegeven waar jullie hen een handje kunnen helpen via een crowdfund actie. Alle hulp is welkom en het opgehaalde geld zal ook worden ingezet om de Portugese buren van de Eco-Lodge weer op de been te helpen. Dus wees gul en help deze lieve mensen!

Tot volgende maand met hopelijk weer een vrolijker berichtje,

Michelle & Theo

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!