Vanaf het Dakterras: Uiterlijk

Toen ik zojuist mijn schoonbroertje op instagram liet weten dat hij ‘gracefully aged’ was dat natuurlijk deels een grapje omdat hij nog jong is, maar het deed mij ook denken aan hoe de Portugezen bij ons in de buurt op een mooie manier ouder worden.

Zo ook onze buurvrouw op de hoek, zij is 94 en kwam mij gisteren verse vijgen brengen. Ze loopt altijd in hetzelfde schortje en heeft een oud vergeeld hoedje tegen de zon, maar ze heeft altijd mooie oorbellen in en haar ogen twinkelen. Ik bedoel te zeggen dat veel oudere mensen hier in Portugal goed zijn in oud worden. Ik heb als Hollandse best af en toe last van mijn ouder wordende uiterlijk en kan nog wel wat leren van deze Portugezen. De oudere Portugezen in onze omgeving zijn flink gerimpeld en natuurlijk grijs, maar ze kunnen zo stralen als ze iets uitleggen of naar elkaar lachen, hun hele gezicht spreekt. Alles rimpels doen mee om beter nadruk te leggen op elk woord.

Waarom maken wij ons allemaal zo druk over dat uiterlijk? Ik vind de mensen hier zo enorm mooi, juist ook met rimpels en wit of grijs haar. Het is zo overduidelijk dat er nog wordt genoten en samen grapjes worden gemaakt, dit vind ik heerlijk om te zien.

Ook de mannen lijken hun jeugdigheid goed te behouden met de jaren. Er is geen schaamte om nog giechelend weg te rennen na een grapje. Zo drukken de mannen op de markt om beurten de claxon in van die ene man met een scootmobiel, hilarisch voor de rest. De man in de scootmobiel botst vervolgens ‘per ongeluk’ tegen een van de boosdoeners en de markthal vult zich met een grote gezamenlijke schaterlach.

In ons dorp zag ik gisteren twee oudere dames samen een liedje zingen voor de deur van hun huis. Het deed hen duidelijk aan vroeger denken en je zag de weemoed en de ‘saudades’ in hun ogen. Het ouder worden wordt hier toch echt anders ervaren. Natuurlijk hebben ook hier de huidbehandelingen hun intrede gedaan, zie je veel dames met nepnagels en de ontharingsbehandelingen en de antirimpelcremes zijn niet meer weg te slaan en worden allemaal volop gebruikt door de jongere generatie. Maar wat zouden we kunnen leren van deze eerdere generatie als zij zó gelukkig oud lijken te worden? Why don’t we age gracefully the natural way?

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!