De Portugese kunstenares Vanessa Barragão staat bekend om haar op de natuur geïnspireerde textielkunst, die de schoonheid van de verschillende ecosystemen op de wereld viert. Het nieuwste werk, getiteld “Botanical Tapestry”, is haar grootste tot nu toe en geeft niet alleen een uniek landschap op aarde weer, maar de gehele wereldkaart!
Vanessa Barragão werd geboren in Albufeira, in de Algarve. Van kinds af aan maakt ze al dingen met haar handen, van zandkastelen tot poppenkleertjes. Op haar 18de verliet ze het huis en verhuisde naar Lissabon, om fashion design te gaan studeren. Eenmaal afgestudeerd was er de nieuwsgierigheid om meer ontdekken over textiel en handgemaakte voorouderlijke ambachten en zich daar in te verdiepen, in plaats van verder te gaan op het gebied van mode.

Copyright: Vanessa Barragão
In 2016 vestigde ze zich in Porto, de thuisbasis van de Portugese textielindustrie. Hier verdeelde ze haar tijd tussen werken als textielontwerper in een ambachtelijke tapijtenfabriek en haar eigen textielprojecten. Tijdens het laatste jaar in Porto, lag de focus geheel op haar eigen project: het openen van een eigen studio. Begin 2020 verhuisde ze terug naar haar roots. Haar studio is nu gevestigd in de stad waar ze is geboren en opgegroeid: Albufeira.
Het genoemde tapijt is ontstaan om de samenwerking tussen London Heathrow Airport en Kew Gardens te vieren. Ze kreeg de opdracht om een enorm zes meter breed, geheel handgemaakt, botanisch wandtapijt te maken. Ze gebruikte veel verschillende technieken om de variatie in textuur te bereiken die de diverse landen en oceanen vertegenwoordigt. Met behulp van een reeks ambachtelijke technieken, zoals klinkhaken, viltnaalden, snijwerk en haken, heeft ze het textuuroppervlak in kaart gebracht en zo opgebouwd dat het de wereldkaart vormt. Ze besteedde zo’n 520 uur aan het ontwerpen en uiteindelijke maken van het tapijt.

Copyright: Vanessa Barragão
Er is zelfs rekening gehouden met de diverse klimaten en topografie van de aarde: Australië en Afrika worden weergegeven in warme kleuren, terwijl de regenwouden van Zuid-Amerika en de hoge toppen van Centraal-Azië worden weergegeven door harige diepgroene kleuren en spiraalvormige gehaakte richels. Inheemse planten zoals de Chinese gingko biloba, de Europese pantoffelorchidee en de koffie van Afrika zijn ook verwerkt in het kunstwerk. In het verlengde van dit werk is er ook een minicollectie botanische wandtapijten ontstaan, gemaakt met dezelfde technieken en gerecyclede materialen.

Copyright: Vanessa Barragão
Voor het kunstwerk van zes bij twee meter gebruikte ze acht kilo jute en katoen en 42 kilo gerecyclede wol! Het is te zien in de vertrekhal van Heathrow’s Airport Terminal 2. Voor als reizen weer veilig kan en mag!
Meer werk/collecties kun je zien op haar website.
Copyright foto’s: Vanessa Barragão
Wat een geweldig werk van Vanessa. Ik zal haar atelier zeker bezoeken, wanneer ik in de Algarve ben. Bovendien raad ik iedereen aan om ook haar prachtige website te bezoeken.
Mooi en heel origineel.