Verrassend Lamego

Rondreizen in Portugal is één van de leukste dingen die er is (vind ik). Hoewel ik vaak ruim van tevoren al bestudeer wat ik allemaal wil zien en waar ik allemaal naar toe moet, kan ik soms toch totaal verrast zijn door wat ik tegenkom. Een goed voorbeeld hiervan is het stadje Lamego. Ik wist dat er een bedevaartsoord was, maar had daar weinig verwachtingen van, aangezien ik net daarvoor bij Bom Jesus de Monte in Braga was geweest. Wat bleek? Het was fantastisch!

Lamego is een stad in het district Viseu, waar rond de twaalfduizend mensen wonen. Het is historisch een belangrijke stad, want het was hier dat de allereerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, gekroond werd. Tegenwoordig draait het vooral om de wijnbouw. Op de wijnboerderijen rondom Lamego wordt volop portwijn, tafelwijn en ook mousserende wijn gemaakt.

Het centrum van Lamego heeft een brede avenue met in het midden een strook vol bomen en terrasjes. Aan het einde van deze straat stuit je op de trappen die leiden naar het prachtige Nossa Senhora dos Remédios, dat boven de stad uittorent op de heuvel Santo Estevão. Maar liefst 686 treden moet je trotseren om boven te komen. Gelukkig zijn er onderweg negen tableaus waar je kunt uitrusten, terwijl je geniet van kapellen, fonteinten, azulejos en beeldhouwwerken. Ook kom je onderweg een meer dan zevenhonderd jaar oude boom tegen. Mocht je slecht ter been (of lui) zijn kun je ook met de auto naar boven rijden.

Nossa Senhora dos Remédios

Aan de top staat een kerk in barok en rococo stijl, met twee torens. Neem een kijkje binnen bij de azulejos, het indrukwekkende altaar en het bijzondere blauwwitte plafond. En buiten geniet je natuurlijk van het geweldige uitzicht op de omgeving.

Als je terug gaat naar het centrum moet je beslist een stop maken bij de Presunteca de Lamego. In deze wijnbar/gourmetwinkel kun je de heerlijkste presunto (ham) kunt proeven en kopen. Ook kaasjes, worst en andere lekkernijen van Portugese bodem kun je hier proeven. En je mag jezelf natuurlijk op een goed regionaal wijntje trakteren na de lange klim. Als je niet te lang bent blijven plakken in de presunteca kun je in het centrum ook nog een aantal dingen bezoeken: de kathedraal (Sé), het museum van Lamego en het kasteel. Voor die laatste geldt natuurlijk wel weer dat er geklommen moet worden…

Tenslotte: ga hier ook een nachtje slapen! En niet op zo maar een plek, maar op een hele bijzondere wijnboerderij, waar ik de lekkerste witte wijn ooit dronk (je kunt een flesje kopen voor drie of vier euro ofzo!!). Ik schreef er al eens eerder over, kijk maar hier.

Lamego