Ik Vertrek: de Tuin

Met de aankoop van VilaFoia meer dan een jaar geleden werden wij ook eigenaren van een groot stuk grond rondom het hotel. Hierop is een prachtige tuin aangelegd vol met bloemen, lokale planten, bomen en struiken. Nu de zaken binnen in het hotel een beetje in een routine beginnen te raken is er eindelijk wat meer tijd om ons te verdiepen in al het moois dat onze tuin te bieden heeft. En wat we er aan kunnen doen om dit nog mooier te maken.

Het wordt meer en meer duidelijk dat er de afgelopen jaren maar beperkt onderhoud aan de tuin gedaan is, dus er is veel werk aan de winkel. En dat werk begint met ontdekken. Eigenlijk best een leuk onderdeel van dit project. Elke dag probeer ik een momentje te vinden om even buiten te zijn en door de tuin te wandelen. Kijken wat er nu weer opkomt, waar nog kale plekken zijn en welke hoekjes wat “tender, love and care” kunnen gebruiken.

de Tuin

Op mijn tochten door de tuin wordt ik bijna elke dag weer verrast door de schoonheid van de natuur en de schoonheid die een tuin in dit klimaat te bieden heeft. Door de zachte winters is er eigenlijk het hele jaar door wel iets in bloei. Ik ontdekte zelfs een bloeiende roos met kerstmis!

Een tuin in de Algarve betekent ook aandacht voor water. Water is een schaars goed, maar voor sommige onderdelen van de tuin erg belangrijk. Gelukkig is een groot gedeelte van de tuin voorzien van een irrigatiesysteem en hebben we een eigen waterbron die een grote tank met 60.000 liter water gevuld houdt. Dit water gebruiken we voor het beregenen van de gazons en de stukken van de tuin die water nodig hebben. Maar daar waar mogelijk proberen zones te creëren waar we lokale planten en struiken neerzetten die geen of veel minder water nodig hebben, want het zal in de toekomst alleen maar schaarser worden.

de Tuin

Terwijl ik de schrijf zit ik op ons ontbijtterras en kijk ik uit op de mooiste bougainville die ik ooit gezien heb. Deze winter was hij helemaal kaal en ik was bang dat hij dood was, maar dit voorjaar kwamen er langzaamaan weer knopjes in en sinds een paar weken is het weer de prachtige paarse kleurexplosie die ik me van vorig jaar herinner.

de Tuin

En zo geniet ik elke dag weer van de verschillende medronho bomen (boom aardbei), agapanthussen, kurk-eiken (hierover meer in een volgende blog), rozemarijn, lavendel en nog vele bloemen en planten waar ik de naam (nog) niet van weet.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer langs om te ontspannen bij ons, midden in de natuur en in onze prachtige tuin.

Groetjes vanuit een zonnig monchique.


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel heeft hij de grote stap gewaagd en vorig jaar een alojamento local in Monchique, Portugal overgenomen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.