Vijf verrassingen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira kennen we van de bloemenpracht tijdens het bloemenfestival, de groene wandelingen langs de levadas, het vuurwerkspektakel van Oudejaarsnacht en de bont geverfde deuren van Funchal, maar ik vroeg me af: is er niet meer? Natuurlijk is er meer! Mijn zoektocht naar verrassingen op Madeira bracht me op onverwachte plekken en liet me een totaal andere kant van het eiland zien.

MUDAS

Aan de westkust van het eiland ligt de plaats Calheta, met een fraaie jachthaven en twee fijne aangelegde zandstranden. Nog geen jaar geleden opende hier het MUDAS, het museum voor hedendaagse kunst, in een perfect gelegen, spectaculair pand. Ik bezocht het op een zondagochtend, toen er nog niemand was, en ik in alle rust langs de werken van uiteenlopende Portugese kunstenaars kon lopen. Je vindt er bijvoorbeeld werk van de bekende Joana Vasconcelos. Neem ook zeker de tijd om van de architectuur en het uitzicht te genieten als je het MUDAS bezoekt. Meer info vind je hier.

MUDAS

Nini Design Center

Voordat ik een bezoek bracht aan het Nini Design Center had ik nog nooit gehoord van Nini Andrade Silva. Inmiddels weet ik dat deze ontwerpster, afkomstig uit Madeira, een internationaal geroemde binnenhuisarchitecte is, die vooral met haar inrichting van hotels verschillende prijzen in de wacht sleepte. In de haven van Funchal, op een fenomenale locatie, heeft ze haar eigen design center, waar haar werk wordt tentoongesteld én waar je heerlijk kunt eten.

Je neemt de lift naar boven en komt zo bovenop de klif, waar het design center gebouwd is. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Funchal enerzijds en de Atlantische Oceaan anderzijds. Laat je inspireren door het gebouw, de creaties van Nini en geniet daarna van een heerlijke maaltijd. Meer info vind je op de website.

Nini design center

Mercado Quinhentista

Madeira heeft veel leuke festivals en markten, maar van deze in Machico had ik nog nooit gehoord. Superleuk dus om mee te maken. Deze markt doet de middeleeuwen herleven tot in het kleinste detail. Het was hier in Machico dat de Portugese ontdekkingsreizigers Zarco en Tristão Paz voor het eerst voet aan land zetten bij de ontdekking van Madeira in de vijftiende eeuw. De periode die daarop volgde wordt nu nagespeeld met tientallen figuranten, die je overal op straat tegenkomt. Er is muziek, dans en natuurlijk een hoop lekker eten!

De Mercado Quinhentista vindt ieder jaar plaats in het eerste weekend van juni. Je vindt alle info op de website.

Mercado Quinhentista

Tucxi Tours

Om eerlijk te zijn stond ik niet echt te juichen bij het idee van een tour door Funchal met een tuktuk. Voor mij horen deze voertuigen in Azië en is het dus zoiets als frikandel eten in de Algarve. Maar goed, na de kabelbaan en de rieten mandjes kon een ander bijzonder vervoermiddel in Funchal er nog wel bij ;-). Al na een paar minuten moest ik mijn vooroordeel bijstellen. De tuktuk was heerlijk geruisloos, manoeuvreerde moeiteloos door kleine en steile straatjes, de chauffeur was een enthousiaste, energieke jongen en ik kon lekker makkelijk foto’s maken terwijl we reden. Het bleek een ideaal middel om een toer door Funchal te maken.

De tuktuk brengt je waar je maar heen wil. Wij kozen voor het Forte de São João, het Santa Clara klooster, het historische centrum, het Fortaleza do Pico en alles ertussen. Voor meer informatie kijk hier.

Tucxi Tours

Armazém do Mercado

Een beetje verstopt in het historische centrum van Funchal ligt het Armazém do Mercado, een modern, trendy complex van verschillende winkeltjes en horeca. Vier historische panden zijn hier verbouwd en geven nu een bijzondere mix van traditie en moderniteit. Dit is een leuke plek als je met kinderen bent, want je vindt er het speelgoedmuseum, het Museu do Brinquedo. Vind je het leuk om alles te weten te komen van Madeira en Funchal? Bezoek dan ook de History Tellers, een organisatie die interessante stadswandelingen organiseert, aangepast aan jouw wensen. Het wordt georganiseerd vanuit de universiteit en de gidsen zijn studenten die dit als vrijwilligerswerk doen.

Meer informatie vind je hier.

historytellers

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.