Villa Algarve: Nog Plannen Vandaag?

Het is volop hoogseizoen en er is drukte en leven in onze villa. Na een lange periode van stilte en onzekerheid, is het heerlijk om weer volop gasten te hebben. Natuurlijk, alles is ingewikkeld en niets staat vast. Maar gelukkig kiezen vele Duitse, Nederlandse en Spaanse gasten om toch een weekje bij ons door te brengen. En dit jaar hebben we natuurlijk veel Portugezen. Net als in Nederland, kiezen ook veel Portugezen voor een vakantie in eigen land. En dan komen ze gelukkig ook bij ons uit.

Portugezen zijn natuurlijk een prima aanleiding om ons Portugees te oefenen. Dat is nog behoorlijk basaal maar we kunnen langzamerhand een klein ontbijt gesprekje voeren. Die gesprekjes zijn een belangrijk onderdeel van ons hotel-DNA. We proberen iedereen op z’n gemak te stellen, vragen te beantwoorden, wat meer te horen over hun ervaringen en tips met elkaar te delen. In de pre Coronatijd hadden we een immense tafel waar alle gasten bij elkaar zaten. Erg gezellig was dat! Vaak moesten we aan het begin wat mensen aan elkaar koppelen (‘Wist je dat Karen gisteren ook naar Loulé is geweest…?’) maar daarna liepen veel gesprekken vanzelf en zijn er goede vriendschappen ontstaan. Nu we door Corona de tafeltjes wat verder uit elkaar moeten zetten, lopen de gesprekken wat minder vanzelf. En dus moeten we zelf aan de bak om de gesprekken op gang te helpen… Dus terwijl ik de versgebakken wafels en gekookte eitjes serveer, vraag ik vanachter mijn mondkapje ‘Mwheb mnjo mnuch plunwen wvoadjag?  Of een soortgelijke vraag in het Portugees, Duits, Frans of Engels…

De antwoorden zijn voor een controlfreak als ikzelf uitermate bevreemdend. Voor ik op reis ga, lees ik me al grondig in. Ik volg de websites, kijk twintig YouTube filmpjes van hippe vloggers en zie de mooiste landschappen en museumtips. Elke reisdag is volgepland van de vroeg ochtend tot de avond: ‘als we dan ’s ochtends het fotomuseum bezoeken en lunchen in dat bekende tentje van die schrijver, dan kunnen we mooi ’s middags nog een uurtje strand meepakken en gaan we ’s avonds dat vissersdorpje verkennen…’. Peter wordt er soms behoorlijk chagrijnig van als ik bij een zoveelste bocht roep dat ‘even verderop’ nog een heel mooi uitzicht te bewonderen is. Bij onze gasten is er echter weinig van deze strakke voorbereiding te merken. En dus beantwoorden ze mijn vraag vaak met een vaag ‘ach… we weten het nog niet… vandaag doen we rustig aan…’ Dit antwoord is voor mij compleet chinees. Ik sla hier behoorlijk van op tilt en kan hier helemaal niets mee. Waar kan ik nou mijn tips aan koppelen, wil je naar strand, dorp, natuur? Pak je de auto, ga je lopen? Vertel me, je hebt toch wel iets gepland… vraag ik vertwijfeld…

Nee, dan de Portugezen. Die zijn tenminste duidelijk. Ze komen naar de Algarve voor het strand. Immers, het dorp waar ze zelf wonen is vast nog veel schilderachtiger en rustiger dan alle dorpjes in de Algarve bij elkaar. Als gasten uit Lissabon komen zijn ze überhaupt niet geïnteresseerd in het platteland. Aan de Portugezen kan ik dus elke dag mijn strandtips kwijt. Ik weet nu dat ze eigenlijk maar één strand-eis hebben namelijk dat de branding breed en ondiep is. Portugezen staan namelijk gewoon een paar uur met een biertje in de branding. Zo wordt het leven doorgenomen, de kinderen en de politiek. Niet zwemmen maar gewoon staan, blik op de verte en een lauw biertje in de hand. Sommigen doen een spelletje in de branding maar verder zijn er weinig activiteiten. Ik kan nog veel leren van mijn nieuwe landgenoten. Misschien moet ik leren om wat minder plannen, wat meer los te laten en vooral één activiteit per dag te doen. En als ik dan in een hotel de vraag krijgt naar mijn plannen. Dan zeg ik gewoon ‘Vandaag weet ik het nog niet. We zien wel wat de dag ons brengt…’.


Peter en Rob wonen in Olhão in de Oost Algarve. Daar runnen ze een boutique hotel en bouwen ze aan een leven tussen de Portugezen. Met ervaring in de horeca en als uitvaartleider (Peter) en als media en fitness ondernemer (Rob) brengen ze genoeg bagage mee voor een afwisselend en druk bestaan in de Algarve. Volgen kan op Facebook of Instagram.