VIVAPortugal Wijnproeverij

Zoals beloofd vandaag een verslag van onze Portugese wijnproeverij afgelopen zaterdag! Ik wist al langer van hun bestaan, maar met acht personen verspreid over heel Nederland een datum plannen kost in sommige gevallen wat moeite. Want er moet vervolgens ook plek zijn in de agenda van VIVAPortugal. Maar uiteindelijk is het uiteraard gelukt en konden we uitkijken naar een gezellige zaterdagmiddag!

VIVAPortugal verzorgt een heel klein stukje Portugal in Nederland, hoe leuk is dat?! En dan komen ze ook nog gewoon bij je thuis. Je kunt vooraf eventueel je persoonlijke voorkeuren doorgeven of de samenstelling van de te proeven wijnen geheel aan hun overlaten. Wij hebben voor die laatste optie gekozen. Hij weet het vast het beste, plus wij lusten alles. Maar wil je bijvoorbeeld alleen witte of rode wijn proeven, dan kan de proeverij hierop aangepast worden. Wij kregen een groene, twee witte, een rosé en twee rode te proeven.

VivaPortugal Wijnproeverij

Wijnliefhebbers en/of Portugal liefhebbers krijgen op deze manier de kans om wijn te proeven die de Portugezen zelf ook waarderen. De wijnen die geschonken worden zijn geen bulk, in Nederland vrij onbekend en zwaar ondergewaardeerd. Ze zijn dan ook niet direct geschikt voor export, vanwege de beperkte oplage.

Naast Noord-Portugese wijnen uit de Douro, Vinho Verde en Bairrada van vrijwel alleen maar kleine producenten, krijg je ook diverse olijfolie’s, tapenade, olijven en mineraalwater (mijn favoriet) te proeven. Wel zo handig om je waterinname een beetje op peil te houden, met al die wijntjes (ik ben ook niks gewend…)!

Natuurlijk werd er niet alleen maar gedronken! Bij elk glas wijn werd een op Portugal geinspireerd hapje geserveerd. Hapjes die passen bij die specifieke wijn, zodat de smaken elkaar aanvullen. De amuses worden verzorgd door Delicijo’s catering uit Rotterdam. Overigens hoef je je geen zorgen te maken over borden, glazen en/of bergen afwas. Hij heeft alles bij zich en neemt het ook weer mee, ideaal!

VivaPortugal Wijnproeverij

Jeannot Nierman die de proeverijen verzorgt, is de vierde generatie in een familie van wijnhandelaren. Hij vertelt uitgebreid over de verschillende regio’s, achtergrond van de wijnen en de wijnhuizen waar hij de wijnen inkoopt. Ook wordt er ruimschoots stilgestaan hoe je wijn kan benaderen en proeven, op waarde schatten en beoordelen, met handige tips & tricks. VIVAPortugal is een consumentenlabel waarmee ze onder andere wijnproeverijen organiseren. Er waren natuurlijk volop vragen en naarmate de wijn vloeide werd het steeds gezelliger.

Onze vriendengroep bestaat voor de helft uit Portugezen en de andere helft Hollanders met een voorliefde voor het land (hun partner komt er immers vandaan). Wij hebben elkaar in Portugal leren kennen en wonen tegenwoordig allemaal in Nederland. Zo kon mooi de Portugese uitspraak van de verschillende druivensoorten en regio’s geoefend worden. Want die klinken op zijn Hollands toch net iets anders dan in het Portugees. 😉

VivaPortugal Wijnproeverij

Als afsluiter kregen we een twintig jaar gerijpte witte port te proeven, jum! Naderhand kun je de geproefde wijnen en olijfolie’s ook bij hem kopen. Tijdens de proeverij krijg je een soort flyer met informatie en hierop kun je notities maken tijdens de proeverij en na afloop je bestelling invullen. Wel zo praktisch want na zes glazen wijn en een port weet je niet meer precies welke nou ook alweer die ene (hele) lekkere was…

Na afloop hebben wij natuurlijk allemaal onze bestellingen gedaan en samen even op- en ingeruimd. Want ook ’s avonds stond er nog een proeverij op het programma. Terwijl hij zo door kon naar adres nummer twee, konden wij nog even heerlijk relaxed napraten en -tafelen over een geslaagde proeverij. Een aanrader!

Ook wel zin in zo’n wijnproeverij, ’s middags of ’s avonds? Gewoon bij jou thuis of ergens anders op locatie? Neem voor meer informatie of het boeken van een proeverij een kijkje op de website!

Saúde!