Vreemde Portugese Gerechten

Elk land heeft wel van die gerechten waarbij je je werkelijk afvraagt waarom ze het eten. Het kan een typisch gerecht voor dat land zijn of gewoon een zaak van andere eetgewoontes. Nou spannen Aziatische landen wat mij betreft de kroon, maar ook Portugal heeft een aantal vreemde gerechten. Vreemd betekent niet standaard vies. Sommige zijn prima te eten, andere vragen om een ‘open mind’ (en een sterke maag). Ik heb er vandaag wederom een aantal voor je op een rijtje gezet.

Volgens mij kent iedereen dat wel. Dat je op vakantie in het buitenland iets van de kaart bestelt, maar eigenlijk geen idee hebt wat je nu precies besteld hebt. Dit kan voor leuke verrassingen zorgen als er iets ondefinieerbaars op tafel wordt gezet. Ik maak je af en toe een beetje wegwijs in de wat vreemdere Portugese gerechten die zeker niet iedereen lekker zal vinden. Ik lust veel, maar ook niet alles.

Moreia Frita

Een uitstekend voorbeeld van de traditionele gastronomia algarvia. Eerst worden de murenen gezouten, waarna ze te drogen worden gehangen in het zonnetje. Voor het bereiden worden ze in reepjes gesneden en gefrituurd. Het gerecht leent zich uitstekend als petisco met een flesje bier of een glas groene wijn. Men zegt dat de smaak doet denken aan die van Torresmos (kleine stukjes varkenshuid met vet die krokant gefrituurd worden). Moreia frita is namelijk hetzelfde idee, maar dan van murenen. Ook hier krijg je het krokante van de gefrituurde huid met het nog wat zachtere vlees. Er zit overigens niet heel veel vis aan, vandaar dat het zo lekker wegknabbelt met een drankje op het terras. Het beste moment om ze te eten is tussen oktober en maart. Lekker!

Moreia Frita

Sarrabulho

Sarrabulho is een traditioneel stoofvleesgerecht uit het noorden van Portugal. Varkensvlees wordt in kleine stukjes gesneden, gekruid en gemarineerd in komijn en rode wijn om vervolgens gekookt te worden in bloed. Een gerecht voor liefhebbers van bloedworst en aanverwante artikelen. In het vorige vreemde gerechten rijtje stond er ook zo één, de Arroz de Cabidela. Beide vast heel lekker, maar ik laat ze fijn aan me voorbij gaan.

Sarrabulho

Tripas à moda do Porto

Ook dit is er niet eentje voor iedereen, maar Portugees is het zeker. De basis van dit gerecht bestaat namelijk uit pens. Iets dat we in Nederland nog maar weinig eten. De specialiteit van Porto dat volgens de legende teruggaat tot de periode van de Portugese ontdekkingen. Dit gerecht was een van de finalisten van de 7 wonderen van de gastronomie in Portugal. En dat is natuurlijk niet voor niets…

Tripas à moda do Porto

Moelas à Portuguesa

Spiermaagjes op zijn Portugees. Dan klinkt het gerecht toch beter in het Portugees, nietwaar?! Een typisch Portugese petisco. Moelas zijn de spiermagen van kip of eend, waar ze een lekker gerechtje mee maken. Net als vele andere ingewanden die volop worden gegeten in Portugal, doen we dit in Nederland een stuk minder vaak. In kleine tascas en barretjes vind je dit regelmatig terug op de kaart.

Moelas

Lampreia à Moda do Minho

Ook dit is weer zo’n leuke/aparte! Prikken! De prikken, lampreien of negenogen zijn een familie van kaakloze vissen. Niet bepaald moeders mooiste dus. Dit gerecht vindt ook zijn oorsprong in het noorden van Portugal, het is een zeer gewaardeerde delicatesse in de Minho regio. Het liefst gebruiken ze prikken vol eitjes. Ben je in de buurt? Februari, maart en april zijn de uitgelezen maanden om dit gerecht te proberen!

Lampreia

Migas

Nu komen we in wat veiliger vaarwater. Migas zijn een soort broodpap/broodprutje, met een soms wat vreemde substantie. Ze eten het in Portugal op allerlei manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Lekker bij vlees, maar ook met bacalhau. Zeer veelzijdig dus. En lekker! Dit gerecht is er een die zelfs de moeilijkste eters kunnen proberen, de basis is immers altijd brood. Soms met een gebakken korstje, soms vrij nattig. Ga dan wel voor een niet al te exotische variant. 😉

Vreemde Portugese Gerechten

Sopa de Cação

De vertalingen klinken duidelijk niet zo appetijtelijk als de Portugese benamingen (daarom is het soms maar goed als je geen Portugees spreekt). Dit is namelijk hondshaai soep in het Nederlands. Een typisch gerecht uit de Alentejo regio. Het smaakt naar gewone witvis, dus wat niet weet, wat niet deert… Zeker een aanrader om eens te bestellen, ook al klinkt het wat vreemd. Lekker weer!

Sopa de Cação

Ook een leuke (of minder leuke) ervaring met eten tijdens je bezoek aan Portugal? Laat het me vooral weten! Ik wil natuurlijk graag weten wat het was! Spannende suggesties voor het volgende lijstje vreemde gerechten? Stuur me een mailtje op blog@saudadesdeportugal.nl. Natuurlijk zijn er ook volop minder vreemde en erg smakelijke gerechten, kijk maar eens hier. Iets vreemds gegeten dat toch niet zo in de smaak viel? Met deze Portugese drankjes kan je het prima wegspoelen!

De eerdere vreemde gerechten gemist? Hier lees je ze terug!