Wandelen langs het beste van Porto

Dat Porto een geweldige bestemming is voor een stedentrip zal je na het lezen van onze site niet ontgaan zijn. Een van de leuke dingen aan Porto is dat je vrijwel alles te voet kunt doen. Dus leek het me een goed idee een wandelroute door de stad voor jullie uit te werken. Makkie, dacht ik, maar al gauw bleek dat ik weer véél te véél wilde. Er is ook zóveel leuks en moois! Dus na wat knipwerk (wat allesbehalve een makkie was) is dit de stadswandeling geworden. Trek je stevige schoenen maar vast aan en zorg dat je honger hebt!

Een aantal opmerkingen vooraf… Porto is een heuvelachtige stad, dus houd er rekening mee dat je moet klimmen en dalen (soms per trap). Neem geen eten mee, want ik leid je er langs. Water is wel altijd handig, hoewel je ook veel kleine supermarktjes tegen zult komen. Kijk altijd goed om je heen naar de prachtige gevels met gekleurde tegels en gietijzeren balkons. En tenslotte: kies op de route vooral díe dingen die jou interesseren. Soms noem ik dingen waar je alleen maar naar moet kijken als je langsloopt, soms zijn het dingen waar je makkelijk een halve dag zou kunnen doorbrengen.

Stadswandeling Porto | Saudades de Portugal

De route start bij het metrostation Bolhão, dus zorg dat je daar op één of andere manier komt (per metro bijvoorbeeld). Natuurlijk begint de dag met een ontbijt. Als je dit niet in je hotel hebt gedaan, dan begin jij de dag bij de Confeitaria do Bolhão (Rua Formosa 339) met een lekker vers gebakken broodje. Daarna is het tijd voor de markt. Steek de weg over en loop de Mercado do Bolhão binnen, om wat typische Portugese sfeer (en misschien producten) te proeven.

Verlaat de markt aan de noordkant en loop naar de Capela das Almas aan de Rua da Santa Catarina. Dit is het eerste met blauwwitte tegels bezaaide gebouw dat je vandaag zult tegenkomen. Loop daarna in zuidelijke richting door de winkelstraat Rua da Santa Catarina (laat je niet verleiden door de winkels, daar heb je geen tijd voor!). Na enige tijd zie je aan je linkerhand Café Majestic. Dit historische café stamt uit 1921 en is een voorbeeld van de Arte Nova stroming, die wij beter kennen als art nouveau. Hiervan ga je nog meer zien in deze stad! Drink hier nu een kopje koffie, of onthoud het voor later.

Neem na het café de eerste straat links, de Rua de Passos Manuel. Loop door tot je op een soort plein komt, het Praça Poveiros. Volg de weg rechts om het plein tot je vlak voor een park op de hoek (nummer 130) Casa Guedes tegenkomt. Hier worden de aller-aller-aller-lekkerste broodjes gemaakt van de hele stad (of van heel Portugal?). Eet een broodje met queijo da serra en pernil (gemarineerd varkensvlees). Het zal je voor altijd bijblijven…

Stadswandeling Porto

Loop daarna terug in de richting waar je vandaan kwam. Je neemt nu het smalle straatje Rua de Santo Ildefonso, waar je al snel aan de rechterkant Café Santiago zal tegenkomen. Je hebt nu je maag vol met het lekkere broodje van net, maar onthoud dat je hier terug moet komen om het typische gerecht francesinha te eten. Die is hier heerlijk. Aan het einde van de straat zie je aan je rechterhand de prachtige Igreja de Santo Ildefonso, die van buiten mooie azulejos heeft, maar ook van binnen een bezoek waard is.

Neem nu de weg die naar beneden loopt, de Rua de 31 de Janeiro. Hier vind je twee mooie Art Nova gevels aan de linkerkant: op nummer 200 Ourivesaria Cunha (je ziet op de winkel Machado Joalheiro geschreven staan) en op nummer 174  Casa Vicent. Loop verder door de straat tot je aan je linkerhand het Estação de São Bento ziet. Dit treinstation is beroemd om de prachtige azulejos, die allerlei taferelen uitbeelden. Ga bij het verlaten van het station door in dezelfde richting als waar je liep, dus rechtdoor over het Praça da Liberdade en dan door de Rua dos Clérigos. Nu loop je tegen de Torre dos Clérigos aan, de toren die bepalend is voor het stadsbeeld. Als je het aandurft (240 treden) kun je deze beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Maak hoe dan ook een klein uitstapje in noordoostelijke richting in de Rua das Carmelitas, zodat je kunt kijken in de mooie winkel van A Vida Portuguesa en natuurlijk de Arte Nova boekhandel Lello & Irmão.

Stadswandeling Porto

Terug bij de Clérigos toren neem je de Rua Campo dos Mártires da Pátria. Hier vind je een stukje verder aan je linkerhand een goed en mooi fotomuseum, het Centro Português de Fotografia. Misschien wil je het bezoeken voordat je de Rua de São Bento da Vitória inloopt. Loop daarna de Rua dos Caldeireiros in, een straat die het echte Porto ademt. Op nummer 102-104 zie je de bijzondere gevel van de Capela Nossa Senhora da Silva. Daarnaast op nummer 100 vind je Miss’Opo, een mix van guesthouse, café en galerie. Inspirerend plekje om even op krachten te komen. Maak vervolgens een stop op nummer 88 om een heel cool T-shirt te kopen bij Pajaro Malandro.

Loop daarna verder de straat uit, tot je uiteindelijk op de Rua das Flores komt. Nog zo’n fijne traditionele straat. Sla rechtsaf deze straat in en vind op nummer 121 heerlijke chocolaatjes bij Chocolataria das Flores, bijzonder glaswerk bij Vidraria Fonseca op 50-52 (check die tegels op de gevel!) en op nummer 15 de imposante Igreja da Misericórdia. De straat komt uit op het Largo de São Domingos, het plein waar je alvast rond kunt kijken waar je vanavond wilt gaan eten. Misschien chique bij DOP, strak en modern bij LSD of traditioneel bij Taberna do Largo. Laatste tip hier: dit is ook de plek waar je fietsen kunt huren, zoals ik jullie laatst hier vertelde.

Sla vanaf het Largo de São Domingos rechtsaf de Rua de Mouzinho da Silveira in. Aan de rechterzijde vind je op nummer 253 het Casa das Rolhas, een grappig winkeltje wat al sinds de negentiende eeuw kurken (en meer wijn gerelateerde artikelen) verkoopt. Loop de straat verder uit tot het einde en sla dan rechtsaf naar de Rua do Infante Henrique. Aan je rechterhand zie je de Igreja de São Francisco, een belangrijke gotische kerk met een indrukwekkend barok interieur (bladgoud!). Achter de kerk staat het Palácio da Bolsa waar je rond kunt dwalen door chique paleiszalen.

Stadswandeling Porto | Saudades de Portugal

Vanaf hier loop je naar de Douro, bijvoorbeeld door de Rua do Alfândega. Sla linksaf als je bij de rivier bent en wandel door naar de terrasjes van de Cais da Ribeira. Even uitrusten misschien met een mooi zicht op de Ponte Dom Luís I. Nu kun je twee dingen doen. Optie 1: je  bent nog lang niet moe en je loopt omhoog van de Cais naar de Rua de São João, de Rua da Bainharia, rechts naar de Rua Escura en dan de trap omhoog naar de kathedraal. Optie 2: je voeten doen pijn en je wilt niet meer klimmen. Dan neem je de Funicular dos Guindais (naast de Dom Luís brug) naar boven, zodat je via de Rua de Saraiva de Carvalho makkelijk naar de kathedraal loopt. Eenmaal aangekomen bij de Sé do Porto kun je genieten van de azulejos aan de buitenzijde, de pracht en praal binnen, de middeleeuwse schandpaal op het plein voor de kathedraal en het prachtige uitzicht.

Stadswandeling Porto

Wat heb je nu eigenlijk gelopen? Qua afstand van A naar B nog geen vijf kilometer… Maar afhankelijk van wat je onderweg beter hebt bezichtigd wel iets meer waarschijnlijk. Ik hoop dat de ervaringen de eventuele pijnlijke voeten goed maken!

  • Wil je de wandeling printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.