Weekendje Lissabon: dit moet je dus niet doen

Tips over wat je wel moet doen in Lissabon zijn er genoeg. Maar wat moet je eigenlijk niet doen als je een weekendje naar de Portugese hoofdstad reist? In ieder geval niet de volgende dingen:

Overnachten buiten het centrum

Lissabon heeft oneindig veel hostels, appartementen en hotels waar je kunt overnachten. Zorg dat je een plekje hebt in het centrum, want dan verlies je tenminste geen tijd in een saaie wijk! Denk niet dat het dan direct duur hoeft te zijn. Ook in het centrum vind je voldoende betaalbaars. Kies voor iets in de wijken Alfama, Baixa, Chiado, Bairro Alto. Tips: Lisbon Lounge Suits in Alfama, Yes! Lisbon Hostel of het Travellers House in de Baixa. Dikke portemonnee? Dan ligt het Bairro Alto Hotel uitstekend!

Een dagje naar Sintra

Lissabon heeft ontzettend veel te doen en te zien. Sintra heeft ontzettend veel te doen en te zien. Als je dus slechts één weekendje naar Lissabon gaat, doe je zowel Lissabon als Sintra tekort als je ze allebei gaat doen. Ga gewoon nog een keer terug naar Portugal om op je gemak in Sintra te kijken. En blijf het weekendje Lissabon fijn in de stad. Je zult je geen moment vervelen.

Sintra

Spaans praten

Het is een beetje als een Engelsman “Vielen Dank” tegen ons zegt: irritant. Hetzelfde geldt in Portugal. Je maakt ze écht blijer met “good bye” dan met “gracias”. De Portugezen spreken vaak prima Engels en zijn niet onder de indruk van de paar Spaanse woordjes die je probeert uit te stoten. Wil je het helemaal goed doen? Dan natuurlijk in het Portugees…

Met een open tas de tram in

Zakkenrollers zijn er volop in Lissabon. Zelf heb ik ze actief meegemaakt in de leuke, gele trammetjes. Het is er druk, de toeristen kijken verrukt om zich heen, en ondertussen worden ze beroofd van hun eigendommen. Ja, ga reizen met die tram, maar houd ook je tas in de gaten!

Tram 28

Chinees of McDonalds eten

Eén van de allerallerfijnste dingen in Lissabon – of heel Portugal – is eten. Vis, vlees, gebakjes, soep en zelfs de patat: het is allemaal zó lekker. Dus wat je ook doet: zorg dat je je iedere maaltijd stort in de Portugese keuken. En drink er een lekker Portugees wijntje bij. Ik zal binnenkort een aantal van mijn favoriete eetgelegenheden delen!

Met de trein van het vliegveld naar het centrum

Hemel, wat is de treinreis van het vliegveld naar het centrum een deprimerende zaak. Je komt langs troosteloze wijken, vuilnishopen en lelijke graffiti’s. Gelukkig kun je tegenwoordig met de metro. Om in de Baixa te komen hoef je slechts één keer over te stappen. Dan profiteer je direct van de leuke/mooie kunst in de metrostations!

De Santa Justa lift nemen

Oké, ik weet dat het een bekende toeristische attractie is, maar deze  mag je, naar onze mening, echt overslaan. Het uitzicht dat je krijgt vanaf de lift is mooier vanaf bijvoorbeeld het Castelo de São Jorge of de miradouros in Alfama. De lift zelf kun je prima van de buitenkant bekijken, en moet je ook wel doen, want het blijft natuurlijk wel bijzonder dat er een lift middenin de stad staat.

Santa Justa

De zes dingen die je wel moet doen vergeten

Let op: vergeet niet de zes dingen die je juist wel  moet doen. Je leest ze hier. Wil je meer tips voor een weekendje Lissabon? Lees dan onze serie “Gratis in Lissabon” of zoek jouw favoriete wijk in onze serie “Wijken van Lissabon“!