Wie zijn de tripeiros?

Weet jij waar de Jeneverneuzen, de Kruikezeikers of de Haringvreters vandaan komen? Dat zijn respectievelijk Schiedammers, Tilburgers en Katwijkers. Bijnamen geven voor inwoners van bepaalde steden is ons Nederlanders niet vreemd. Maar ook in Portugal komt dit voor. Als je in Porto woont ben je bijvoorbeeld een tripeiro. Waarom? Ik zal het je vertellen…

“Het is 1415. Aan de kade van de Douro in Porto wordt er op de scheepswerven hard gewerkt om schepen te bouwen voor de machtige Portugese vloot. De koning heeft opdracht gegeven om een serie naus (in het Nederlands nefs) te bouwen, maar waar deze schepen voor dienen is strikt geheim.

Op een dag verschijnt prins Hendrik, oftewel de Infante Dom Henrique, op de scheepswerven. Hij komt onverwacht een inspectie uitvoeren op de bouw en zegt tegen de opzichter, mestre Vaz, dat hij niet ontevreden is. Dan onthult hij het doel van de vele nefs: ze zijn bedoeld om de Portugese troepen naar Noord-Afrika te verschepen, om vervolgens de stad Ceuta in te nemen. De prins vraagt de opzichter of er wellicht een grotere inspanning van de inwoners van Porto mogelijk is om de troepen te ondersteunen.

Mestre Vaz herinnert zich wat er dertig jaar geleden gebeurde, toen de Portugese troepen in oorlog waren met Castilië. Toen werd al het vlees gedoneerd aan de troepen en at de bevolking niets anders dan alleen de overgebleven eetbare ingewanden, in het Portugees de tripas (pens). Mestre Vaz belooft de prins dat nu hetzelfde zal gebeuren: de schepen zullen bevoorraad worden met vlees en alleen de tripas zullen overblijven voor het volk.”

Zo gebeurde het dat de Infante Dom Henrique met zeven galeien en twintig nefs naar Noord-Afrika overstak en zijn bemanning kon voeden met vlees. De inwoners van Porto hadden hiermee de eervolle titel van “tripeiros” verdiend. Het resultaat van deze legende is een traditioneel gerecht, de Tripas a Moda do Porto, waar tegenwoordig behalve de pens ook flinke stukken vlees aan te pas komen. Ben je in Porto? Dan vind je dit gerecht op vele menukaarten. Niet bang zijn! Gewoon een keer proberen!