En de eerste prijs gaat naar…

De Wine Spectator heeft afgelopen weekend de lijst met de beste wijnen in de wereld bekend gemaakt en met stip op nummer 1 met 99 punten (van de 100): een Portugese wijn!

Als er iets is waar de Portugezen trots op kunnen zijn, naar mijn bescheiden mening, dan is dat de kwaliteit van hun wijn. Mocht iemand daar aan twijfelen, het tijdschrift Wine Spectator geeft een overzicht van de beste wijnen ter wereld. Bovenaan deze lijst staat de Dow’s Vintage Port 2011. Een portwijn die voor het bottelen 18 maanden in hout rijpt. Een geweldige port om nu te drinken, maar Dow’s raadt aan om zeker 20 jaar te wachten voor je je fles opent… Erg geduldig? Hij blijft (ongeopend) nog vele jaren langer goed.

Alsof de eerste plaats nog niet overtuigend genoeg was, de derde en de vierde op de ranglijst zijn ook Portugees. Dit zijn de Chryseia 2011 Douro en Quinta do Vale Meão ook uit de Douro. De gemiddelde prijs van de wijnen op deze lijst ligt rond de €37, dus je moet er wel wat voor over hebben. Mocht je interesse hebben in het kopen van een fles Dow’s Vintage Port 2011, dan moet je daar iets dieper voor in de buidel tasten… Misschien een leuk cadeautje voor een echte port liefhebber, een fles kost rond de €85/€90.

Mocht je dit toch iets te gortig zijn? Dan zijn er talloze, wat voordeliger, opties die ook prima smaken! Zelf neem ik altijd standaard een fles port mee als ik in Portugal ben geweest. Een lekkere 10 of 20 jaar oude, heerlijk voor de koudere wintermaanden!

Voor de wijnliefhebbers/drinkers onder ons, je kunt de volledige lijst van wijnen op de website van het tijdschrift Wine Spectator terug vinden. Een top 100.