Ontdek Portugese Wijnen bij WijnHALL

Als je Saudades de Portugal al langer volgt heb je misschien al eens gehoord van wijnwinkel Saudade. Deze wijnwinkel in Woerden (tegenwoordig Woerdens Wijnhuis) is gespecialiseerd in Portugese wijnen en heeft een enorm aanbod uit alle Portugese wijngebieden. Je kan er proeverijen doen of een workshop volgen, maar sinds 2017 staat tweemaal per jaar ook een bijzonder evenement op het programma. Ik vond het de hoogste tijd voor een bezoek aan WijnHALL!

WijnHALL is een samenwerking tussen het Woerdens Wijnhuis, Grandi Vini en De HALL, een restaurant en zalencomplex. In de herfst en de lente bieden zij je de mogelijkheid om kennis te maken met meer dan honderdvijftig wijnen, waarvan veel Portugese, uit tien landen. Maar dat is natuurlijk niet alles. Je kan zo’n weekend ook verschillende workshops en presentaties volgen. Zo komen verschillende Portugese wijnboeren praten over de wijnen die zij produceren en zijn er masterclasses over bijvoorbeeld Port.

Ik had van tevoren mijn bedenkingen over een wijnproeverij in een bedrijfspand… Want hoe krijg je dat gezellig?! We kozen voor de trein en vanaf het station was het een klein stukje lopen. Geheel naar verwachting lopen we een echt bedrijventerrein op. Maar eenmaal binnen is het stukken gezelliger dan verwacht! Geen mega hoge plafonds en onpersoonlijke inrichting. Maar kleine knusse stands, verschillende houten tafels en sfeervolle verlichting in niet al te grote ruimtes! De stand zijn verspreid over twee ruimtes.

Wij moesten van wat verder weg komen en arriveerden rond een uur of één. Onder het genot van een kopje koffie besloten we de bij binnenkomst verkregen wijnlijst (plus wijnglas) met stands en te proeven wijnen eerst even rustig door te nemen. Op deze lijst kun je ook aantekeningen maken en hij dient tevens als bestellijst. Natuurlijk lag onze focus geheel op de Portugese wijnen. Daarvan waren er 22 te proeven, plus acht Portwijnen en een houtgerijpte Ginja. Oké… Tijd voor een actieplan!

WijnHALL

Als je meer dan 150 wijnen kan proeven is het niet onverstandig om ook iets te eten. Natuurlijk zijn er fijne hapjes te bestellen om de wijnen te vergezellen. Naast wijnen kun je ook andere lekkernijen proeven. Zo was er een stand met botanische Jefe Gin en één met kazen van Jacks Cheese (die met pesto!). Wij besloten te beginnen met de bubbels en vervolgens over te gaan op de witte wijnen. Dan wat te eten en na het eten verder te gaan met rood. Dan nogmaals een rustmomentje met wat te eten, voor we eindigen met de Portwijnen, waaronder een 30 jaar oude!

Op de wijnlijst staat netjes per stand aangegeven wat er te proeven valt, in welke categorie en uit welk land. Erg overzichtelijk dus! Aangezien onze focus op één land lag, konden we zo precies zien van welke stand we naar welke stand moesten lopen. De Spaanse, Italiaanse en Franse wijnen en cava lieten we bewust links liggen. Al hebben we stiekem wel een Spaanse Rose cava en een Franse champagne geproefd tussendoor. 😉 Naast proeven kun je de wijnen natuurlijk ook kopen en/of bestellen.

WijnHALL

Wij moesten vanuit Enschede komen, maar vonden het beide meer dan de moeite waard. Een echte aanrader voor een gezellig dagje uit! Wij waren er van één tot zeven en hebben ons prima vermaakt. En naar ik begreep zijn er plannen om voor de volgende editie nog meer Portugese wijnen beschikbaar te hebben, dus alle reden om het in de gaten te houden.

De tickets zijn inclusief:

  • Meer dan 150 wijnen proeven!
  • Workshop en Masterclasses van wijnkenners en wijnmakers
  • gratis proefglas en linnen tas
  • entertainment van verschillende artiesten/muzikanten
  • overige stands met lekkernijen

WijnHALL vindt tweemaal per jaar plaats in Woerden. Er is een voorjaars- en een najaarseditie. Ze zijn geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur en de entree kost €10 of €12,50 aan de deur op de dag zelf. Voor alle informatie over WijnHALL kijk je op de website.