Wijnmaker voor een dag

Wijnproeven, leuk. Maar nog veel leuker is het om zelf wijn te maken! Dit, en nog veel meer andere leuke dingen rondom wijn, kun je doen bij één van Portugals belangrijkste wijnproducenten, João Portugal Ramos. Ik bracht vorige week een bezoek aan de Adega Vila Santa in het pittoreske Estremoz in de Alentejo en ontdekte de vele mogelijkheden.

João Portugal Ramos komt uit een familie van wijnmakers. Na zijn studie startte hij zijn carrière als oenoloog in de Alentejo. Zelf wijn maken was echter altijd de droom en die kwam uit in 1990. Hij begon met het beplanten van vijf hectare grond bij Estremoz. Twee jaar later kon hij voor het eerst oogsten en in 1997 werd de Adega Vila Santa gebouwd. Inmiddels zijn er ook vestigingen in drie andere regio’s van Portugal, maar dit is dus waar het allemaal begon!

Joao Portugal Ramos

De Adega Vila Santa is prachtig gelegen in het heuvelachtige, groene landschap rond Estremoz. Als je aan komt rijden vallen direct de typische kleuren van de Alentejo op. Vila Santa is geverfd in hagelwit, met okergele randen langs de ramen en de grond. Hier worden wijnen gemaakt van de druiven die in verschillende wijngaarden in de regio groeien, zoals de Loios, Pouca Roupa, Marquês de Borba en de Vila Santa. In de kelders zie je de enorme vaten liggen waar de wijnen in rijpen, dit alles onder het genot van een muziekje. Want blije wijn is lekkere wijn.

Op deze wijnboerderij kun je natuurlijk wijn proeven. Je kan kiezen uit verschillende opties, variërend van € 5,- tot € 30,-. Bij de wijntjes krijg je ook een stukje lekkere, regionale kaas te proeven. Maar er is meer! Om een aantal voorbeelden te geven:

WINE’making FOR A DAY – Make your own wine

Het plan was dat wij onze eigen wijn zouden maken in Vila Santa, maar helaas was ons programma uitgelopen en was er geen tijd genoeg meer. Maar superleuk is het natuurlijk wel. Proef, meng, proef opnieuw, voeg toe, proef nog eens… Je hebt de keus uit drie verschillende druifsoorten, de Alicante Bouschet, de Arargonez en de Trincadeira. Deze kun je naar eigen inzicht samenvoegen totdat je een wijn hebt dat je lekker vindt. Je krijgt er natuurlijk alle benodigdheden voor en papierwerk om je bevindingen op bij te houden. Het uiteindelijk meesterwerk krijg je in een speciaal gelabeld flesje mee naar huis!

Joao Portugal Ramos

TAPAS´ing with WINE

We hadden dan geen tijd om zelf wijn te maken, maar proeven lukte nog prima. En dan niet alleen van wijn, maar ook van lekkere, regionale petiscos. De hapjes waren allerlei regionale lekkernijen, die natuurlijk prima samen gingen met de wijn. Eerst werd een witte en vervolgens een rode wijn geserveerd. We zaten heerlijk relaxed op het terras met uitzicht over de wijngaarden met de geur van bloeiende bloemen in onze neus, beter kon het niet! Heerlijke kaasjes uit de oven, porco preto, geroosterd brood doordrenkt met olijfolie (een lokale specialiteit) en andere heerlijkheden. En dit alles onder het genot van een wijntje. Ideaal zo aan het einde van de middag!

Joao Portugal Ramos

LUNCH’ing at the WINERY – Reserva Wines

Er moet naast gedronken natuurlijk ook gegeten worden. Ben je met meer personen (minimaal 8) overweeg dan om te lunchen op het terrein. Ze bieden een heerlijk lunch met onder andere regionale gerechten en wijnen van eigen makelarij. Ideaal voor een algehele wijn/spijs ervaring. En op een volle maag is het toch iets prettiger wijnproeven ;-). Er zijn verschillende keuzes qua voor-, hoofd-, en nagerechten, zorg echter wel dat je minimaal 48 uur van te voren reserveert. Hieronder zie je ons voorgerecht: Alheira met Portugese kool en een kwarteleitje. Verder aten we (natuurlijk) bacalhau met migas en als nagerecht hadden we de keus uit een erg smakelijke chocolade taart en een overheerlijk kaasplankje.

Joao Portugal Ramos

Dit is slechts een greep uit het aanbod dat Adega Vila Santa biedt. Wil je helpen bij de druivenoogst of een kookworkshop? Dat kan ook! Kijk op de site eens rond voor wat het best bij jou past. Zorg ook altijd dat je van tevoren reserveert.

Laatste tip: João Portugal Ramos maakt niet alleen wijn, maar ook olijfolie. Neem, net als mij, een flesje van deze heerlijke olijfolie mee voor thuis!

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.