Wijnproeverijen in de Algarve

Wijnproeverijen in Portugal, ik ben fan! Maar wist je ook dat je in de Algarve op meerdere quintas van zo’n proeverij kunt genieten? Het is echt niet alleen voorbehouden aan de meer noordelijke provincies. Wij probeerden er (met liefde) een aantal voor je uit! Nu weet je precies wat bij je volgende bezoek aan deze regio op je lijstje moet staan. Een klein voorproefje. Saúde!

Wijnproducenten houden eigenlijk van de meest zuidelijke regio van Portugal om dezelfde reden als toeristen. Het is er nooit te warm of te koud en je bent verzekerd van meer dan 3.000 zonuren per jaar. De vier belangrijkste steden hebben hier hun naam gegeven aan de vier DOC’s van de regio: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. Hoewel de Algarve niet bekend staat om haar wijnen, is het zeker een streek om in de gaten te houden! De wijnen die er vandaan komen zie je niet vaak en juist daarom zijn ze interessant om uit te proberen.

Er zijn momenteel 48 verschillende wijngaarden terug te vinden in de Algarve! Dat zijn er zelfs meer dan ik verwacht had. Uiteraard zijn er quintas die al jaren in het bezit zijn van dezelfde families, quintas die zich pas recentelijk hebben toegelegd op het maken van wijn, hobbyisten, buitenlanders en/of emigranten die zijn teruggekeerd naar hun roots. Allen even interessant en totaal verschillend! De een wat kleinschaliger dan de ander. En de een wat commerciëler dan de ander. Overal pik je weer iets anders op!

Wijnproeverijen Algarve

De meeste wijngaarden hebben een website waarop je kunt zien of ze ook proeverijen aanbieden. Vaak is het verstandig deze van tevoren te reserveren. Dit kan soms via de website en anders telefonisch. Heerlijk even in alle rust genieten van al het fijne dat Portugal te bieden heeft. Houd er wel rekening mee dat je er vaak heen moet rijden aangezien de wijnboerderijen over het algemeen ergens in het glooiende achterland te midden van de wijngaarden liggen. Een andere optie is uiteraard er één in de buurt uitzoeken en een taxi nemen.

Ben je geïnteresseerd in een bezoek aan een wijngaard, houd dan de website in de gaten, ik bespreek de bezochte drie (totaal verschillende) wijngaarden binnenkort ook individueel! En schrijf er gelijk weer een aantal op de wensenlijst voor komend jaar. Want er zijn er een paar die ik nog heel graag wil bezoeken.

Van welke wijn je ook houdt, Portugal heeft ruim de keus! Probeer dan ook eens een lokale/regionale wijn de volgende keer dat je weer in het land bent, tegenvallen zal hij waarschijnlijk niet.