De Wijnroute van de Alentejo

Enoturismo is het Portugese woord voor wijntoerisme. En Portugal, dat in Nederland niet zo bekend is als wijnland, is voor deze vorm van toerisme een goed bewaarde parel. Vandaag laat ik je zien hoe je een prachtig wijnroute kunt maken door de wijngebieden van de Alentejo, rijdend langs wijnboerderijen, wijnbars en uitstekende restaurants.

Niet veel mensen zijn bekend met de wijnproductie in de Alentejo. Dat maakt het een heerlijke rustige streek om te verkennen. Het gaat in totaal om 22.000 hectare aan wijngaarden en bijna tweehonderd producenten.  Portugal heeft veel autochtone druivenrassen, en zo ook de Alentejo. Hier wordt zowel witte als rode wijn gemaakt, met als belangrijkste witte druivenrassen Roupeiro, Antão Vaz en Arinto en voor de rode druiven Trincadeira, Aragonez, Castelão en Alicante Bouschet.

De organisatie rond de wijnen van de Alentejo heeft een wijnroute uitgezet, die de Rota dos Vinhos do Alentejo heet. Door de hele Alentejo vind je de bewegwijzering van deze route, dus je kunt eenvoudigweg de borden volgen. Een aanrader is om te beginnen in de Sala das Provas, het proeflokaal in de stad Évora. Gevestigd in een prachtig pand met grote gewelfde plafonds, stenen muren en grote ramen, kun je hier alle kennis opdoen om je voor te bereiden op de route. Je kunt hier proeven van verschillende wijnen (niet teveel als je nog moet rijden…)  en alles te weten komen over de druiven, de geschiedenis van de wijnbouw en de regio zelf.

Rota dos Vinhos do Alentejo

In de Sala das Provas kun je ook hulp krijgen om de perfecte route voor jou samen te stellen. Buitengewoon behulpzaam en geïnteresseerd luisteren ze naar je persoonlijke wensen en maken ze een route met zowel grote als kleine wijnhuizen voor een goed beeld van de regio als geheel. Ook kunnen ze je precies vertellen waar je onderweg moet stoppen voor een hapje, want dat is natuurlijk minstens zo belangrijk als de wijn! Denk aan romige broodsoep (açorda), de beruchte carne de porco alentejana (een stoofpot met varkensvlees en schelpjes op een bedje van aardappeltjes) en secretos de porco preto, gemaakt van het bekende zwarte varken. En dit zijn maar een paar van de vele regionale gerechten die je bij de Alentejo wijnen kunt nuttigen.

Eenmaal op pad zal je versteld staan van de schoonheid van de Alentejo. Schilderachtige landschappen, prachtige steden (het centrum van Évora is UNESCO werelderfgoed) en slaperige, witte dorpen zullen je met liefde ontvangen. Trek er een paar dagen voor uit en logeer in de heerlijkste wijnboerderijen, zoals de “Herdade da Malhadinha Nova”, de “Herdade Monte do Vau” of de “Herdado do Sobroso”.

De wijnroute van de Alentejo

Meer informatie over de wijnroute Rota dos Vinhos do Alentejo vind je hier!

Openingstijden:
Maandag van 14.00 tot 19.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 19.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur

Adres:
Praça Joaquim António de Aguiar nº 20-21
Apartado 2146, 7001-901 Évora

Adegas