Woord van de dag: Pareidolie!

Zo zit je lekker te dagdromen en opeens zie je een walvis, een draak of een heks voorbij drijven… Dit heet met een chic woord pareidolie en het bekendste voorbeeld is misschien wel het mannetje in de maan. Iedereen ziet altijd de vreemdste gedaantes in wolken, maar ook in kleinere alledaagse dingen is van alles te zien! Dit bewijst de kunstenaar Victor Nunes met zijn 3D illustraties. Popcorn verandert in een gezicht, sla is opeens een mode accessoire, een schaar tovert een dier tevoorschijn en punten-slijpsel transformeert hij tot hanenkam of vleugels.

Soms kun je in alledaagse dingen al de meest grappige, vrolijke of enge gezichten zien. Je kunt de voorwerpen niet meer echt normaal bekijken. Nou ben ik gek op popcorn. Geen filmpje in de bioscoop kan zonder een bak van de gezouten variant. Maar na het zien van de kunstige illustraties kijk ik de volgende keer toch iets anders naar deze goddelijke stukjes gepofte mais. Misschien zit ik wel op een poedel te knagen of bijt ik net de slurf van een olifantenkop?! Dit gaat niet alleen op voor de popcornliefhebbers onder ons… Ook bic-pennen, scharen, scheermesjes, sla, lege medicijn verpakkingen, nagelknippers, wasknijpers, en nog veel meer normale items worden in een ander daglicht geplaatst. Het leukste vind ik zelf nog dat het een soort collages zijn. Dus niet 1 omgetoverd dingetje, maar een heel vel vol met leuke tekeningen. Alles bij elkaar passend maar toch net even anders.

Net als mij een man verslaafd aan van die groene menthol snoepjes?! En liggen die rottige papiertjes ook net als hier verspreid door het hele huis? Kunst in the making! Het is weekend, de verveling slaat toe (ofzo)… Ga aan de slag en tover ze om in jurken, hoofddeksels en gevleugelde dieren! Ben je zelf een beetje creatief, dan is dit al een leuke bezigheid, maar heb je kinderen dan kun je hier samen uren plezier aan beleven. En niet alleen die verdwaalde snoeppapiertjes bieden uitkomst, alles wat rondslingert kan op die manier opgeruimd en gerecycled worden (paperclips, haarspeldjes, etc). Twee vliegen in één klap!

Wist je dat: Victor Nunes stiekem is geboren in São Paulo, Brazilië en dus niet echt Portugees (oeps) is. Maar…ik dacht, hij spreekt Portugees, dus we maken een keertje een uitzondering. Deze meneer is met pensioen en leeft zich tegenwoordig helemaal uit op zijn nieuwe hobby!

Meer zien? Check zijn Facebook pagina of Instagram, hier worden regelmatig nieuwe foto’s op gezet.

Victor Nunes