Yoga en Meditatie in Portugal

Vorig jaar ging een vriendin van me een week lang op stilte meditatie in Portugal. Ze verbleef in een landelijk complex in de Algarve met een groep onbekende mensen uit allerlei landen en heeft geen woord met ze gewisseld. Per dag mocht ze twee keer een wandelingetje (in stilte) door het bos maken. Verder zat ze in stilte op een kussen in een zaal. Van zonsopgang tot zonsondergang. Eten was er twee keer per dag, maar ook daar sprak niemand met elkaar. Ze sliep een paar uren per nacht in een houten huisje. Zonder boek of telefoon, zonder pen en papier, zonder muziek.

Het klonk mij maar raar in de oren. Als je naar Portugal gaat wil je toch gewoon door Lissabon slenteren, rondtoeren met een huurautootje, een beetje babbelen met de locals, lekker uit eten en van alles en nog wat ontdekken. Maar zij vond haar stilte retraite geweldig en ergerde zich aan de herrie toen mensen na een week hun mond weer open mochten doen.

Inmiddels is yoga, meditatie, mindfulness en wat al niet meer doodnormaal. Iedereen lijkt het te doen. Een vriend van me heeft het geschopt tot yoga instructeur en een vriendin van me geeft Ayurvedische massages. Als ik er goed over nadenk… als ik dan toch ergens tot rust moet komen, alle drukte achter me moet laten en in contact moet komen met mijn eigen bewustzijn, waar dan beter dan in Portugal?

Wat zo leuk is aan yoga reizen in Portugal, is dat ze vaak worden gecombineerd met surfen. Dat klinkt in eerste instantie misschien raar, maar het idee van actief zijn in de open natuur, sluit uitstekend aan bij het yoga gedachtengoed. Bovendien helpen de yoga sessies je lichaam de inspanning van het surfen te ondergaan.

Maar er is meer. Als je het niet ziet zitten de golven te trotseren kun je ook kiezen voor yoga in combinatie met detoxen, of een reis waar je wordt onderwezen over goede voeding naast het yoga programma. Of yoga en fitness, of yoga en meditatie, of misschien wil je zelfs een opleiding tot instructeur volgen. Wil je alleen of met je partner? Alleen met vrouwen? Alles kan. Een weekend? Een week? Een maand? Ook daar is van alles mogelijk. Je kan kiezen uit allerlei soorten yoga, allerlei soorten accommodaties (prachtige eco hotels bijvoorbeeld).

Kijk hier maar eens voor alle mogelijkheden. Vooral de Algarve en de Alentejo bieden tal van opties, maar je kunt ook naar Madeira of de Azoren. Zoek je niet naar yoga, maar naar een stiltereis? Dan kan Innersteps wellicht iets voor je betekenen.