Zambujeira do Mar

Regelmatig rijden wij richting de Costa Vicentina (west-kust) als we in de Algarve zijn. Sagres, Vila do Bispo, Aljezur, Arrifana, Praia de Monte Clérigo, etc. Maar veel verder noordelijk dan Odeceixe komen we vaak niet. Het is toch best een eindje rijden en onderweg stoppen we dus graag in verschillende plaatsjes. Om heerlijk rond te lopen, om te lunchen of gewoon van het uitzicht te genieten. Maar dit keer besloten we wel verder door te rijden en we kregen er geen spijt van!

Na geluncht te hebben in Odeceixe reden we dit keer door tot het kleine vissersdorpje Zambujeira do Mar. Volgens Wikipedia heeft het dorp minder dan 1000 inwoners. Ik kende het tot nu toe alleen van het Festival do Sudoeste, dat in augustus plaatsvindt. Dit is een van de grootste zomerse muziekfestivals in Portugal. Tijdens dit vierdaagse evenement kun je de hele dag en avond genieten van nationale en internationale bands.

Zambujeira do Mar | Saudades de Portugal

Ligging

Het dorpje ligt middenin het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, dat zich langs zo´n 100 km (vanaf Porto Covo in de Alentejo, tot aan Burgau in de Algarve) langs de kust uitstrekt. Je vindt er dus volop steile kliffen, lokale flora en prachtige uitzichtpunten! Ook lenen de vele stranden zich uitstekend voor een middagje surfen. Natuurlijk mag het lokale groepje oude mannetjes niet ontbreken! Ze genieten van het uitzicht op het plein voor het kerkje.

Wandelen

Het weer zat niet echt mee, maar de temperatuur was aangenaam en het was droog. Dus we parkeerden de auto en gingen aan de wandel richting strand. Na het eerste strand hadden we de smaak te pakken en besloten we een stukje van de Rota Vicentina te lopen langs de kust. Dit staat overal duidelijk aangegeven met paaltjes en markeringen en je komt langs de mooiste uitzichtpunten en stranden terwijl je heerlijk in de ongerepte natuur loopt/door de duinen ploetert. En inderdaad, wederom gewoon op onze Birkenstocks. We kwamen (onderweg) geen mens tegen!

Elk strand is weer anders en de steeds veranderende kliffen geven ze keer op keer een imposante uitstraling. Er loopt op het eerste stuk een zandpad, gevolgd door een houten wandelpad/vlonder langs de kust. Via stevige houten trappen daal je af naar beneden, richting het strand. Verder slinger je over de rotsen en tussen de lokale flora door langs de kust. Heerlijk, dat alleen op de wereld gevoel dat je hier ervaart. Duinen vol wit zand, droge grassen, donkerrode kliffen, gele rotsen, kleine stranden met zwarte stenen, enorme zandstranden… Je komt het allemaal tegen. Op Praia dos Alteirinhos is zelfs een waterval die op het strand uitkomt, zo mooi!

Zambujeira do Mar | Saudades de Portugal

Wij liepen langs Praia do Zambujeira do Mar en Praia dos Alteirinhos tot net voorbij Praia do Alvorião tot het een beetje begon te schemeren. Tijd om terug te lopen. Maar hier komen we zeker nog eens terug! Dan rijden we er gelijk in de ochtend al heen, zodat we tijd hebben om het dorpje te verkennen plus een stuk verder over de Rota Vicentina te lopen.

Hier lees je meer over deze mooie wandelroute! Kijk je liever een filmpje? Dat kan hier.