Zes keer Manuelstijl in Portugal

In de tijd van de Ontdekkingsreizen was Portugal stinkend rijk. Zo rijk dat er in het land volop nieuwe paleizen, kerken en kloosters gebouwd konden worden. Deze pronkstukken van de Portugese natie werden rijk gedecoreerd in wat uitgroeide tot een exclusief Portugese kunststijl, de Estilo Manuelino. Deze stijl is nu nog veelvuldig te bewonderen in Portugal en vandaag laat ik je zes geweldige voorbeelden zien.

Tijdens de regeerperiode van koning D. Manuel I lieten Portugese architecten zich volop inspireren door de gebeurtenissen van die tijd. Ze kozen voor een rijke decoratie in hun ontwerpen, met elementen die hoorden bij de Ontdekkingsreizen, zoals scheepstouwen, exotische bloemen, schelpen, en het kruis van de Orde van Christus.

De Estilo Manuelino, in het Nederlands Manuelstijl genoemd, duurde niet lang (van 1490 tot ongeveer 1520), maar speelt een zeer belangrijke rol in de Portugese kunstgeschiedenis. Als je naar Lissabon gaat kom je hoe dan ook in aanraking met de Manuelstijl, maar ook buiten de hoofdstad vind je vele prachtige voorbeelden. Zelfs in de voormalige Portugese koloniën als Mozambique, Marokko en India kom je de stijl tegen.

Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Het portaal, het plafond in de kerk en de kloostergangen zijn allen prachtige voorbeelden van de rijkdom van de Estilo Manuelino.

Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Torre de Belém, Lissabon

Deze karakteristieke toren was het eerste gebouw in de Manuelstijl.

Torre de Belém

Mosteiro da Batalha, Batalha

Dit klooster kent een grote verscheidenheid aan stijlen, maar de manuelijnse elementen zijn onmiskenbaar.

Manuelstijl Portugal

Mosteiro de Santa Cruz, Coimbra

Het portaal van de kerk en het graf van koning Sancho I zijn de hoogtepunten van dit klooster.

Mosteiro_de_Santa_Cruz

Convento de Cristo, Tomar

Dit klooster staat bol van de manuelijnse elementen, met als hoogtepunt het fascinerende raam “janela do Capítulo”.

Manuelstijl Portugal

Igreja de São Sebastião, Ponta Delgada (Azoren)

Ook op de Azoren werd de Manuelstijl toegepast, met als hoogtepunt de façade van deze kerk met de versierde vensters en portalen.

Igreja de São Sebastião