En nu zou je kunnen denken, dit heb ik toch al eens gelezen en er is al veel over te vinden online, echter wat maar weinig mensen weten, is dat deze zoete, complexe en fruitige wijnen zich uitstekend lenen voor het maken van allerlei soorten portwijn cocktails!
Waarom Port Wijn Cocktails?
Na veel onderzoek, zoal het lezen van oude boeken over cocktail recepten, maar ook het runnen van een portwijn webwinkel en tegenwoordig mij bezig te houden met prtwine.com – een informatief platform voor portwijn liefhebbers over de hele wereld – zien we dat de markt zich steeds meer toe beweegt naar portwijn cocktails. Door de komst van de categorie Pink Port’s, in 2007 door het bekende portwijn huis Croft, werden mixes met Portwijn ineens populair. Daarnaast ben ik, de schrijver van deze blog, ook nog eens bezig met het maken van een portwijn cocktail boek, genaamd: The Portologist. Daarover in een andere blog meer.
Geschiedenis
Zoals te lezen is in het oude boek ‘1929 The Bon Vivant’s Companion or How to Mix Drinks’ door Jerry Thomas, is het mixen van portwijn zeker geen nieuw fenomeen. Recepten met portwijn als ingrediënt dateren al uit de 19e eeuw, wat het des te fascinerender maakt. Interessant is ook dat grotere portwijnhuizen zelfs premixen op de markt hebben gebracht, waardoor portwijn sneller en toegankelijker is geworden voor een jonger publiek. Wij juichen deze ontwikkeling toe, omdat het deze prachtige wijnen dichter bij een breder publiek brengt en de Portugese gastronomische cultuur weerspiegelt. Een heerlijke zomerse cocktail is dan ook in een mum van tijd gemaakt.
Cocktails
Cocktails zijn enorm populair in de Verenigde Staten, en de cocktail cultuur die daar heerst in grote steden zoals New York, Philadelphia, maar ook in New Orleans, is fantastisch groot. De evenementen die tegenwoordig worden georganiseerd, trekken dan ook honderdduizenden fans van over de hele wereld, waaronder ook een van de meest getalenteerde en succesvolste mixologen van Nederland, Tess Posthumus.
De cocktails die worden gemaakt, zijn vaak de perfecte balans tussen zuur, bitter, zoet en zout. Ondanks dat portwijn een zoete toevoeging is aan de meeste cocktails, kan het ook een fruitige noot toevoegen aan de mix. Sherry, vermouth en andere zoete wijnen lenen zich hier ook uitstekend voor.
Port wijn Cocktails
Portwijn cocktails zijn bezig aan een opmars in het cocktaillandschap. Vooral de consument die Portugal bezoekt, komt er al snel mee in aanraking. De meest voor de hand liggende portwijn cocktail is een Portonic, een mix van witte portwijn met een heerlijke tonic, gegarneerd met wat munt, een paar schijfjes limoen en ijsblokjes. Deze verfrissende Portonic kan op elk gewenst moment gedronken worden, wat het zo populair maakt. Het alcoholpercentage ligt een stuk lager dan bij de standaard cocktails, en door de eenvoudige mix van twee dranken zijn er al een aantal wijnhuizen, waaronder Taylor’s, die een pre-mix uitbrengen in blikvorm. Deze zijn dan ook op verschillende evenementen, in supermarkten en gemakkelijk online te koop.
In de Verenigde Staten zijn vooral Graham’s Blend No. 5 populair, omdat deze portwijn volledig is ontwikkeld als de perfecte wijn voor het maken van verschillende cocktails. Denk bijvoorbeeld aan Port Negroni’s, Port Sours en nog veel meer creatieve mixen.
Portonic Recept
Wil jij nou thuis ook eens aan de slag en een heerlijk cocktail maken? Dan kan echt al super eenvoudig door de volgende ingrediënten in huis te halen en deze handleiding te gebruiken:
● Droge witte port, zoals een Chip Dry, Blend No. 5, Scirocco of andere varianten
● Tonic, niet te zoet
● Een aantal schijfjes limoen
● Muntblaadjes
● IJsblokjes
Bereidingswijze
1. Snijd de limoen in drie partjes.
2. Plaats de partjes limoen samen met de ijsblokjes in een glas.
3. Roer de limoen en ijsblokjes voorzichtig door elkaar.
4. Voeg vervolgens de droge witte port toe aan het glas.
5. Doe daarna het tonic water erbij en roer opnieuw voorzichtig, zodat de bubbels van de tonic behouden blijven.
6. Garneer de cocktail met een paar verse muntblaadjes voor een verfrissende finishing touch.
7. Geniet! En deel 😀
Achtergrond
De oorsprong van dit recept gaat terug naar het begin van de 21e eeuw. Hoewel portwijn al meer dan 150 jaar in cocktails wordt gebruikt, zijn er waarschijnlijk eerder varianten van dit recept gemaakt. Echter, deze versie is het klassieke recept dat door de meeste portwijn huizen wordt gebruikt.
Ruud Scholten is eigenaar van een port wijnplatform en werkt al ruim 11 jaar met portwijnen. Zijn reislustigheid en passie voor fotografie brengt hem de hele wereld over waar hij zijn passie voor fotografie verder door ontwikkelt. Portugal is een terugkerende bestemming. Daar kan hij zijn hart ophalen aan de natuur, de gastvrijheid en natuurlijk zijn passie voor wijnen. Voor alles over zijn fotografie check zijn website.