Recept: Queijadas de Laranja

Queijadas de Laranja

Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zie je allerlei verschillende varianten in de pastelaria, denk daarbij bijvoorbeeld aan sinaasappel, melk, wortel, citroen, chocolade of amandel. Na de eerdere recepten die ik al deelde voor queijadas komt daar vandaag de variant met sinaasappel bij! Deze queijadas de laranja zijn lekker…

Lees verder

Recept: Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Ik deelde al eens eerder een recept voor een lekker gevuld brood, op basis van een Portugese worstsoort. Maar de Portugezen vullen hun brood met van alles. Dus uiteraard ook met de nationale favoriet bacalhau! Deze maand een recept voor Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres. Een brood gevuld met een klipvis- en spinaziemengsel. Bacalhau,…

Lees verder

Recept: Açorda de Marisco

Açorda de Marisco

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Deze variant, afkomstig uit de Extremadura, met zeevruchten is helemaal niet te versmaden! Açorda de Marisco kun je als bijgerecht of als hoofdgerecht eten, aan jou de keus.  Wil je…

Lees verder

Recept: Salame de Alfarroba com Figos

Salame de Alfarroba com Figos

Een favoriet onder de Portugezen is de salame de chocolate! Maar er zijn vele varianten op dit van origine Portugees/Italiaanse recept. Met of zonder noten, met alfarroba, met kokos, met gecondenseerde melk of bijvoorbeeld met aguardente, moscatel of port. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Denk qua noten aan bijvoorbeeld walnoten, amandelen of…

Lees verder

Recept: Salada de Ovas

Salada de Ovas

Wat mij betreft niet direct het meest aantrekkelijke (linksom of rechtsom) bord eten, maar Fernando smult ervan. Salada de Ovas is gekookte viseieren salade. Klinkt appetijtelijk, toch? Ze koken de kuit en snijden er plakken van. Hiermee maken ze een simpele salade met ui en paprika. Soms voegt men er nog gekookte aardappels of bonen…

Lees verder

Recept: Bolo de Cenoura & Laranja

Bolo de Cenoura & Laranja

De lente staat voor de deur! Dus maken we een zonnige cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. De basisstructuur van deze Bolo de Cenoura & Laranja lijkt op biscuit gebak. Het heeft een andere substantie dan een Hollandse cake. Hij is daardoor vrij licht en toch vochtig. En door het gebruik van wortel en…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Pescador

Bacalhau à Pescador

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Folhado de Peixe com Legumes

Folhado de Peixe com Legumes

In Portugal wordt veel vis gegeten, vooral aan de kust. Mijn voorkeur gaat uit naar een vers gegrild visje, maar zo af en toe wil ik ook wel eens wat anders proberen. Dus dit keer maken we de vis, samen met de nodige groente, klaar in bladerdeeg. Met deze folhado de peixe com legumes serveer…

Lees verder

Recept: Mousse de Batata Doce

Mousse de Batata Doce

Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Wij eten het op beide manieren graag. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes…

Lees verder

Recept: Lulas de Cebolada

Lulas de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Dit keer lulas…

Lees verder

Recept: Lagartos de Porco Preto Grelhados

Lagartos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te…

Lees verder

Recept: Bacalhau Dourado (à Moda de Elvas)

Bacalhau Dourado

Bacalhau Dourado is een iconisch gerecht uit Elvas, in de Alentejo. Het was in de allereerste Pousada van het land, dat Jacinta do Carmo Bucho het gerecht in 1947 creëerde. De originele bacalhau dourado (gouden bacalhau), zoals deze in de Pousada de Elvas werd geserveerd, was geen hoofdgerecht. Het was altijd een klein voorgerecht dat…

Lees verder

De Portugese Lanche

De Portugese Lanche

Dat lees je goed, lanche niet lunch! Tussen de lunch en het avondeten zit in Portugal normaalgesproken redelijk veel tijd. Daarom wordt er vaak nog een maaltijd tussendoor gegeten, zo rond een uur of vijf. Dit is de ‘lanche‘, oftewel het aperitief. Deze Portugese lanche is geen uitgebreide maaltijd. Het is meer een moment voor…

Lees verder

Recept: Bolo de Medronho & Batata Doce

Bolo de Medronho & Batata Doce

De zoete aardappel is supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt. Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Je ziet het vooral aan de westkant…

Lees verder

Recept: Cataplana de Peixe & Marisco

Cataplana de Peixe & Marisco

Toevallig is dit het 2500ste bericht op Saudades de Portugal! Een bescheiden feestje waard hier in huis. Dit recept maakten we tijdens onze cataplana workshop in de Algarve, waar ik eerder deze maand over schreef. En ik heb toen beloofd het recept te delen, dus na even schuiven, passen en meten in de planning, bij…

Lees verder

Quinta da Tôr

Quinta da Tôr

Als laatste stond een bezoek aan een wijngaard in de Oost-Algarve op het programma. Aangezien we aan de rand van Tavira verbleven, combineerden we dit met elkaar. We kwamen tijdens eerdere bezoeken/ritjes in dit deel van de Algarve al meerdere malen in aanraking met dit wijnlabel. Dus een wijnproeverij ter plaatse kon eigenlijk niet uitblijven….

Lees verder