Recept: Arroz de Grelos

Vandaag een vegetarisch bijgerecht met rijst, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop…

Lees verder

Recept: Gaspacho de Bacalhau

Gaspacho de Bacalhau

Het zomerse weer kwam deze week toch nog even zijn gezicht laten zien! Dus op de valreep nog gauw een licht en makkelijk bacalhau gerecht. Het is een heerlijk fris soepje met bacalhau geworden, ideaal voor op een warme nazomerdag! Net een tikkie anders dan het eerdere gaspacho gerecht dat ik al eens deelde, fijn…

Lees verder

Touriga Nacional

Touriga Nacional

Het is begin september. De zon schijnt en je zou bijna dromen van het voorjaar. Maar helaas. De zomer is voorbij en in de wijnhandel maakt men zich op voor het najaar. De wijnboeren in Europa bereiden zich voor op de oogst of zijn reeds begonnen. Mijn wijnwinkel in Woerden is ook klaar voor het…

Lees verder

Recept: Pastéis de Toucinho

Pastéis de Toucinho

Het is een van de vele zoetigheden die Portugal rijk is. De letterlijke vertaling van dit ‘gebakje’ is spek taartje (Pastéis de Toucinho). En in dit geval betekent het ook echt dat er spek in zit en dus niet alleen in de naam, zoals bijvoorbeeld het geval bij Toucinho do Céu. Het is een taartje…

Lees verder

Recept: Sardinhas Albardadas

Sardinhas Albardadas

Heb je dikke, grote sardines, dan is er niks lekkerder dan ze simpelweg grillen op de barbecue. Maar heb je toevallig wat kleinere exemplaren, ook dan zijn er volop andere mogelijkheden. Hiervan geef ik je er vandaag één: we maken sardinhas albardadas. Schoongemaakte visjes, zonder kop en graatjes, in een smakelijk jasje! Vraag (om het…

Lees verder

Recept: Arroz de Manteiga

Arroz de Manteiga

De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. Deze boterrijst (arroz de manteiga) is een makkelijk en snel bijgerecht dat net…

Lees verder

Portugese Petiscos

Portugese Petiscos

De typische en traditionele petiscos zijn een belangrijk onderdeel van de Portugese gastronomie. Maar wat zijn het nou precies en waarom noemen veel mensen het tapas?! Veel mensen zullen denken dat het toch gewoon hetzelfde is. Petiscos moet je echt proberen in Portugal, terwijl je tapas tegenwoordig over heel de wereld tegenkomt en kunt eten….

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Eigenlijk kun je er net zoveel kanten mee op als met bacalhau. Vandaag voegen we ze samen tot één…

Lees verder

Recept: Morangão

Morangão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje dat ook prima smaakt in cocktails! Er zijn meerdere mogelijkheden met deze likeur, die ik binnenkort allemaal eens zal delen. Maar vandaag richten we ons geheel op dit ene recept, dat zijdelings al eens voorbij kwam op deze site. En wel een lekkere morangão….

Lees verder

Wijnregio Estremadura-Lisboa

Wijnregio Estremadura/Lisboa

In deze vakantie-blog het ‘’waslijstje’’ van de hedendaagse Portugese wijngebieden. De regio met de meeste DOC (herkomstbenamingen) van Portugal. Oftewel de voormalige wijnregio Estremadura, die we sinds 2009 kennen als de wijnregio Lisboa. Een naamsverandering die qua locatie-aanduiding direct hout snijdt. De naam Estremadura zegt de meeste mensen zeer waarschijnlijk weinig. Het woord Dura in…

Lees verder

Recept: Ameixas de Elvas

Ameixas de Elvas

Pruimentijd! Het Nederlandse pruimenseizoen loopt ongeveer van juli tot september. Dus dit is het uitgelezen moment om een recept te delen waarbij het geheel om deze vrucht draait. Zoals de naam (Ameixas de Elvas) al doet vermoeden is het een specialiteit uit Elvas, gelegen in de Alentejo. Maar je kunt ze dus ook zelf thuis…

Lees verder

Recept: Frango à Brás com Farinheira

Frango à Brás com Farinheira

Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Vandaag gebruiken we dan ook kip (en worst) in plaats van klipvis als hoofdingrediënt en voegen we er wat groente aan toe. Je maakt dit recept in een handomdraai en hebt er niet heel veel ingewikkelde ingrediënten…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Portuguesa

Bacalhau à Portuguesa

Het is weer tijd voor het maandelijkse klipvis recept! Vandaag maken we Bacalhau à Portuguesa, klipvis op Portugese wijze. Veel Portugeser dan dit wordt het dus niet! Naast de bacalhau zal je zien dat er veel van de gebruikelijke ingrediënten worden gecombineerd met de vis om tot een smakelijk gerecht te komen. Al bereiden ze…

Lees verder

Recept: Camarão Frito com Cerveja

Camarões Fritos com Cerveja

Garnalen, altijd een feestje! Want wat is er nou lekkerder dan een groot bord vol van die heerlijke schaaldieren?! Eerder deelde ik al eens een recept voor camarão frito en vandaag maken we daar een variant op. En wel camarão frito com cerveja, oftewel met bier! Zo krijgt je gerecht net even een ander tintje/sausje….

Lees verder

Het is Groen, Rood, Wit en Rosé

Wijn Minho

Vinho Verde: een wijnstijl die synoniem staat voor een regio, waar ze witte wijn, rosé, rode wijn en zelfs distillaten maken. Allemaal met de naam Vinho Verde op het etiket. De wijnen (zowel rood, wit en rosé) kunnen een flinke bubbel hebben, maar ook stil zijn (zonder bubbel). Dus ga er maar aan staan; ik heb…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!