Recept: Coxinhas de Bacalhau

Coxinhas de Bacalhau

Eerder deelde ik al eens een recept voor coxinhas met eend. Vandaag maken we dit hartig hapje met bacalhau. Coxinhas zijn kort gezegd een soort van luxe gevulde aardappelkroketjes. Het is een van oorsprong Braziliaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. De variant die je daar het meest ziet is de…

Lees verder

Vreemde Portugese Gerechten

Vreemde Portugese Gerechten

Elk land heeft wel van die gerechten waarbij je je werkelijk afvraagt waarom ze het eten. Het kan een typisch gerecht voor dat land zijn of gewoon een zaak van andere eetgewoontes. Nou spannen Aziatische landen wat mij betreft de kroon, maar ook Portugal heeft een aantal vreemde gerechten. Vreemd betekent niet standaard vies. Sommige…

Lees verder

Oude Winkel Nieuwe Plek

De afgelopen anderhalf jaar is de wereld drastisch veranderd. De impact van de pandemie is voelbaar in nagenoeg elke bedrijfstak. Zelfs in de wondere wereld van wijn! Of zelfs juist in de wondere wereld van wijn. De impact van de crisis is, en was, voor mij als wijnhandelaar flink. Een groot deel van onze omzet komt…

Lees verder

Recept: Cataplana de Tamboril

Cataplana de Tamboril

De zomer staat eindelijk voor de deur! Al gaat het nog een beetje met horten en stoten… We trekken gelijk de cataplana weer tevoorschijn. Dit keer maken we een lekker gerecht dat geheel om moeders mooiste onder de vissen, de zeeduivel (tamboril) draait. Ze maken hier in Portugal ook een lekker rijstgerecht mee, maar de…

Lees verder

Recept: Mexilhões à Portuguesa

Mexilhões à Portuguesa

Wie kent ze niet, de Zeeuwse mosselen?! Maar ook in Portugal eten ze mosselen. Al maken ze ze daar natuurlijk wel iets anders klaar. Ik realiseerde me pas geleden dat ik nog niet eerder een recept met mexilhões had gedeeld, dus het werd hoog tijd. Mijn favoriet onder de schelpdieren zijn de amêijoas, dus die kwamen…

Lees verder

Dos Santos Craft Beer

Dos Santos Craft Beer

Eerder dit jaar kon je hier al lezen over de wijnboerderij van de dos Santos familie. Maar naast wijnliefhebbers zijn er natuurlijk ook bierliefhebbers, dus mocht/kon deze kant van dit familiebedrijf natuurlijk niet uitblijven. Zoals de naam “dos Santos Craft Beer” al doet vermoeden is het niet te vergelijken met je flesje Sagres of Superbock…

Lees verder

Recept: Miniquiche de Alho-Poró e Bacalhau

Miniquiche de Alho-Poró e Bacalhau

Het 1750ste artikel op Saudades de Portugal! En daar ben ik eigenlijk best een beetje trots op. Als je het zo ziet staan lijkt het namelijk aardig wat. Kleine persoonlijke mijlpalen zijn dit toch voor mij. Toevallig is het ook nog eens een bacalhau recept, dus hoe Portugees wil je het hebben?! We maken er…

Lees verder

Recept: Dom Rodrigo

Dom Rodrigo

Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen in een pastelaria (in de Algarve) en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Dat zijn dus Dom Rodrigo’s. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook…

Lees verder

De Wijnbelofte van Portugal

De Wijnbelofte van Portugal

In de parade van de Portugese wijngebieden, waarin we ons in deze blogreeks momenteel bevinden, hebben we de vorige keer het sprookje van de Alentejo behandeld. Voor deze editie schoot subiet de wijnregio Tejo in mijn gedachte, voorheen bekend als de Ribatejo. Niet zo verwonderlijk dat mijn gedachte in deze richting bewoog, daar de Alentejo…

Lees verder

Recept: Caril de Polvo

Caril de Polvo

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een recept voor een soort octopus curry. Misschien wat onverwachts, maar curry is geheel niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman…

Lees verder

Recept: Bochechas de Bacalhau com Berbigão

Bochechas de Bacalhau com Berbigão

Wist je dat van de meeste vlees- en vissoorten de wangetjes het lekkerste, meest zachte en malse deel zijn?! Eerder deelde ik al eens een smakelijk recept voor varkenswangetjes, maar ook de wangetjes van de bacalhau zijn een ware traktatie. In dit recept combineren we ze met kokkels voor een extra lekker maaltje. Dit zijn…

Lees verder

Lekkere Restaurants in de Algarve

Lekkere Restaurants Algarve

Op vakantie naar de Algarve? Daar hoort heerlijk eten bij! Ik heb tijdens ons jaarlijkse uitje naar deze regio wederom een aantal fijne adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar. Nu breng ik ieder jaar een aantal weken door in de Algarve, maar het…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!