Recept: Folhado de Peixe com Legumes

Folhado de Peixe com Legumes

In Portugal wordt veel vis gegeten, vooral aan de kust. Mijn voorkeur gaat uit naar een vers gegrild visje, maar zo af en toe wil ik ook wel eens wat anders proberen. Dus dit keer maken we de vis, samen met de nodige groente, klaar in bladerdeeg. Met deze folhado de peixe com legumes serveer…

Lees verder

Recept: Mousse de Batata Doce

Mousse de Batata Doce

Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Wij eten het op beide manieren graag. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes…

Lees verder

Recept: Lulas de Cebolada

Lulas de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Dit keer lulas…

Lees verder

Recept: Lagartos de Porco Preto Grelhados

Lagartos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te…

Lees verder

Recept: Bacalhau Dourado (à Moda de Elvas)

Bacalhau Dourado

Bacalhau Dourado is een iconisch gerecht uit Elvas, in de Alentejo. Het was in de allereerste Pousada van het land, dat Jacinta do Carmo Bucho het gerecht in 1947 creëerde. De originele bacalhau dourado (gouden bacalhau), zoals deze in de Pousada de Elvas werd geserveerd, was geen hoofdgerecht. Het was altijd een klein voorgerecht dat…

Lees verder

De Portugese Lanche

De Portugese Lanche

Dat lees je goed, lanche niet lunch! Tussen de lunch en het avondeten zit in Portugal normaalgesproken redelijk veel tijd. Daarom wordt er vaak nog een maaltijd tussendoor gegeten, zo rond een uur of vijf. Dit is de ‘lanche‘, oftewel het aperitief. Deze Portugese lanche is geen uitgebreide maaltijd. Het is meer een moment voor…

Lees verder

Recept: Bolo de Medronho & Batata Doce

Bolo de Medronho & Batata Doce

De zoete aardappel is supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt. Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Je ziet het vooral aan de westkant…

Lees verder

Recept: Cataplana de Peixe & Marisco

Cataplana de Peixe & Marisco

Toevallig is dit het 2500ste bericht op Saudades de Portugal! Een bescheiden feestje waard hier in huis. Dit recept maakten we tijdens onze cataplana workshop in de Algarve, waar ik eerder deze maand over schreef. En ik heb toen beloofd het recept te delen, dus na even schuiven, passen en meten in de planning, bij…

Lees verder

Quinta da Tôr

Quinta da Tôr

Als laatste stond een bezoek aan een wijngaard in de Oost-Algarve op het programma. Aangezien we aan de rand van Tavira verbleven, combineerden we dit met elkaar. We kwamen tijdens eerdere bezoeken/ritjes in dit deel van de Algarve al meerdere malen in aanraking met dit wijnlabel. Dus een wijnproeverij ter plaatse kon eigenlijk niet uitblijven….

Lees verder

Recept: Fogaça da Feira

Fogaça da Feira

Fogaça da Feira is een traditioneel zoet brood uit Santa Maria da Feira, in het noorden van Portugal. Het vormt de basis voor het Festa das Fogaceiras dat morgen (jaarlijks op 20 januari), ter ere van São Sebastião, plaatsvindt in Santa Maria da Feira. De ietwat aparte vorm van het brood verwijst naar de torens…

Lees verder

Recept: Bacalhau Espiritual

Bacalhau Espiritual

Het maandelijkse klipvis gerecht van januari zou zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar ook de rest van het jaar is deze Bacalhau Espiritual (spirituele klipvis) prima in te passen. Helemaal in de wat koudere wintermaanden is een verwarmende ovenschotel ideale kost. Daarnaast vult hij goed…

Lees verder

Cataplana Workshop

Cataplana Workshop

Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een verblijf in Portugal, de cataplana. Grote, bolle (oorspronkelijk koperen) kookpotten typerend voor de Algarve! En ze worden nog altijd gebruikt om lokale gerechten mee te maken. Dit stond dan ook al een tijdje op mijn verlanglijst om te doen. En dit jaar was het dan eindelijk…

Lees verder

Recept: Pudim de Ovos

Pudim de Ovos

Naast de pudim flan kom je in Portugal nog veel meer variaties op de standaard pudding tegen. Deze Pudim de Ovos is er daar één van. Zoals de naam al doet vermoeden draait het bij dit recept om de eieren. Niet zo vreemd gezien het feit dat er een nationale voorliefde is voor alles met…

Lees verder

Recept: Couve Salteada com Alho

Couve Salteada com Alho

Zo tussen alle drukte van Kerst en Oud & Nieuw een makkelijk bijgerecht dat in een handomdraai op tafel staat. Even geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon simpel en lekker eten. Niks mis mee! De couve lombarda oftewel groene kool (savooie) zie je in Portugal in al zijn pracht op elke groentemarkt liggen. Hier in Nederland…

Lees verder

Recept: Geléia de Piri-Piri

Geléia de Piri-Piri

Je zou het ook doce de piri-piri kunnen noemen. Het is uiteindelijk een soort piri-piri jam. Zoet maar ook scherp. De scherpte is geheel afhankelijk van het aantal pepertjes dat je gebruikt en of je al dan niet alle zaadjes toevoegt. Fernando stond hier heel enthousiast piri-piri’s te snijden terwijl ik met de rest van…

Lees verder

Recept: Sonhos de Bacalhau

Sonhos de Bacalhau

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die in Portugal vooral rond kerst worden gegeten. Deze sonhos de bacalhau zijn een leuk hapje om eens te serveren op oudejaarsavond. Een soort Portugese oliebollen, maar dan met een twist. Er bestaan verschillende varianten, waarvan de meeste (uiteraard) zoet zijn. Maar er bestaan dus ook hartige varianten, met bijvoorbeeld…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!