Recept: Cataplana de Peixe

Cataplana de Peixe

De cataplana de marisco (zeevruchten) is waarschijnlijk wel het meest bekende gerecht dat in deze koperen potten wordt klaargemaakt. Maar de cataplana leent zich ook uitstekend om andere vis- en/of vleesgerechten in klaar te stomen. Vandaag maken we dan ook een cataplana de peixe. Oftewel een lekkere vis cataplana. Kies bij voorkeur wat stevigere vissoorten…

Lees verder

Recept: Croquetes de Bacalhau e Chouriço

Croquetes Bacalhau Chouriço

Kroketten, wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Portugal?! Er komt waarschijnlijk wel een aantal andere gerechten met bacalhau in je op. Maar ook in Portugal eten ze kroketjes! En dan ook nog eens allerlei verschillende soorten. Vandaag maken we croquetes met een lekkere bacalhau en chouriço vulling. Als je zelf aan de…

Lees verder

Quinta do Francês

Een poosje terug kon je hier lezen over de mogelijkheden qua wijnproeverijen in de Algarve. Ook kondigde ik toen aan dat wij tijdens ons jaarlijkse bezoek aan deze regio drie verschillende quintas hadden bezocht voor zo’n proeverij. Meer informatie over deze individuele wijnboerderijen zou volgen. Vandaag de eerst bezochte: Quinta do Francês. Quinta do Francês…

Lees verder

Recept: Migas de Tomate

Migas de Tomate

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht!…

Lees verder

Fijne Lunch Spots in de Algarve

Lunchen Algarve

Op vakantie naar de Algarve? Daar hoort heerlijk eten bij! Ik heb tijdens ons jaarlijkse uitje naar deze regio wederom een aantal fijne adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar. Nu breng ik ieder jaar een aantal weken door in de Algarve, maar het…

Lees verder

Wijn uit Portugal?

Wijn uit Portugal?

Als Nederlanders zijn we verwend met een hele grote keuze aan wijn uit verschillende landen. We staan hier niet bij stil, maar in wijn producerende landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië en natuurlijk Portugal is de keuze kleiner. Je zou bijna medelijden met ze hebben. Wat grasduinen in een gemiddelde Nederlandse slijterij levert al gauw 15…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Azevias de Batata Doce

Azevias de Batata Doce | Saudades de Portugal

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado com Vinho do Porto

Bacalhau | Saudades de Portugal

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Een Portugees Kerstmenu

Portugees Kerstmenu

Het is december, de kerstdagen staan weer voor de deur. Iedereen is er elk jaar maar druk mee. Wat moeten we dit jaar eten? Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om te gaan gourmetten, lekker makkelijk en je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan. Maar ja, dan is er nog…

Lees verder

Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder

Recept: Perú Recheado com Castanhas

Perú Recheado com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie…

Lees verder

Wijnproeverijen in de Algarve

Wijnproeverijen Algarve

Wijnproeverijen in Portugal, ik ben fan! Maar wist je ook dat je in de Algarve op meerdere quintas van zo’n proeverij kunt genieten? Het is echt niet alleen voorbehouden aan de meer noordelijke provincies. Wij probeerden er (met liefde) een aantal voor je uit! Nu weet je precies wat bij je volgende bezoek aan deze…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!