Recept: Torta de Batata Doce

Torta de Batata Doce

Zoete aardappel (batata doce) leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je hem regelmatig op de kaart tegenkomen, met name in de Algarve. Zo gaat het bijvoorbeeld heel goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. En dat is precies wat we er…

Lees verder

Recept: Licor Beirão Crepes

Licor Beirão Crepes

Dit is de crêpe de la crêpe. De crêpe (dunne pannenkoek) zoals wij die kennen, komt oorspronkelijk uiteraard uit Frankrijk. Maar vanaf hier neemt Portugal de controle over en maken we de crêpe een stukje aantrekkelijker. De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão en laten we dat nou als uitgangspunt gebruiken. Dit recept voor…

Lees verder

Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. De basis van…

Lees verder

Recept: Toucinho do Céu

Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief+ gehele schoonfamilie). Je kunt er zeker van zijn dat er sowieso veel eieren en suiker worden gebruikt, plus in dit geval amandelen. We maken Toucinho do Céu….

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Natas do Céu

Natas do Ceu

Suikeralert! Ik vond het weer eens tijd voor een gruwelijk zoet nagerecht. Mijn keuze viel op natas do céu, wat zoiets betekent als room uit de hemel. Dit toetje combineert de algemene voorliefde van de Portugezen voor eieren, suiker, room en Maria biscuitjes. Het staat in veel restaurants op de kaart en er wordt overal…

Lees verder

Recept: Doce da Casa

Doce da Casa

Oftewel het toetje van het huis. Allerlei calorierijke zaken omgetoverd tot een in laagjes glaasje vol typisch Portugese zoetigheid. Je vindt het vaak terug onder de huisgemaakte nagerechten op de kaart. “Van het huis”, dus elk restaurant geeft er net een andere draai aan. Dat geldt ook voor in je eigen keuken natuurlijk. Goed voor…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!