Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. De basis van…

Lees verder

Recept: Toucinho do Céu

Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief+ gehele schoonfamilie). Je kunt er zeker van zijn dat er sowieso veel eieren en suiker worden gebruikt, plus in dit geval amandelen. We maken Toucinho do Céu….

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Natas do Céu

Natas do Ceu

Suikeralert! Ik vond het weer eens tijd voor een gruwelijk zoet nagerecht. Mijn keuze viel op natas do céu, wat zoiets betekent als room uit de hemel. Dit toetje combineert de algemene voorliefde van de Portugezen voor eieren, suiker, room en Maria biscuitjes. Het staat in veel restaurants op de kaart en er wordt overal…

Lees verder

Recept: Doce da Casa

Doce da Casa

Oftewel het toetje van het huis. Allerlei calorierijke zaken omgetoverd tot een in laagjes glaasje vol typisch Portugese zoetigheid. Je vindt het vaak terug onder de huisgemaakte nagerechten op de kaart. “Van het huis”, dus elk restaurant geeft er net een andere draai aan. Dat geldt ook voor in je eigen keuken natuurlijk. Goed voor…

Lees verder

Recept: Arroz Doce

Arroz Doce

Vroeger was dit onder de rijke families van Portugal een verplichte aanwezigheid tijdens de feestdagen. Vandaar de bijnaam “arroz-de-festa”. En nog steeds, geen kerstavond in Portugal zonder arroz doce. Dit nagerecht staat standaard op tafel. Zoals van alle traditionele Portugese gerechten, bestaan ook hier vele varianten van. Elke familie maakt het net even anders. Met…

Lees verder

Recept: Leite Creme

Leite creme | Saudades de Portugal

Het is bijna weekend! Jezelf of iemand anders eens lekker verwennen met een zelfgemaakt toetje? Probeer dan eens Leite Creme. Een lekker Portugees nagerecht dat een beetje tussen crème brûlée en vla inhangt qua smaak en consistentie. Wel een stuk minder bewerkelijk dan Crème Brûlée, dus ook voor de beginnende kok goed te doen! Heerlijk om met…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!