Recept: Queijadas de Laranja

Queijadas de Laranja

Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zie je allerlei verschillende varianten in de pastelaria, denk daarbij bijvoorbeeld aan sinaasappel, melk, wortel, citroen, chocolade of amandel. Na de eerdere recepten die ik al deelde voor queijadas komt daar vandaag de variant met sinaasappel bij! Deze queijadas de laranja zijn lekker…

Lees verder

Recept: Salame de Alfarroba com Figos

Salame de Alfarroba com Figos

Een favoriet onder de Portugezen is de salame de chocolate! Maar er zijn vele varianten op dit van origine Portugees/Italiaanse recept. Met of zonder noten, met alfarroba, met kokos, met gecondenseerde melk of bijvoorbeeld met aguardente, moscatel of port. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Denk qua noten aan bijvoorbeeld walnoten, amandelen of…

Lees verder

Recept: Bolo de Cenoura & Laranja

Bolo de Cenoura & Laranja

De lente staat voor de deur! Dus maken we een zonnige cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. De basisstructuur van deze Bolo de Cenoura & Laranja lijkt op biscuit gebak. Het heeft een andere substantie dan een Hollandse cake. Hij is daardoor vrij licht en toch vochtig. En door het gebruik van wortel en…

Lees verder

Recept: Mousse de Batata Doce

Mousse de Batata Doce

Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Wij eten het op beide manieren graag. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes…

Lees verder

Recept: Bolo de Medronho & Batata Doce

Bolo de Medronho & Batata Doce

De zoete aardappel is supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt. Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Je ziet het vooral aan de westkant…

Lees verder

Recept: Fogaça da Feira

Fogaça da Feira

Fogaça da Feira is een traditioneel zoet brood uit Santa Maria da Feira, in het noorden van Portugal. Het vormt de basis voor het Festa das Fogaceiras dat morgen (jaarlijks op 20 januari), ter ere van São Sebastião, plaatsvindt in Santa Maria da Feira. De ietwat aparte vorm van het brood verwijst naar de torens…

Lees verder

Recept: Pudim de Ovos

Pudim de Ovos

Naast de pudim flan kom je in Portugal nog veel meer variaties op de standaard pudding tegen. Deze Pudim de Ovos is er daar één van. Zoals de naam al doet vermoeden draait het bij dit recept om de eieren. Niet zo vreemd gezien het feit dat er een nationale voorliefde is voor alles met…

Lees verder

Recept: Geléia de Piri-Piri

Geléia de Piri-Piri

Je zou het ook doce de piri-piri kunnen noemen. Het is uiteindelijk een soort piri-piri jam. Zoet maar ook scherp. De scherpte is geheel afhankelijk van het aantal pepertjes dat je gebruikt en of je al dan niet alle zaadjes toevoegt. Fernando stond hier heel enthousiast piri-piri’s te snijden terwijl ik met de rest van…

Lees verder

Recept: Torta de Batata Doce

Torta de Batata Doce

Zoete aardappel (batata doce) leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je hem regelmatig op de kaart tegenkomen, met name in de Algarve. Zo gaat het bijvoorbeeld heel goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. En dat is precies wat we er…

Lees verder

Recept: Licor Beirão Crepes

Licor Beirão Crepes

Dit is de crêpe de la crêpe. De crêpe (dunne pannenkoek) zoals wij die kennen, komt oorspronkelijk uiteraard uit Frankrijk. Maar vanaf hier neemt Portugal de controle over en maken we de crêpe een stukje aantrekkelijker. De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão en laten we dat nou als uitgangspunt gebruiken. Dit recept voor…

Lees verder

Recept: Barriga de Freira

Barriga de Freira

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in “zoetigheid uit het klooster”. Dit nagerecht heeft dan ook een lichtelijk aparte naam/vertaling: buik van de non (Barriga de Freira). Een leuk recept dus voor diegene die visueel is ingesteld. 😉 In de Middeleeuwen waren…

Lees verder

Recept: Pudim Abade de Priscos

Pudim Abade de Priscos

De Portugezen zijn gek op alles wat van het varken komt; het is dan ook niet echt verwonderlijk dat afgeleide producten hiervan ook voorkomen in sommige regionale zoetigheden. Het meest bekende is wellicht deze Pudim Abade de Priscos uit het noorden van Portugal. Deze pudding is lichtelijk uniek omdat hij bacon en een flink aantal…

Lees verder

Recept: Farófias

Farófias

Farófias is een typisch Portugees dessert dat vooral populair is in de zuidelijkste regio van Portugal. Het wordt gemaakt van in melk gekookte eiwitten en smelt in je mond. Een soort Portugese gepocheerde meringues, een zeer traditioneel dessert. Het wordt ook wel “Nuvens” (wolken) genoemd. Een erg luchtig toetje met een zachte textuur dus. Wil…

Lees verder

Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel…

Lees verder

Recept: Tarte de Lamego

Tarte de Lamego

Zoals de naam al doet vermoeden is deze taart een lokale specialiteit van het plaatsje Lamego, gelegen in het noorden van Portugal. De Tarte de Lamego is een van de plaatselijk traditionele zoetigheden en valt onder de noemer doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Portugese lekkernijen die gemaakt worden…

Lees verder

Recept: Bolinhos de Alfarroba & Mel

Bolinhos de Alfarroba & Mel

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. Deze gezondere carobkoekjes met…

Lees verder