Recept: Dom Rodrigo

Dom Rodrigo

Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen in een pastelaria (in de Algarve) en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Dat zijn dus Dom Rodrigo’s. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook…

Lees verder

Recept: Pão de Ló de Chocolate

Pão de Ló de Chocolate

Het is intussen alweer even geleden, maar wij aten ooit een goddelijk lekkere pão de ló de chocolate tijdens een festival in de Algarve. Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Na mijn recept voor de gewone pão de ló had ik beloofd ook nog eens het recept voor de chocolade variant te delen….

Lees verder

Recept: Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana valt onder de noemer doçaria conventual. Oorspronkelijk komt het van de nonnen uit het Convento de Sta. Clara in Évora. Het is een nagerecht met vaak een licht knapperig bovenlaagje. In de Alentejo vind je in verschillende dorpjes een variant hierop, met hier en daar kleine aanpassingen. Ik ben het tot nu toe…

Lees verder

Recept: Toucinho do Céu

Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief+ gehele schoonfamilie). Je kunt er zeker van zijn dat er sowieso veel eieren en suiker worden gebruikt, plus in dit geval amandelen. We maken Toucinho do Céu….

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Azevias de Batata Doce

Azevias de Batata Doce | Saudades de Portugal

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter…

Lees verder

Recept: Doce de Abóbora com Nozes

Doce de Abóbora com Nozes

Herfst en pompoenen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkten liggen dan een aantal jaar geleden. Het heeft ook wel wat, die grote kleurrijke (vaak oranje) gevaartes. Maar wat moet je er nou precies mee? Nou, je kunt er bijvoorbeeld jam van maken! Lekker op een snee stevig brood, bij een kaasplankje of…

Lees verder

Recept: Queijadinhas de Limão

Het is volop zomer! En wat past daar beter bij dan taartjes en cakejes met die frisse smaak van citroen?! Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Het recept van vandaag is dus voor de variant met citroen. We maken…

Lees verder

Recept: Migas Doces Alentejanas

Migas Doces Alentejanas

Wij aten dit tijdens ons laatste bezoek aan Portugal bij restaurant Mil-Homens in de Alentejo. Ik kende migas, tot op dat moment, eigenlijk alleen als een hartig (bij)gerecht. Maar er bestaan dus ook migas doces alentejanas! Uiteraard waren we benieuwd naar het recept, dus na enig aandringen bij de eigenaar mocht ik het aan de…

Lees verder

Recept: Natas do Céu

Natas do Ceu

Suikeralert! Ik vond het weer eens tijd voor een gruwelijk zoet nagerecht. Mijn keuze viel op natas do céu , wat zoiets betekent als room uit de hemel. Dit toetje combineert de algemene voorliefde van de Portugezen voor eieren, suiker, room en Maria biscuitjes. Het staat in veel restaurants op de kaart en er wordt…

Lees verder

Recept: Semifrio de Caramelo

Semifrio de Caramelo

Speciaal voor Vaderdag aanstaande zondag maken we taart! Dit is mijn vaders favoriete gebakje in Portugal. Niks mis met een pastel de nata bij de koffie, maar soms is een stuk taart ook lekker. Het is tenslotte vakantie, nietwaar?! Een vakantie naar Portugal zit er helaas niet in dit jaar, dus breng ik een stukje…

Lees verder

Recept: Pudim de Bolacha Maria

Pudim de Bolacha Maria

Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van de pudding die we vandaag maken. Bijna iedereen kent wel de typische pudim flan die je vaak op de kaart in een restaurant…

Lees verder

Recept: Doce da Casa

Doce da Casa

Oftewel het toetje van het huis. Allerlei calorierijke zaken omgetoverd tot een in laagjes glaasje vol typisch Portugese zoetigheid. Je vindt het vaak terug onder de huisgemaakte nagerechten op de kaart. “Van het huis”, dus elk restaurant geeft er net een andere draai aan. Dat geldt ook voor in je eigen keuken natuurlijk. Goed voor…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!