Recept: Farófias

Farófias

Farófias is een typisch Portugees dessert dat vooral populair is in de zuidelijkste regio van Portugal. Het wordt gemaakt van in melk gekookte eiwitten en smelt in je mond. Een soort Portugese gepocheerde meringues, een zeer traditioneel dessert. Het wordt ook wel “Nuvens” (wolken) genoemd. Een erg luchtig toetje met een zachte textuur dus. Farófias…

Lees verder

Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel…

Lees verder

Recept: Tarte de Lamego

Tarte de Lamego

Zoals de naam al doet vermoeden is deze taart een lokale specialiteit van het plaatsje Lamego, gelegen in het noorden van Portugal. De Tarte de Lamego is een van de plaatselijk traditionele zoetigheden en valt onder de noemer doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Portugese lekkernijen die gemaakt worden…

Lees verder

Recept: Bolinhos de Alfarroba & Mel

Bolinhos de Alfarroba & Mel

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. Deze gezondere carobkoekjes met…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. De basis van…

Lees verder

Recept: Morgadinhos do Algarve

Morgadinhos

Portugal is een land vol overheerlijke traditionele en regionale zoetigheden en de typische zoetigheden uit de Algarve zijn daar een goed voorbeeld van. Er zijn weinig andere landen met zo’n grote verscheidenheid aan zoetigheden. Morgadinhos zijn een van de bekendste regionale zoetigheden in de Algarve. Misschien heb je die leuke witte bolletjes wel eens zien…

Lees verder

Recept: Fogaças de Alcochete

Fogaças de Alcochete

Deze fogaças de Alcochete zijn traditionele koekjes uit het dorp waar ze hun naam aan danken. Het recept is ontstaan ter ere van Nossa Senhora da Atalaia. De geur en smaak van kaneel vallen gelijk op, maar het zijn geen kaneelkoekjes. Ook zijn het geen gebruikelijke knapperige koekjes, maar ze hebben een lichtelijk chewy binnenkant….

Lees verder

Recept: Marmelada

Marmelada

Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien…

Lees verder

Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten. Eerder gaf ik al eens het recept…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!