Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten. Eerder gaf ik al eens het recept…

Lees verder

Recept: Broas de Café

Broas de Café

Broas zijn zoete en typisch Portugese ‘kerstkoekjes’. Al is zoetigheid misschien een betere benaming dan koekje, want knapperig zijn ze niet. Lekker daarentegen wel! Eerder deelde ik al eens het recept van de broas castelares, vandaag maken we broas de café. Houd je (net als ik) van koffie dan zou ik zeker deze versie ook…

Lees verder

Recept: Pastéis de Toucinho

Pastéis de Toucinho

Het is een van de vele zoetigheden die Portugal rijk is. De letterlijke vertaling van dit ‘gebakje’ is spek taartje (Pastéis de Toucinho). En in dit geval betekent het ook echt dat er spek in zit en dus niet alleen in de naam, zoals bijvoorbeeld het geval bij Toucinho do Céu. Het is een taartje…

Lees verder

Recept: Ameixas de Elvas

Ameixas de Elvas

Pruimentijd! Het Nederlandse pruimenseizoen loopt ongeveer van juli tot september. Dus dit is het uitgelezen moment om een recept te delen waarbij het geheel om deze vrucht draait. Zoals de naam (Ameixas de Elvas) al doet vermoeden is het een specialiteit uit Elvas, gelegen in de Alentejo. Maar je kunt ze dus ook zelf thuis…

Lees verder

Recept: Dom Rodrigo

Dom Rodrigo

Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen in een pastelaria (in de Algarve) en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Dat zijn dus Dom Rodrigo’s. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook…

Lees verder

Recept: Pão de Ló de Chocolate

Pão de Ló de Chocolate

Het is intussen alweer even geleden, maar wij aten ooit een goddelijk lekkere pão de ló de chocolate tijdens een festival in de Algarve. Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Na mijn recept voor de gewone pão de ló had ik beloofd ook nog eens het recept voor de chocolade variant te delen….

Lees verder

Recept: Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana valt onder de noemer doçaria conventual. Oorspronkelijk komt het van de nonnen uit het Convento de Sta. Clara in Évora. Het is een nagerecht met vaak een licht knapperig bovenlaagje. In de Alentejo vind je in verschillende dorpjes een variant hierop, met hier en daar kleine aanpassingen. Ik ben het tot nu toe…

Lees verder

Recept: Toucinho do Céu

Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief+ gehele schoonfamilie). Je kunt er zeker van zijn dat er sowieso veel eieren en suiker worden gebruikt, plus in dit geval amandelen. We maken Toucinho do Céu….

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Azevias de Batata Doce

Azevias de Batata Doce | Saudades de Portugal

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter…

Lees verder

Recept: Doce de Abóbora com Nozes

Doce de Abóbora com Nozes

Herfst en pompoenen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkten liggen dan een aantal jaar geleden. Het heeft ook wel wat, die grote kleurrijke (vaak oranje) gevaartes. Maar wat moet je er nou precies mee? Nou, je kunt er bijvoorbeeld jam van maken! Lekker op een snee stevig brood, bij een kaasplankje of…

Lees verder

Recept: Queijadinhas de Limão

Het is volop zomer! En wat past daar beter bij dan taartjes en cakejes met die frisse smaak van citroen?! Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Het recept van vandaag is dus voor de variant met citroen. We maken…

Lees verder

Recept: Migas Doces Alentejanas

Migas Doces Alentejanas

Wij aten dit tijdens ons laatste bezoek aan Portugal bij restaurant Mil-Homens in de Alentejo. Ik kende migas, tot op dat moment, eigenlijk alleen als een hartig (bij)gerecht. Maar er bestaan dus ook migas doces alentejanas! Uiteraard waren we benieuwd naar het recept, dus na enig aandringen bij de eigenaar mocht ik het aan de…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!