Port Cursus?

Port Cursus

Ik kwam er vorige week achter dat wij Nederlanders op nummer één staan. Niet op het gebied van voetballen of iets dergelijks. Maar we zijn ergens anders heel goed in. Namelijk het kopen van port! En hopelijk het drinken ook. In het eerste halfjaar van 2022 hebben wij Nederlanders op basis van absoluut volume én…

Lees verder

WASP – Wines of Alentejo Sustainability Program

WASP - Wines of Alentejo Sustainability Program

De warme dagen in Nederland lopen langzaam op hun einde. In Portugal blijft het waarschijnlijk, afgezien van welke regio, de komende maanden nog erg aangenaam. In Nederland zijn we dit jaar/deze zomer ook verwend met een overdaad aan zonneschijn. Hartstikke leuk natuurlijk; helemaal voor de Nederlandse wijnboeren. De overige gewassen in Nederland hebben het helaas…

Lees verder

Moscatel de Setúbal

Moscatel de Setúbal

Moscatel de Setúbal is een echte klassieker onder de dessertwijnen. In de late Middeleeuwen was het vooral populair bij de Zuid-Europese vorstenhuizen. Het licht stroperige drankje zou namelijk effectief zijn tegen scheurbuik. Het is een Portugese muscatel die wordt geproduceerd op het schiereiland Setúbal. De regio staat dan ook vooral bekend om die versterkte Muscat-wijnen, bekend…

Lees verder

De Ervaring van Wijn

De Ervaring van Wijn

Bij een uitgebreide beoordeling van wijn maken we gebruik van een organoleptische analyse. Een beoordeling waarbij we voornamelijk gebruik maken van de neus en de mond. Deze zintuigelijke waarnemingen van smaak, geur en aanraking worden bijgestaan met het zicht. Het zicht waarbij we de kleur en de structuur van de wijn beoordelen. Na deze uitgebreide…

Lees verder

De Gemoedsrust van Vanzelfsprekendheid

De Gemoedsrust van Vanzelfsprekendheid

Het is begin juli en de zon schijnt tierig in Nederland. Soms dagen met een wolkje en een regenbuitje, maar ook vele dagen zonder een wolkje aan de lucht. Geen wolkje aan de lucht is soms ook het gevoel dat je krijgt als je langs een vol terras loopt, waar mensen genieten van een hapje…

Lees verder

Portugese Rosé

Ik ben alweer een paar weken terug uit Zuid Frankrijk. De bakermat van goede rosé. De plek waar rosé voor het eerst serieus genomen werd. Waar de lichtvoetige verfrissende roze wijn zijn eerste stapjes richting volwassenheid deed. Hoe is rosé eigenlijk ontstaan? Dat weet niemand -althans- er zijn natuurlijk vele landen en gebieden die claimen…

Lees verder

Quinta de Sant’Ana

Quinta de Sant’Ana

Wijngaarden in Portugal komen in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische settings. Uiteraard vaak vergezeld door glooiende wijngaarden op de hellingen rondom, om het plaatje compleet te maken. Quinta de Sant’Ana valt in de wat kleinschaliger categorie, grenzend aan de ‘Tapada de Mafra’ (voorheen het jachtgebied van de Portugese koning). En…

Lees verder

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

Het weerbeeld is helaas niet helemaal in lijn met deze blog, het is 31 maart als ik dit schrijf en het sneeuwt, de temperatuur hikt tegen de vier graden aan en de wind is waterkoud. Jammer, ik laat me er niet door weerhouden. Deze keer op het programma: de Algarve. De Algarve, een regio waarbij…

Lees verder

De Smaak te Pakken

De Smaak te Pakken

Ik was enige weken geleden bezig met de nieuwe prijskaartjes in de winkel. Op deze prijskaartjes staat uiteraard de prijs van de wijn, maar ook het land van herkomst, regio, druivenrassen, waar de wijn lekker bij is en….. de smaak. Nu is dit bij de meeste wijnen een speelse potpourri van vruchtjes en kruiden gecombineerd…

Lees verder

Het Port Schandaal…?

Het Port Schandaal…?

Een week nadat mijn vorige blog over Port werd gepubliceerd was er bij Omroep Max warempel een item in het programma Meldpunt over deze drank. Een item dat in de portwereld voor de nodige commotie heeft gezorgd. Wat is er aan de hand? Een Nederlandse journalist heeft onderzoek gedaan naar de leeftijd van 10 en…

Lees verder

Soorten Port

Soorten Port

Enkele uren geleden, nog voor er een letter uit mijn vingers kwam voor deze blog, loop ik in de Jumbo voor wat dagelijkse boodschappen. Kinderen naar school gebracht en het jaar 2022 gaat weer officieel van start. In een hoge mand naast de verse pizza’s liggen wat ‘’restpartijen’’ van de kerst. Tussen de chocoladekerstbomen en…

Lees verder

Tijd voor Port

Tijd voor Port

Weinig dranken in de wereld die zo tot de verbeelding spreken als Port. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Want deze rijke drank heeft het allemaal; een roerige geschiedenis, een hemels smaakpallet, een subliem landschap en standvastige tradities. En daarom is er ook heel veel over deze drank te schrijven. De geschiedenis en het ontstaan…

Lees verder

Dão: Geboorteplaats van Prachtige Druiven & Heerlijke Wijnen

Dão

De regio Dão is een ware oase van charmante dorpjes, prachtige bergen en imposante bossen. Deze bossen bestaan voornamelijk uit eucalyptusbomen en pijnbomen, die zoals we later bespreken, onderdeel zijn van het unieke terroir van de regio. Zoals meerdere Portugese wijngebieden is ook deze regio vernoemd naar een rivier. Dwars door de valleien, die als een…

Lees verder

Touriga Nacional

Touriga Nacional

Het is begin september. De zon schijnt en je zou bijna dromen van het voorjaar. Maar helaas. De zomer is voorbij en in de wijnhandel maakt men zich op voor het najaar. De wijnboeren in Europa bereiden zich voor op de oogst of zijn reeds begonnen. Mijn wijnwinkel in Woerden is ook klaar voor het…

Lees verder

Wijnregio Estremadura-Lisboa

Wijnregio Estremadura/Lisboa

In deze vakantie-blog het ‘’waslijstje’’ van de hedendaagse Portugese wijngebieden. De regio met de meeste DOC (herkomstbenamingen) van Portugal. Oftewel de voormalige wijnregio Estremadura, die we sinds 2009 kennen als de wijnregio Lisboa. Een naamsverandering die qua locatie-aanduiding direct hout snijdt. De naam Estremadura zegt de meeste mensen zeer waarschijnlijk weinig. Het woord Dura in…

Lees verder

Het is Groen, Rood, Wit en Rosé

Wijn Minho

Vinho Verde: een wijnstijl die synoniem staat voor een regio, waar ze witte wijn, rosé, rode wijn en zelfs distillaten maken. Allemaal met de naam Vinho Verde op het etiket. De wijnen (zowel rood, wit en rosé) kunnen een flinke bubbel hebben, maar ook stil zijn (zonder bubbel). Dus ga er maar aan staan; ik heb…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!