Recept: Tiborna Alentejana

Tiborna

Dit is zo simpel en zo ontzettend lekker! Tiborna is een term die wordt gebruikt in het westen van het Iberisch schiereiland, met name in de Portugese Alentejo en Spaanse Extremadura. Het verwijst naar brood geroosterd in de oven en vervolgens gedrenkt in (nieuwe) olijfolie. Tiborna leent zich namelijk uitstekend om de ​​nieuwe olijfolieoogst te…

Lees verder

Recept: Açorda de Ovas

Açorda de Ovas

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Ook de varianten met garnalen of vis kuit komen regelmatig voorbij op het menu. Een bacalhau en garnalen recept deelde ik al eens, vandaag is het tijd voor een wat…

Lees verder

Recept: Grelos Salteados

Grelos Salteados

Grelos zijn een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het namelijk wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop op de markt. Je komt ze bijvoorbeeld ook regelmatig tegen in een Portugese groentesoep. Raapstelen…

Lees verder

Recept: Arroz de Forno

Arroz de Forno

Rijst wordt in Portugal veel gegeten en gebruikt in hoofdgerechten, soepen en zelfs desserts. Een van de meest aantrekkelijke bijgerechten met rijst is toch wel arroz de forno (rijst uit de oven). Omdat het wordt gemaakt met spek en salpicão of chouriço, waardoor het een intense smaak en een heerlijk aroma krijgt. En een bijkomend…

Lees verder

Recept: Migas à Moda da Beirã

Migas à Moda da Beirã

Migas worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten het in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Het is een typisch Portugees bijgerecht dat zowel lekker is bij vlees als bij vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Op basis van brood, dus…

Lees verder

Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Recept: Legumes à Brás

Legumes à Brás

Een vegetarisch bijgerecht dat je groentes en koolhydraten combineert. Net even een keer wat anders. Uitermate geschikt ook om eventuele restjes groente op te maken/in te verwerken. Want je kunt er heerlijk op los variëren qua groentes die je gebruikt. Legumes à Brás is een gemakkelijk gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat….

Lees verder

Recept: Pataniscas de Legumes

Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op…

Lees verder

Recept: Puré de Castanhas

Puré de Castanhas

Het is weer november, dus de recepten staan deze maand wederom geheel in het teken van de kastanje! Herfst en kastanjes gaan toch een beetje hand in hand en je ziet ze in Nederland ook steeds vaker in de supermarkten liggen. Het eerste recept deze maand is een simpel bijgerecht: puré de castanhas. Oftewel kastanjepuree. Een…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos

Arroz de Grelos

Vandaag een vegetarisch bijgerecht met rijst, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop…

Lees verder

Recept: Arroz de Manteiga

Arroz de Manteiga

De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. Deze boterrijst (arroz de manteiga) is een makkelijk en snel bijgerecht dat net…

Lees verder

Recept: Migas de Tomate

Migas de Tomate

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht!…

Lees verder

Recept: Ovos Mexidos com Farinheira

Ovos Mexidos com Farinheira

Vandaag een super makkelijk recept voor een luie zondagochtend thuis. Of misschien zelfs wel iets om te serveren bij de kerstbrunch dit jaar! Roerei, maar dan net even anders. Op zijn Portugees uiteraard, met een typische Portugese toevoeging. Want we maken roerei met farinheira. Lekker bij de brunch, maar in Portugal ook vaak gegeten als…

Lees verder

Recept: Requeijão Caseiro

Requeijão Caseiro

In Portugal zie je requeijão standaard in elke supermarkt staan. Ook komt het vaak terug in de keuken. Uiteraard is het in Nederland wat moeilijker te verkrijgen, dus maken we het gewoon zelf. Helemaal niet moeilijk en stukken lekkerder natuurlijk! Lekker op een stevige boterham, in een cakeje of in een taart (recept volgt volgende…

Lees verder

Recept: Piri-Piri Mayonaise

Piri-Piri Mayonaise

Het is alweer even geleden, maar ik at vorig jaar hele lekkere piri-piri mayonaise bij Nomads in Amsterdam. Hier was Portugal toen het focus land in de keuken. Uiteraard moest dat smakelijke sausje thuis ook eens gemaakt worden! En naast dat hij goed smaakte zag het er ook nog eens leuk uit! De eerste paar…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!