Recept: Açorda de Camarão

Açorda de Camarão

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar ook garnalen lenen zich uitstekend voor dit gerecht. Een Açorda de Camarão is niet moeilijk om te maken en hiermee zet je echt eens wat anders op tafel. Houd je niet van koriander? Vervang het dan bijvoorbeeld door…

Lees verder

Recept: Paté de Delícias do Mar

Paté de Delícias do Mar

Een lekkere frisse salade voor op een broodje, stokbroodje of toastje. Ideaal met deze zomerse (lees tropische) temperaturen! Niks mis met een zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade, maar heb je wel eens gedacht aan een salade met als basis surimi? In Portugal zie je dit met enige regelmaat voorbij komen en soms krijg je zelfs een…

Lees verder

Recept: Arroz de Lingueirão

Arroz de Lingueirão

Het is juni, de zomer staat voor de deur. Tijd voor een lekker recept dat helemaal bij dit zonnige seizoen past. We maken Arroz de Lingueirão, oftewel scheermessenrijst. Een heerlijk gerecht dat je vooral in de Algarve veelvuldig tegenkomt op het menu. Meestal is het alleen te bestellen voor twee personen (net als een cataplana…

Lees verder

Recept: Polvo à Portuguesa

Polvo à Portuguesa

Ik ben er gek op, octopus! Als ik in Portugal ben eet ik het dan ook zeker één keer per week. Soms zelfs vaker. En ook met dit in Nederland wat minder populaire ingredient kun je vele kanten op, al zou je dat misschien niet direct denken. Eerder deelde ik al verschillende recepten, vandaag komt…

Lees verder

Recept: Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à algarvia is, zoals de naam al doet vermoeden, een typisch gerecht uit de Algarve. Het wordt speciaal bereid met baby sepia. En is dus niet te verwarren met lulinhas à algarvia, wat gemaakt wordt met pijlstaartinktvisjes. Beide gerechten zijn overigens uitermate smakelijk, maar het verschil zit hem dus vooral in de soort inktvis…

Lees verder

Recept: Sopa de Cação

Sopa de Cação

Sopa de Cação is een typisch gerecht dat je veel tegenkomt in de Alentejo. Het was echt arbeiderseten uit de Alentejo en is nog steeds erg populair in de regio. Maar dit gerecht komt oorspronkelijk helemaal niet uit de Alentejo, maar uit de Algarve. Deze zoutwatervis was overvloedig aanwezig en goedkoop, waardoor hij een ware…

Lees verder

Recept: Migas de Camarão

Migas de Camarão

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze eten het in Portugal op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Je kunt migas dan ook op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker bij zowel vlees als vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Vandaag…

Lees verder

Recept: Sardinhas Albardadas

Sardinhas Albardadas

Heb je dikke, grote sardines, dan is er niks lekkerder dan ze simpelweg grillen op de barbecue. Maar heb je toevallig wat kleinere exemplaren, ook dan zijn er volop andere mogelijkheden. Hiervan geef ik je er vandaag één: we maken sardinhas albardadas. Schoongemaakte visjes, zonder kop en graatjes, in een smakelijk jasje! Vraag (om het…

Lees verder

Recept: Camarão Frito com Cerveja

Camarões Fritos com Cerveja

Garnalen, altijd een feestje! Want wat is er nou lekkerder dan een groot bord vol van die heerlijke schaaldieren?! Eerder deelde ik al eens een recept voor camarão frito en vandaag maken we daar een variant op. En wel camarão frito com cerveja, oftewel met bier! Zo krijgt je gerecht net even een ander tintje/sausje….

Lees verder

Recept: Mexilhões à Portuguesa

Mexilhões à Portuguesa

Wie kent ze niet, de Zeeuwse mosselen?! Maar ook in Portugal eten ze mosselen. Al maken ze ze daar natuurlijk wel iets anders klaar. Ik realiseerde me pas geleden dat ik nog niet eerder een recept met mexilhões had gedeeld, dus het werd hoog tijd. Mijn favoriet onder de schelpdieren zijn de amêijoas, dus die kwamen…

Lees verder

Recept: Caril de Polvo

Caril de Polvo

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een recept voor een soort octopus curry. Misschien wat onverwachts, maar curry is geheel niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman…

Lees verder

Recept: Berbigão de Cebolada

Berbigão de Cebolada

In Portugal zul je regelmatig een gerecht ‘de cebolada‘ tegenkomen op de menukaart. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui. Dat kan bijvoorbeeld een lever-, een vis- of een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, want wat smaakt er nou niet goed met ui?! Vandaag maken we lekkere Berbigão de…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!