Recept: Posta à Mirandesa

Posta à Mirandesa

De Posta à Mirandesa is ontstaan ​​in Trás-os-Montes, maar het gerecht is tegenwoordig bekend in het hele land. Het geheim zit hem bij dit recept niet zozeer in de bereiding: het draait vooral om de kwaliteit van het product, dat afkomstig is van een speciaal ras koeien die het hele jaar door buiten grazen. De…

Lees verder

Recept: Brás de Pernil Fumado

Brás de Pernil Fumado

In navolging van de vorige ‘à Brás’ recepten vandaag weer eens een nieuwe variant: Brás de Pernil Fumado. Met als hoofdingrediënt gerookte varkensschenkel. Een ingredient dat, zoals ik al eerder aangaf,  in Portugal een stuk makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Ook dit recept maak je in een handomdraai met maar een paar ingrediënten. Vooral erg handig…

Lees verder

Recept: Pernil Fumado Assado no Forno

Pernil Fumado Assado no Forno

Vandaag weer eens zo’n fijn recept waarbij de oven eigenlijk al het werk doet. Pernil Fumado Assado no Forno, oftewel gerookte varkensschenkel uit de oven, met krieltjes. Een ingredient dat in Portugal makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Vandaar dat ik afgelopen oktober met 4,5 kilo pernil in de handbagage terug naar Nederland vloog. Ik…

Lees verder

Recept: Vitela Arouquesa Assada no Forno

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Het gerecht Vitela Arouquesa Assada no Forno komt oorspronkelijk uit de regio Arouca, in het noorden Portugal, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt gemaakt met kalfsvlees van Arouquesa runderen, wat bekend staat om zijn smaak en malsheid. Vanwege de unieke en authentieke smaken die het bevat, wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden….

Lees verder

Recept: Feijoada de Javali

Feijoada de Javali

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het…

Lees verder

Recept: Chouriço à Brás

Chouriço à Brás

Vandaag maken we weer eens een variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten maken we het dit keer met chouriço als hoofdingrediënt. Het blijft een makkelijk te maken recept, waar je niet heel veel ingrediënten voor nodig hebt. Wat je ook als basis gebruikt het is snel klaar! Zo maak…

Lees verder

Recept: Frango na Púcara

Frango na Púcara

Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een typisch gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei…

Lees verder

Recept: Vitela Estufada

Vitela Estufada

Eigenlijk had ik een andere recept in gedachten voor vandaag, maar het was zulk sikkeneurig weer dat ik last-minute van gedachten veranderde. Want wat past er nu beter bij dit grijze grauwe januari weer dan een lekker verwarmend stoofpotje?! Op de valreep van gedachten veranderen levert niet per se de beste foto’s op, maar daar…

Lees verder

Recept: Alheira à Brás com Espinafres

Alheira à Brás com Espinafres

Iedereen kent het gerecht Bacalhau à Brás wel, met die leuke aardappelsliertjes. Maar naast klipvis kun je vele andere hoofdingrediënten gebruiken. Eerder deelde ik al een variant met kip en farinheira (Frango à Brás), vandaag maken we het gerecht met alheira en spinazie. Alheira is een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van…

Lees verder

Recept: Javali Estufado

Javali Estufado

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het…

Lees verder

Recept: Rolo de Carne com Castanhas

Rolo de Carne com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!