Recept: Bife à Cervejeira

Bife à Cervejeira

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn ze in Portugal dol op hun stukje vlees (of vis). En als je Saudades de Portugal al wat langer volgt weet je ook dat de Portugese keuken een simpele, maar smakelijke keuken is. Simpel als in stevige gerechten met weinig overbodige liflafjes. Deze week maken we Bife à Cervejeira,…

Lees verder

Recept: Carne de Porco à Setubalense

Carne de Porco à Setubalense

De bekendste variant van dit gerecht is toch wel de ‘Carne de Porco à Alentejana‘. Gevolgd door de ‘Carne de Porco à Portuguesa‘. Maar ook Setúbal heeft een ‘eigen’ recept. Deze Carne de Porco à Setubalense draait net als de versie uit de Alentejo om een combinatie van vlees en vis/zeevruchten. Maar de basis voor…

Lees verder

Recept: Rissóis de Leitão

Rissóis de Leitão

De Portugezen zijn een volk van zoetekauwen. Taartjes, cakejes en hapjes te kust en te keur. Gelukkig voor diegenen die, net zoals ik, meer van hartig houden, hebben ze daar ook een (toch aanzienlijk kleiner) assortiment van! Dit zijn de zogenaamde salgados en je vindt ze in bijna elke pastelaria. Vandaag maken we rissóis de leitão. De…

Lees verder

Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder

Recept: Perú Recheado com Castanhas

Perú Recheado com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie…

Lees verder

Recept: Arroz de Frango à Minhota

Arroz de Frango à Minhota

Vandaag het recept voor een typisch gerecht uit de Minho-regio, in het noorden van Portugal. Rijst met kip op regionale wijze (vrij vertaald). In het noorden is het over het algemeen wat frisser en dat vertaalt zich naar wat stevigere gerechten dan bijvoorbeeld in het zuiden. En aangezien de herfst hier in Nederland voor de…

Lees verder

Recept: Carne Vinha d’Alhos

Carne Vinha d'Alhos

Oftewel vlees in wijn met knoflook. Vroeger reisde dit gerecht met de Portugezen de hele wereld over. Het is tegenwoordig te vinden in Brazilië, Angola, Mozambique, Goa en zelfs Macau. Het currygerecht vindaloo is een Indiase interpretatie van deze Carne de Vinha d’Alhos. Ontwikkeld in de voormalige Portugese kolonie Goa, in Portugees India. Vindaloo kreeg een…

Lees verder

Recept: Bochechas de Porco Estufadas com Vinho Tinto

Bochechas de Porco Estufadas com Vinho Tinto

De temperaturen zijn wat gedaald en het voelt gelijk minder lente-achtig. Vandaar dit wat herfstige recept deze week. Heerlijk malse, in rode wijn gaar gestoofde, varkenswangen. Een gerecht dat prima bij dit weer past als je het mij vraagt! Dus duik komend weekend de keuken in en maak deze Portugese varkenswangetjes eens! Ingrediënten 600 gram…

Lees verder

Recept: Cabrito Assado no Forno à Padeiro

Cabrito Assado no Forno à Padeiro

Geitenbout uit de oven, te lekker! Iedere keer als ik naar de Turkse slager ga en om geit vraag word ik lichtelijk vreemd aangekeken. Meestal gevolgd door de vraag waar ik vandaan kom, want Nederlanders vragen hier niet om. Haha, toch gewoon uit Nederland, maar ik heb Portugese eetgewoontes! Ondertussen weten ze het wel (afhankelijk…

Lees verder

Recept: Cogumelos Salteados com Chouriço e Castanhas

Castanhas | Saudades de Portugal

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand…

Lees verder

Recept: Canja de Galinha

Canja de Galinha | Saudades de Portugal

Kippensoep, wie is er niet groot mee geworden? Ook de Portugezen zijn er dol op. En iedere Portugese mama heeft zo haar eigen gouden recept. Daardoor steekt het allemaal nogal nauw…  Hoewel er niks mis is met de kippensoep van schoonmama, wil ik ook wel eens wat anders. Dus we wisselen af. Hier mijn huis recept voor…

Lees verder

Recept: Croquetes de Chouriço

Croquetes de Chouriço

Ook in Portugal eten ze kroketjes! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Of je kunt ze zelf maken en fijn variëren met de vulling. Vandaag draait alles om de chouriço! Ingrediënten…

Lees verder

Recept: Secretos de Porco Preto Grelhados

Secretos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Secretos zijn een van de beste delen van dit varken…

Lees verder

Recept: Iscas de Cebolada

Iscas de Cebolada | Saudades de Portugal

Lever…, niet ieders favoriet, maar in Portugal wordt het veel gegeten en ook bij mij thuis wordt er iemand erg blij als ik het maak (en dat is niet alleen de hond). Het recept van vandaag is ook nog eens super makkelijk en zo klaar. Op de lever na wordt dit recept gemaakt met ingrediënten…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!