Recept: Prego no Pão

Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld…

Lees verder

Recept: Frango à Brás com Farinheira

Frango à Brás com Farinheira

Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Vandaag gebruiken we dan ook kip (en worst) in plaats van klipvis als hoofdingrediënt en voegen we er wat groente aan toe. Je maakt dit recept in een handomdraai en hebt er niet heel veel ingewikkelde ingrediënten…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Enchidos de Porco Preto

Pataniscas de enchidos de Porco Preto

Vandaag maken we wederom pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondmaaltijd met een frisse salade en rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook heerlijk met andere hoofdingrediënten. Dit Pataniscas de Enchidos recept is ideaal als je nog wat restjes charcuterie (enchidos) over hebt na…

Lees verder

Recept: Bife à Cervejeira

Bife à Cervejeira

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn ze in Portugal dol op hun stukje vlees (of vis). En als je Saudades de Portugal al wat langer volgt weet je ook dat de Portugese keuken een simpele, maar smakelijke keuken is. Simpel als in stevige gerechten met weinig overbodige liflafjes. Deze week maken we Bife à Cervejeira,…

Lees verder

Recept: Carne de Porco à Setubalense

Carne de Porco à Setubalense

De bekendste variant van dit gerecht is toch wel de ‘Carne de Porco à Alentejana‘. Gevolgd door de ‘Carne de Porco à Portuguesa‘. Maar ook Setúbal heeft een ‘eigen’ recept. Deze Carne de Porco à Setubalense draait net als de versie uit de Alentejo om een combinatie van vlees en vis/zeevruchten. Maar de basis voor…

Lees verder

Recept: Rissóis de Leitão

Rissóis de Leitão

De Portugezen zijn een volk van zoetekauwen. Taartjes, cakejes en hapjes te kust en te keur. Gelukkig voor diegenen die, net zoals ik, meer van hartig houden, hebben ze daar ook een (toch aanzienlijk kleiner) assortiment van! Dit zijn de zogenaamde salgados en je vindt ze in bijna elke pastelaria. Vandaag maken we rissóis de leitão. De…

Lees verder

Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder

Recept: Perú Recheado com Castanhas

Perú Recheado com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie…

Lees verder

Recept: Arroz de Frango à Minhota

Arroz de Frango à Minhota

Vandaag het recept voor een typisch gerecht uit de Minho-regio, in het noorden van Portugal. Rijst met kip op regionale wijze (vrij vertaald). In het noorden is het over het algemeen wat frisser en dat vertaalt zich naar wat stevigere gerechten dan bijvoorbeeld in het zuiden. En aangezien de herfst hier in Nederland voor de…

Lees verder

Recept: Carne Vinha d’Alhos

Carne Vinha d'Alhos

Oftewel vlees in wijn met knoflook. Vroeger reisde dit gerecht met de Portugezen de hele wereld over. Het is tegenwoordig te vinden in Brazilië, Angola, Mozambique, Goa en zelfs Macau. Het currygerecht vindaloo is een Indiase interpretatie van deze Carne de Vinha d’Alhos. Ontwikkeld in de voormalige Portugese kolonie Goa, in Portugees India. Vindaloo kreeg een…

Lees verder

Recept: Bochechas de Porco Estufadas com Vinho Tinto

Bochechas de Porco Estufadas com Vinho Tinto

De temperaturen zijn wat gedaald en het voelt gelijk minder lente-achtig. Vandaar dit wat herfstige recept deze week. Heerlijk malse, in rode wijn gaar gestoofde, varkenswangen. Een gerecht dat prima bij dit weer past als je het mij vraagt! Dus duik komend weekend de keuken in en maak deze Portugese varkenswangetjes eens! Ingrediënten 600 gram…

Lees verder

Recept: Cabrito Assado no Forno à Padeiro

Cabrito Assado no Forno à Padeiro

Geitenbout uit de oven, te lekker! Iedere keer als ik naar de Turkse slager ga en om geit vraag word ik lichtelijk vreemd aangekeken. Meestal gevolgd door de vraag waar ik vandaan kom, want Nederlanders vragen hier niet om. Haha, toch gewoon uit Nederland, maar ik heb Portugese eetgewoontes! Ondertussen weten ze het wel (afhankelijk…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!