Recept: Lombinho de Porco Assado com Batatas

Lombo de Porco Assado

De herfst en winter zijn ideale seizoenen om gerechten uit de oven te maken als je het mij vraagt. Lekker verwarmend en de oven doet het meeste werk. Daarnaast ruikt je hele huis gelijk heerlijk! Vandaag maken we lombinho de porco assado com batatas: varkenshaas met aardappels uit de oven. De hoeveelheden in het recept…

Lees verder

Recept: Cabrito Assado com Castanhas

Cabrito Assado com Castanhas

São Martinho op 11 november telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus laat ik elk jaar…

Lees verder

Recept: Bochechas de Porco no Forno

Bochechas de Porco

Heerlijke malse varkenswangen. Een gerecht dat prima bij dit seizoen past als je het mij vraagt! Ik deelde al eens eerder een recept voor Bochechas de Porco in rode wijn gestoofd, deze keer maken we ze klaar in de oven (no forno). In de wat meer traditionele restaurants in Portugal zie je ze regelmatig terug…

Lees verder

Recept: Pão Recheado com Alheira

Pão Recheado com Alheira

Deze week maken we Pão Recheado com Alheira. Een lekker gevuld brood, dat ook nog eens leuk is om op tafel te zetten! De basis voor de vulling is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is…

Lees verder

Recept: Frango à Moda da Guia

Frango à Moda da Guia

Eerder deelde ik al eens een recept voor kip piri-piri op de barbecue. Vandaag gaan we nog een stapje verder en maken we Frango à Moda da Guia. De allerlekkerste manier om kip te eten in Portugal als je het ons vraagt! Kip piri-piri zoals het hoort te smaken. Letterlijk om je vingers bij af…

Lees verder

Recept: Bolinhas de Alheira

Bolinhas de Alheira

Een soort Portugese bitterballen, maar dan anders. De basis is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten. Met als resultaat smakelijke bolinhas de alheira! Goed…

Lees verder

Recept: Posta à Mirandesa

Posta à Mirandesa

De Posta à Mirandesa is ontstaan ​​in Trás-os-Montes, maar het gerecht is tegenwoordig bekend in het hele land. Het geheim zit hem bij dit recept niet zozeer in de bereiding: het draait vooral om de kwaliteit van het product, dat afkomstig is van een speciaal ras koeien die het hele jaar door buiten grazen. De…

Lees verder

Recept: Brás de Pernil Fumado

Brás de Pernil Fumado

In navolging van de vorige ‘à Brás’ recepten vandaag weer eens een nieuwe variant: Brás de Pernil Fumado. Met als hoofdingrediënt gerookte varkensschenkel. Een ingredient dat, zoals ik al eerder aangaf,  in Portugal een stuk makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Ook dit recept maak je in een handomdraai met maar een paar ingrediënten. Vooral erg handig…

Lees verder

Recept: Pernil Fumado Assado no Forno

Pernil Fumado Assado no Forno

Vandaag weer eens zo’n fijn recept waarbij de oven eigenlijk al het werk doet. Pernil Fumado Assado no Forno, oftewel gerookte varkensschenkel uit de oven, met krieltjes. Een ingredient dat in Portugal makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Vandaar dat ik afgelopen oktober met 4,5 kilo pernil in de handbagage terug naar Nederland vloog. Ik…

Lees verder

Recept: Vitela Arouquesa Assada no Forno

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Het gerecht Vitela Arouquesa Assada no Forno komt oorspronkelijk uit de regio Arouca, in het noorden Portugal, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt gemaakt met kalfsvlees van Arouquesa runderen, wat bekend staat om zijn smaak en malsheid. Vanwege de unieke en authentieke smaken die het bevat, wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden….

Lees verder

Recept: Feijoada de Javali

Feijoada de Javali

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het…

Lees verder

Recept: Chouriço à Brás

Chouriço à Brás

Vandaag maken we weer eens een variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten maken we het dit keer met chouriço als hoofdingrediënt. Het blijft een makkelijk te maken recept, waar je niet heel veel ingrediënten voor nodig hebt. Wat je ook als basis gebruikt het is snel klaar! Zo maak…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!