Recept: Frango na Púcara

Frango na Púcara

Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een typisch gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei…

Lees verder

Recept: Vitela Estufada

Vitela Estufada

Eigenlijk had ik een andere recept in gedachten voor vandaag, maar het was zulk sikkeneurig weer dat ik last-minute van gedachten veranderde. Want wat past er nu beter bij dit grijze grauwe januari weer dan een lekker verwarmend stoofpotje?! Op de valreep van gedachten veranderen levert niet per se de beste foto’s op, maar daar…

Lees verder

Recept: Alheira à Brás com Espinafres

Alheira à Brás com Espinafres

Iedereen kent het gerecht Bacalhau à Brás wel, met die leuke aardappelsliertjes. Maar naast klipvis kun je vele andere hoofdingrediënten gebruiken. Eerder deelde ik al een variant met kip en farinheira (Frango à Brás), vandaag maken we het gerecht met alheira en spinazie. Alheira is een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van…

Lees verder

Recept: Javali Estufado

Javali Estufado

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het…

Lees verder

Recept: Rolo de Carne com Castanhas

Rolo de Carne com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Prego no Pão

Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld…

Lees verder

Recept: Frango à Brás com Farinheira

Frango à Brás com Farinheira

Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Vandaag gebruiken we dan ook kip (en worst) in plaats van klipvis als hoofdingrediënt en voegen we er wat groente aan toe. Je maakt dit recept in een handomdraai en hebt er niet heel veel ingewikkelde ingrediënten…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Enchidos de Porco Preto

Pataniscas de enchidos de Porco Preto

Vandaag maken we wederom pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondmaaltijd met een frisse salade en rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook heerlijk met andere hoofdingrediënten. Dit Pataniscas de Enchidos recept is ideaal als je nog wat restjes charcuterie (enchidos) over hebt na…

Lees verder

Recept: Bife à Cervejeira

Bife à Cervejeira

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn ze in Portugal dol op hun stukje vlees (of vis). En als je Saudades de Portugal al wat langer volgt weet je ook dat de Portugese keuken een simpele, maar smakelijke keuken is. Simpel als in stevige gerechten met weinig overbodige liflafjes. Deze week maken we Bife à Cervejeira,…

Lees verder

Recept: Rissóis de Leitão

Rissóis de Leitão

De Portugezen zijn een volk van zoetekauwen. Taartjes, cakejes en hapjes te kust en te keur. Gelukkig voor diegenen die, net zoals ik, meer van hartig houden, hebben ze daar ook een (toch aanzienlijk kleiner) assortiment van! Dit zijn de zogenaamde salgados en je vindt ze in bijna elke pastelaria. Vandaag maken we rissóis de leitão. De…

Lees verder

Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!