Recept: Coroa de Bacalhau

Coroa de Bacalhau

Het klipvis recept van deze maand staat geheel in het teken van de aankomende feestdagen. We maken deze keer namelijk een kerstkrans met bacalhau. Uiteraard een eetbare (brood)krans! Al zou hij niet misstaan als decoratie, het oog wil ook wat. Deze coroa de bacalhau kun je zowel op de kersttafel of als hapje bij de…

Lees verder

Recept: Creme de Castanhas com Bacalhau

Creme de Castanhas com Bacalhau

Kastanjesoep, er zijn vele varianten mee te maken. De Creme de Castanhas com Bacalhau van vandaag is er een met klipvis. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke…

Lees verder

Recept: Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

De zomermaanden vragen om zomerse gerechten. Dus het bacalhau gerecht van deze maand kun je zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico ideaal om mee te nemen als lunch. Door de aardappel en kikkererwten vult hij super goed. En met een extra portie spinazie erbij zit er…

Lees verder

Recept: Bacalhau Frito com Pimentos

Bacalhau Frito com Pimentos

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Bulhão Pato

Bacalhau à Bulhão Pato

Bij het horen van à Bulhão Pato denk je waarschijnlijk als eerste aan het originele recept, met venusschelpjes. Maar dat basisrecept kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd. Zo at ik het afgelopen jaar in de Alentejo Polvo à Bulhão Pato (heerlijk!) en maken we vandaag Bacalhau à Bulhão Pato. In combinatie met klipvis smaakt…

Lees verder

Recept: Folhado de Bacalhau & Espinafres

Folhado de Bacalhau & Espinafres

Iedereen kent denk ik wel de zalm in bladerdeeg, vaak met spinazie gecombineerd. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent?! Je kunt zowel moten als bacalhau desfiado gebruiken voor dit recept. Persoonlijk gaat mijn voorkeur bij dit recept uit naar de moten. Vandaag maken we in elk geval klipvis in bladerdeeg! Bacalhau,…

Lees verder

Recept: Ovos Mexidos com Bacalhau

Ovos Mexidos com Bacalhau

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres

Ik deelde al eens eerder een recept voor een lekker gevuld brood, op basis van een Portugese worstsoort. Maar de Portugezen vullen hun brood met van alles. Dus uiteraard ook met de nationale favoriet bacalhau! Deze maand een recept voor Pão Recheado com Bacalhau & Espinafres. Een brood gevuld met een klipvis- en spinaziemengsel. Bacalhau,…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Pescador

Bacalhau à Pescador

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Bacalhau Dourado (à Moda de Elvas)

Bacalhau Dourado

Bacalhau Dourado is een iconisch gerecht uit Elvas, in de Alentejo. Het was in de allereerste Pousada van het land, dat Jacinta do Carmo Bucho het gerecht in 1947 creëerde. De originele bacalhau dourado (gouden bacalhau), zoals deze in de Pousada de Elvas werd geserveerd, was geen hoofdgerecht. Het was altijd een klein voorgerecht dat…

Lees verder

Recept: Bacalhau Espiritual

Bacalhau Espiritual

Het maandelijkse klipvis gerecht van januari zou zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar ook de rest van het jaar is deze Bacalhau Espiritual (spirituele klipvis) prima in te passen. Helemaal in de wat koudere wintermaanden is een verwarmende ovenschotel ideale kost. Daarnaast vult hij goed…

Lees verder

Recept: Sonhos de Bacalhau

Sonhos de Bacalhau

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die in Portugal vooral rond kerst worden gegeten. Deze sonhos de bacalhau zijn een leuk hapje om eens te serveren op oudejaarsavond. Een soort Portugese oliebollen, maar dan met een twist. Er bestaan verschillende varianten, waarvan de meeste (uiteraard) zoet zijn. Maar er bestaan dus ook hartige varianten, met bijvoorbeeld…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Castanhas

Bacalhau com Castanhas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Punheta de Bacalhau

Punheta de Bacalhau

Dit is er een voor de liefhebbers van ceviche. Deze punheta de bacalhau is namelijk net even een keer wat anders. Het is een frisse salade op basis van rauwe bacalhau. Heerlijk als voorgerecht met wat geroosterd brood, als licht tussendoortje of bijvoorbeeld voor tijdens een picknick. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Alheira Gratinado

Bacalhau com Alheira Gratinado

Het is september en de herfst is in aantocht. Dus het bacalhau recept van deze maand is een heerlijk ovengerecht: Bacalhau com Alheira Gratinado. Nou zou je op het eerste gezicht waarschijnlijk niet zo snel vis en worst met elkaar combineren in één gerecht, maar de smaken van de klipvis en alheira combineren perfect met…

Lees verder