Recept: Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga is een typisch gerecht uit het Noorden van Portugal. En zoals de naam al doet vermoeden uit de stad Braga, of restaurant Narcisa om nog preciezer te zijn. Daarom wordt bacalhau à Braga ook wel bacalhau à Narcisa genoemd. Twee verschillende namen voor één en hetzelfde gerecht dus. Het gerecht wordt gekenmerkt…

Lees verder

Recept: Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Patê de Bacalhau

Patê de Bacalhau

Iedereen kent de zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent? Vandaag dus het recept voor een huisgemaakte bacalhausalade voor op een broodje of toastje. Eerder deelde ik al eens een lekker smeersel met bacalhau voor op de hapjestafel, nu komt daar dus nog een andere variant bij,…

Lees verder

Recept: Bacalhau à João do Porto

Bacalhau à João do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Moqueca de Bacalhau

Moqueca de Bacalhau

Deze maand heeft het bacalhau recept een klein Braziliaans tintje. We maken namelijk het in Brazilië erg populaire gerecht Moqueca de Bacalhau. Dit is een soort klipvis curry (maar dan net iets anders), die dan ook vaak met rijst wordt gegeten. In het originele recept wordt vaak palmolie gebruikt, maar in plaats daarvan gebruiken we…

Lees verder

Recept: Bacalhau no Pão

Bacalhau no Pão

De nationale Portugese favoriet bacalhau is een stuk veelzijdiger te gebruiken dan je misschien zou denken. Veel Nederlanders zullen niet staan te springen als ze een hele moot op hun bord krijgen. Maar is het verwerkt in een gerecht, dan smaakt het al veel minder overheersend (voor iemand die niet is opgegroeid met die enigszins…

Lees verder

Recept: Estrogonofe de Bacalhau

Estrogonofe de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Romana

Bacalhau alla Romana

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Het maandelijkse klipvis recept is dit maal extra spannend door het gebruik van een bepaald deel van de vis, waar je niet zo snel aan zou denken. Verder gebruiken we raapstelen, in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland). ‘Grelos‘ zijn eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende…

Lees verder

Recept: Brandade de Bacalhau

Brandade de Bacalhau

Deze brandade de bacalhau, oorspronkelijk een Frans gerecht, combineert die ingrediënten die het beste bij klipvis passen. Hierdoor is het een erg populair recept, helemaal nu de kerstdagen eraan komen. Het is een soort emulsie van bacalhau en olijfolie die gewoonlijk wordt gegeten met brood of aardappelen. Ideaal dus om als smeersel te serveren bij…

Lees verder

Recept: Queques de Bacalhau

Queques de Bacalhau

Vandaag maken we cakejes! Huh, maar het is toch tijd voor het maandelijkse bacalhau recept? Dat klopt, het zijn hartige cakejes met klipvis (Queques de Bacalhau) geworden. Lekker om te serveren bij de brunch of op een feestje. Verschillende soorten groentes lenen zich uitstekend voor dit recept, dus experimenteer met wat jij lekker vindt/in huis…

Lees verder

Recept: Gaspacho de Bacalhau

Gaspacho de Bacalhau

Het zomerse weer kwam deze week toch nog even zijn gezicht laten zien! Dus op de valreep nog gauw een licht en makkelijk bacalhau gerecht. Het is een heerlijk fris soepje met bacalhau geworden, ideaal voor op een warme nazomerdag! Net een tikkie anders dan het eerdere gaspacho gerecht dat ik al eens deelde, fijn…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Eigenlijk kun je er net zoveel kanten mee op als met bacalhau. Vandaag voegen we ze samen tot één…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Portuguesa

Bacalhau à Portuguesa

Het is weer tijd voor het maandelijkse klipvis recept! Vandaag maken we Bacalhau à Portuguesa, klipvis op Portugese wijze. Veel Portugeser dan dit wordt het dus niet! Naast de bacalhau zal je zien dat er veel van de gebruikelijke ingrediënten worden gecombineerd met de vis om tot een smakelijk gerecht te komen. Al bereiden ze…

Lees verder

Recept: Coxinhas de Bacalhau

Coxinhas de Bacalhau

Eerder deelde ik al eens een recept voor coxinhas met eend. Vandaag maken we dit hartig hapje met bacalhau. Coxinhas zijn kort gezegd een soort van luxe gevulde aardappelkroketjes. Het is een van oorsprong Braziliaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. De variant die je daar het meest ziet is de…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!