Recept: Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço

Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço

Kikkererwten zijn peulvruchten die ze in Portugal graag eten en die heel goed samengaan met bacalhau. Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar…

Lees verder

Recept: Rolo de Bacalhau com Broa

Rolo de Bacalhau com Broa

Deze rolo de bacalhau com broa is een makkelijk te bereiden gerecht, waarbij de ingrediënten perfect samengaan. Daarnaast zou hij zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar het kan ook prima op een normale doordeweekse dag. Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan…

Lees verder

Recept: Bacalhau de Cebolada

Bacalhau de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Aangezien het weer…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga is een typisch gerecht uit het Noorden van Portugal. En zoals de naam al doet vermoeden uit de stad Braga, of restaurant Narcisa om nog preciezer te zijn. Daarom wordt bacalhau à Braga ook wel bacalhau à Narcisa genoemd. Twee verschillende namen voor één en hetzelfde gerecht dus. Het gerecht wordt gekenmerkt…

Lees verder

Recept: Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Patê de Bacalhau

Patê de Bacalhau

Iedereen kent de zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent? Vandaag dus het recept voor een huisgemaakte bacalhausalade voor op een broodje of toastje. Eerder deelde ik al eens een lekker smeersel met bacalhau voor op de hapjestafel, nu komt daar dus nog een andere variant bij,…

Lees verder

Recept: Bacalhau à João do Porto

Bacalhau à João do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Moqueca de Bacalhau

Moqueca de Bacalhau

Deze maand heeft het bacalhau recept een klein Braziliaans tintje. We maken namelijk het in Brazilië erg populaire gerecht Moqueca de Bacalhau. Dit is een soort klipvis curry (maar dan net iets anders), die dan ook vaak met rijst wordt gegeten. In het originele recept wordt vaak palmolie gebruikt, maar in plaats daarvan gebruiken we…

Lees verder

Recept: Bacalhau no Pão

Bacalhau no Pão

De nationale Portugese favoriet bacalhau is een stuk veelzijdiger te gebruiken dan je misschien zou denken. Veel Nederlanders zullen niet staan te springen als ze een hele moot op hun bord krijgen. Maar is het verwerkt in een gerecht, dan smaakt het al veel minder overheersend (voor iemand die niet is opgegroeid met die enigszins…

Lees verder

Recept: Estrogonofe de Bacalhau

Estrogonofe de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Romana

Bacalhau alla Romana

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Het maandelijkse klipvis recept is dit maal extra spannend door het gebruik van een bepaald deel van de vis, waar je niet zo snel aan zou denken. Verder gebruiken we raapstelen, in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland). ‘Grelos‘ zijn eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende…

Lees verder

Recept: Brandade de Bacalhau

Brandade de Bacalhau

Deze brandade de bacalhau, oorspronkelijk een Frans gerecht, combineert die ingrediënten die het beste bij klipvis passen. Hierdoor is het een erg populair recept, helemaal nu de kerstdagen eraan komen. Het is een soort emulsie van bacalhau en olijfolie die gewoonlijk wordt gegeten met brood of aardappelen. Ideaal dus om als smeersel te serveren bij…

Lees verder

Recept: Queques de Bacalhau

Queques de Bacalhau

Vandaag maken we cakejes! Huh, maar het is toch tijd voor het maandelijkse bacalhau recept? Dat klopt, het zijn hartige cakejes met klipvis (Queques de Bacalhau) geworden. Lekker om te serveren bij de brunch of op een feestje. Verschillende soorten groentes lenen zich uitstekend voor dit recept, dus experimenteer met wat jij lekker vindt/in huis…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!