Recept: Bolinhas de Alheira

Bolinhas de Alheira

Een soort Portugese bitterballen, maar dan anders. De basis is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten. Met als resultaat smakelijke bolinhas de alheira! Goed…

Lees verder

Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Enchidos de Porco Preto

Pataniscas de enchidos de Porco Preto

Vandaag maken we wederom pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondmaaltijd met een frisse salade en rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook heerlijk met andere hoofdingrediënten. Dit Pataniscas de Enchidos recept is ideaal als je nog wat restjes charcuterie (enchidos) over hebt na…

Lees verder

Recept: Coxinhas de Bacalhau

Coxinhas de Bacalhau

Eerder deelde ik al eens een recept voor coxinhas met eend. Vandaag maken we dit hartig hapje met bacalhau. Coxinhas zijn kort gezegd een soort van luxe gevulde aardappelkroketjes. Het is een van oorsprong Braziliaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. De variant die je daar het meest ziet is de…

Lees verder

Recept: Ovos Mexidos com Farinheira

Ovos Mexidos com Farinheira

Vandaag een super makkelijk recept voor een luie zondagochtend thuis. Of misschien zelfs wel iets om te serveren bij de kerstbrunch dit jaar! Roerei, maar dan net even anders. Op zijn Portugees uiteraard, met een typische Portugese toevoeging. Want we maken roerei met farinheira. Lekker bij de brunch, maar in Portugal ook vaak gegeten als…

Lees verder

Recept: Bolinhos de Bacalhau

Bolinhos de Bacalhau

Oftewel Pastéis de Bacalhau. Onder beide namen krijg/bestel je vaak hetzelfde. Nou heb ik natuurlijk al een overheerlijk recept gedeeld voor deze typisch Portugese snack. In de basis zijn ze hetzelfde. Maar vandaag draai ik er bolinhos (balletjes) van in plaats van de traditionele vorm. En ik geef net even een andere draai aan het recept….

Lees verder

Recept: Folhadinhos de Farinheira

Recept: Folhadinhos de Farinheira

Een soort Portugese saucijzenbroodjes. Met een speciale worstsoort, die niet ieders smaak zal zijn. Leuk om als hapje te serveren in mini versie, of wat groter voor bijvoorbeeld de lunch. Meer over de verschillende Portugese worstsoorten en wat een farinheira precies is, lees je hier. Dit is zo’n recept waar je eigenlijk geen recept voor…

Lees verder

Recept: Croquetes de Chouriço

Croquetes de Chouriço

Ook in Portugal eten ze kroketjes! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Of je kunt ze zelf maken en fijn variëren met de vulling. Vandaag draait alles om de chouriço! Ingrediënten…

Lees verder

Recept: Caracois à Portuguesa

Caracois à Portuguesa

Het slakkenseizoen is geopend! Zoals wij hier in Nederland het aspergeseizoen hebben, hebben ze in Portugal het slakkenseizoen. Iedereen verheugt zich erop om deze beestjes met een biertje te kunnen nuttigen in de namiddagzon. De Dag van de Arbeid(er), een feestdag in Portugal, is het startsein voor het slakkenseizoen. Kom maar op met die Caracois…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!