Recept: Vitela Arouquesa Assada no Forno

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Het gerecht Vitela Arouquesa Assada no Forno komt oorspronkelijk uit de regio Arouca, in het noorden Portugal, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt gemaakt met kalfsvlees van Arouquesa runderen, wat bekend staat om zijn smaak en malsheid. Vanwege de unieke en authentieke smaken die het bevat, wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden….

Lees verder

Recept: Vitela Estufada

Vitela Estufada

Eigenlijk had ik een andere recept in gedachten voor vandaag, maar het was zulk sikkeneurig weer dat ik last-minute van gedachten veranderde. Want wat past er nu beter bij dit grijze grauwe januari weer dan een lekker verwarmend stoofpotje?! Op de valreep van gedachten veranderen levert niet per se de beste foto’s op, maar daar…

Lees verder

Recept: Rolo de Carne com Castanhas

Rolo de Carne com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld…

Lees verder

Recept: Bife à Cervejeira

Bife à Cervejeira

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn ze in Portugal dol op hun stukje vlees (of vis). En als je Saudades de Portugal al wat langer volgt weet je ook dat de Portugese keuken een simpele, maar smakelijke keuken is. Simpel als in stevige gerechten met weinig overbodige liflafjes. Deze week maken we Bife à Cervejeira,…

Lees verder

Recept: Carne Vinha d’Alhos

Carne Vinha d'Alhos

Oftewel vlees in wijn met knoflook. Vroeger reisde dit gerecht met de Portugezen de hele wereld over. Het is tegenwoordig te vinden in Brazilië, Angola, Mozambique, Goa en zelfs Macau. Het currygerecht vindaloo is een Indiase interpretatie van deze Carne de Vinha d’Alhos. Ontwikkeld in de voormalige Portugese kolonie Goa, in Portugees India. Vindaloo kreeg een…

Lees verder

Recept: Empadão de Carne

Empadão de Carne

Het is na de afgelopen heerlijke lentedagen toch weer een stukje kouder geworden en daarmee is de winter (het lijkt hier wel herfst) helaas nog niet voorbij. Dus gooi ik er nog maar wat winterse kost tegenaan! Hoewel het in Portugal zelden zo koud is als bij ons, kennen ze ook daar winterse maaltijden. Daar…

Lees verder

Recept: Bife à Portuguesa

Bife à portuguesa

Wie heeft het niet weleens gegeten, een heerlijk stukje vlees in een typische saus omringt door aardappelschijfjes. Oftewel biefstuk op zijn Portugees. Ik maak dit ook regelmatig thuis al moet ik er wel bij zeggen dat ik de Franse slag gebruik (foei, Marlou) bij het recept. Na verschillende varianten geprobeerd te hebben, vinden wij hem…

Lees verder

Recept: Pica Pau

Pica Pau

Pica Pau betekent specht. En is in Portugal ook de naam van de tekenfilmfiguur die wij kennen als Woody Woodpecker. Maar ik ga het niet over spechten of tekenfilms hebben vandaag. Het is namelijk tevens de naam van een typische Portugese petisco. Lekker om van te snacken aan de bar. Natuurlijk krijg je van mij…

Lees verder

Recept: Jardineira

Jardineira

We blijven nog even in de herfstige/winterse sferen met de recepten. Want wat is er nou lekkerder is deze tijd dan stevige soepen, ovengerechten en smaakvolle stoofpotjes?! Gelukkig weten ze daar in Portugal ook wel raad mee. Dus na de boerensoep van vorige week, dit keer een lekkere stevige stoofpot vol groentes en rundvlees. Een…

Lees verder

Recept: Torta de Carne

Torta de Carne

Ovengerechten doen het goed in de wat koudere maanden. Vandaar dat we vandaag een Portugese torta maken. Ik gebruik dit keer gehakt als vulling, maar je kunt bijvoorbeeld ook kip gebruiken. Wederom is het geen moeilijk gerecht met rare ingrediënten, dus iedereen kan het maken. Het is een soort hartige taart, maar dan net iets…

Lees verder

Recept: Cozido de Grão

Cozido de Grão | Saudades de Portugal

Veel Portugal liefhebbers kennen waarschijnlijk de traditionele Cozido à Portuguesa. Maar ook de variant van vandaag is een traditionele gerecht uit de Portugese keuken. Het wordt bereid met kikkererwten, diverse groenten en verschillende soorten vlees. Die overigens verschillen van regio tot regio. Wat je in elk geval in alle varianten terugvindt is munt, dit geeft het zijn karakteristieke smaak….

Lees verder

Recept: Croquetes de Carne

Croquetes de Carne | Saudades de Portugal

Jazeker, ook in Portugal eten ze kroketten! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes de carne en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Anders dan onze kroketten en bitterballen worden deze hartige snacks in Portugal koud geserveerd. Met dit recept kan je…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!